ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Το… γύρισαν σε τζάκια και σόμπες οι Βολιώτες – Τεράστια ζήτηση στα καυσόξυλα

Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, οι Βολιώτες στρέφονται μαζικά προς τα καυσόξυλα για να εξασφαλίσουν τη θέρμανσή τους ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Όπως επισημαίνουν οι έμποροι ξυλείας της Μαγνησίας, η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει διάχυτος φόβος για έλλειψη αποθεμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Φόβος τόσο ισχυρός, ώστε κάνουν λόγο για… τον πόλεμο των ξύλων του 2022. Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι γειτονικές χώρες από τις οποίες η Ελλάδα προμηθευόταν φτηνά καυσόξυλα, όπως η Βουλγαρία – η οποία αντιπροσώπευε το 30% της διακίνησης στην εγχώρια αγορά -, σταμάτησαν τις εξαγωγές προκειμένου να διοχετεύουν τις προμήθειες τους στον ντόπιο πληθυσμό.

Ως εκ τούτου, οι τιμές των καυσόξυλων έχουν πάρει «φωτιά». Σε ορισμένες περιοχές διαμορφώνονται έως και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι περίπου 130 ευρώ.

«Σε έναν μήνα κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να έχει φτάσει», λένε με νόημα εκπρόσωποι του κλάδου, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου. Σημαντική άνοδο σημειώνει και η τιμή του πέλετ, το οποίο κοστίζει ακόμη και 600 ευρώ ανά τόνο, όταν η αντίστοιχη ποιότητα πέρυσι πωλείτο έναντι περίπου 280 ευρώ.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο προχωρά ο χειμώνας θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ο κόσμος έχει πέσει πάνω στο καυσόξυλο, λόγω του ότι είναι φτηνότερη ύλη, όμως το να μην υπάρχει ανταγωνισμός με άλλες μορφές θέρμανσης είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι. Σε λίγο θα πέφτει… ξύλο μέσα στα μαγαζιά», λέει έμπορος ξυλείας.

Οι τιμές στον Βόλο

Οι τιμές παρουσιάζουν διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα. Δείτε μέσο όρο τιμών σε συγκεκριμένα είδη:

  • Ξύλο ελιάς: 90€
  • Ξύλο οξιάς: 75€
  • Ξύλο Πουρνάρι 80€
  • Δρυς 80 €
  • Προσανάματα 5 €

(τιμές ανά κυβικό μέτρο)

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες