ΛΑΡΙΣΑ

Πιστοποίηση στη “Δασοπροστασία – Δασοπυρόσβεση” για τους εθελοντές της ΕΟΔΥΑ

Δώδεκα εθελοντές της ΕΟΔΥΑ παρακολούθησαν επιτυχώς και πιστοποιήθηκαν από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης” (διάρκειας 52 ωρών) το οποίο απευθυνόταν σε Μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το “Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος – Πυροσβεστική Ακαδημία – Σχολή Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσης” από 30/4/2022 έως 22/5/2022, στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λάρισας (ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας).

Η ΕΟΔΥΑ είναι “Εθελοντική Διασωστική – Υγειονομική Ομάδα”, η οποία με απόφαση της Πολιτείας έχει ενταχθεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) με αριθμό Μητρώου: 28/2019 (7877/02.12.2019), με τομέα επιχειρησιακής ευθύνης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και έδρα το Δ.Δ. Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ (ΑΔΑ:6Ω4Σ46ΜΤΛΒ-ΠΨ9). Ο Δήμος Κιλελέρ, ομόφωνα ενέταξε την ΕΟΔΥΑ στον επιχειρησιακό σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας, με την 75/2020 (7252/04.05.2020) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:ΨΛΥ4ΩΕΝ-Ψ54).

Επιπλέον, η ΕΟΔΥΑ συμμετέχει ενεργά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Αντιπυρικής περιόδου από το 2021 και έχει ενταχθεί στο σχέδιο “Ιόλαος” και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας.

Επειδή, οι συνθήκες και οι ανάγκες που διαμορφώνονται, λόγω του κινδύνου καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και των συνεχόμενων επιφυλακών ετοιμότητας – πυρασφάλειας, οι Εθελοντές της ΕΟΔΥΑ στελεχώνουν εποχούμενα περίπολα στον τομέα ευθύνης που μας ανατέθηκε (Δήμος Κιλελέρ). Σκοπός των περιπόλων πυρασφάλειας είναι η πρόληψη, η αποτροπή, ο έγκαιρος εντοπισμός και η κατάσβεση πυρκαγιών στην έναρξή τους.

Η κινητοποίηση των περιπόλων πυρασφάλειας, γίνεται έπειτα από ενημέρωση και εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γ.Γ.Π.Π. για τον Ν. Λάρισας, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3, 4 ή 5.

Η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας του Δ. Κιλελέρ με απόφαση του Δημάρχου Κιλελέρ, ενέκρινε τη διάθεση και χρήση από Εθελοντές, Υπηρεσιακών οχημάτων 4Χ4 για όλη τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου, για την εκτέλεση περιπολιών πυρασφάλειας.

Συγχαίρουμε όλες και όλους τους Εθελοντές που πιστοποιήθηκαν και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη στο έργο που ίσως χρειαστεί να επιτελέσουν.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους Εκπαιδευτές του Πυροσβεστικού Σώματος της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, για την εξαιρετική και επαγγελματική παρουσία και μετάδοση των απαραίτητων γνώσεων στο αντικείμενο της “Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης”.

Συνεχίζουμε δυναμικά, με στόχο να είμαστε πάντα “Δίπλα στον Άνθρωπο – δίπλα στην Κοινωνία”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες