ΛΑΡΙΣΑ

Χαρακόπουλος προς Υπουργό Υγείας: Θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των 4.000 εργαζόμενων στην Υγεία;

Το ζήτημα της ανανέωσης των ετήσιων συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων του ειδικού προγράμματος απασχόλησης 4000 ανέργων μέσω ΟΑΕΔ θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση του στον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από συνάντηση που είχε με τις εκπροσώπους των εργαζομένων κ.κ. Μαρία Πανάγου και Ειρήνη Κούτσικου προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στην ερώτησή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «το δημόσιο σύστημα υγείας, παρότι δοκιμάστηκε σφόδρα τα τελευταία χρόνια από την επέλαση του COVID 19 κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση χάρη και στις προσπάθειες του προσωπικού που το στελεχώνει.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, οι διοικητικοί άλλα και όλοι όσοι εργάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ευθύνης και κατόρθωσαν να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, πέραν του μόνιμου προσωπικού, το οποίο συνεχίζει να αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των δημόσιων ιδρυμάτων υγείας, σημαντική είναι και η συνεισφορά των εργαζόμενων που υπηρετούν με ειδικά προγράμματα απασχόλησης και πλέον αποτελούν δομικό κομμάτι των υπηρεσιών υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή 4.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λόγω των έκτακτων καταστάσεων και των αυξημένων αναγκών τα τελευταία χρόνια ανανεώνονται μετά τη λήξη τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι προσελήφθησαν κατόπιν διαδικασιών που προβλέπονται σε προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας -δημόσιες προσκλήσεις 13/2016 και 10/2017 που αφορούσαν μακροχρόνια άνεργους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι τρέχουσες συμβάσεις τους πλησιάζουν στη λήξη τους και οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ανανέωση είναι χρονοβόρες. Δεδομένου ότι οι ανάγκες σε προσωπικό στη δημόσια υγεία εξακολουθούν να είναι υψηλές και η εμπειρία που έχουν αποκτήσει αδιαμφισβήτητο όπλο στη διάθεση της πολιτείας, ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την ανανέωση των συμβάσεών τους».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει το αίτημα των 4.000 εργαζομένων -με προκηρύξεις του ΟΑΕΔ- στις δομές υγείας της χώρας, που αφορά στην ανανέωση των ετήσιων συμβάσεων εργασίας τους.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες