ΚΟΣΜΟΣ

Η Wagner αναζητά μισθοφόρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία – Δίνει αμοιβή 10.000 δολαρίων

Εξαιτίας των απωλειών που έχει υποστεί στην Ουκρανία, η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Vagner έχει εντείνει τις προσπάθειές της για τη στρατολόγηση μισθοφόρων σε Τουρκία, Σερβία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Μολδαβία, Καναδά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως έγραψε χθες ο ιστότοπος Middle East Eye που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλούμενος πηγές πληροφοριών.

 

Διαβάστε επίσης: Ζητάει κι άλλα όπλα για να μην φτάσουν τα ρωσικά άρματα στην Πράγα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει ο ιστότοπος, η παραστρατιωτική αυτή οργάνωση έχει μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία λόγω της «αποδιοργάνωσης του ρωσικού στρατού».

 

Διαβάστε επίσης: Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν στους Ουκρανούς περισσότερα όπλα απ΄όσα τους έστειλε η Δύση

 

Η καμπάνια στρατολόγησης μισθοφόρων, σύμφωνα με τον ιστότοπο, γίνεται μέσω των Ρώσων ολιγαρχών που ζουν στην Ευρώπη και των μεσολαβητών τους, οι οποίοι έχουν επαφές με τοπικές ομάδες από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Αμοιβή 10.000 δολαρίων

Τους ξένους μισθοφόρους, με βάση τις πληροφορίες του Middle East Eye, δελεάζουν με πολύ υψηλές αμοιβές, προτείνοντάς τους μηνιαία αμοιβή 10.000 δολαρίων. Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αμοιβές των μισθοφόρων κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 δολάρια μηνιαίως, επισημαίνει ο ιστότοπος. Μια από τις πηγές του Middle East Eye αναφέρει ότι στην Vagner «συνήθως στρατολογούνται άτομα με σοβαρή στρατιωτική πείρα», αλλά τώρα η παραστρατιωτική οργάνωση είναι έτοιμη να στρατολογήσει εκείνους «που είναι έτοιμοι να σκοτώσουν και έχουν ανάγκη από χρήματα».

Παραμονές του δημοσιεύματος, η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας –Γκρίνφιλντ κατηγόρησε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Vagner ότι εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, του Μαλί, του Σουδάν και άλλων περιοχών για να χρηματοδοτεί «τη στρατιωτική μηχανή της Μόσχας» στην Ουκρανία. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) επέστησε την προσοχή στο ότι η Vagner δημιούργησε κανάλι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το οποίο όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και ως εργαλείο στρατολόγησης.

Στρατολογούν κρατούμενους

Τον Σεπτέμβριο ο ιστότοπος SOTA είχε μεταδώσει ότι η εταιρεία Vagner στρατολογεί εξαναγκαστικά κρατούμενους στις ρωσικές φυλακές για να τους στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποσχόμενη χρήματα και αμνηστία αφότου υπηρετήσουν για έξι μήνες στο μέτωπο. Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια της οργάνωσης «Ρωσία καθήμενη» Όλγκα Ρομάνοβα δήλωσε σε συνέντευξή της στην DW, ότι σε μια σειρά περιπτώσεων τους κρατούμενους στις φυλακές στρατολογεί προσωπικά ο επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι μισθοφόροι της Vagner θεωρούνται εδώ και χρόνια ότι συμμετέχουν μυστικά σε διάφορες ένοπλες συγκρούσεις με την υποστήριξη του Κρεμλίνου. Η Μόσχα αρνούνταν πάντα τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τις ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Παράλληλα ο ρώσος επιχειρηματίας Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται ότι έχει στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Σεπτεμβρίου παραδέχθηκε ότι είναι αυτός που ίδρυσε την Vagner. Όπως ο ίδιος δήλωσε, ίδρυσε την παραστρατιωτική αυτή οργάνωση τον Μάιο του 2014 για να υποστηρίξει τους αυτονομιστές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις