ΘΕΣΣΑΛΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Αυτό είναι το ορεινό χωριό της Θεσσαλίας που χαρακτηρίστηκε και ως η «Ελβετία της Ελλάδας»

Στο νότιο τμήμα της Πίνδου, 32 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, η πανέμορφη Ελάτη αποτελεί αγαπημένο χειμερινό προορισμό, μία λιγότερο κοσμική εκδοχή της αστραφτερής Αράχωβας, χάρη στη μικρή απόσταση που τη χωρίζει με το πολύ δημοφιλές Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι.

Τότε είναι που οι ζεστοί ξενώνες με τα αναμμένα τζάκια γεμίζουν με κόσμο, στα εστιατόρια ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγη περισσότερη ώρα για να βρείτε τραπέζι και στα σοκάκια του χωριού θα δείτε αμέτρητους επισκέπτες να φωτογραφίζονται με φόντο τα παραδοσιακά αρχοντικά και το ειδυλλιακό χιονισμένο τοπίο. Το φθινόπωρο από την άλλη, όταν η φύση είναι στην πιο ρομαντική, την πιο ατμοσφαιρική της φάση, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την χαλαρή πλευρά αυτού του τόσο ιστορικού οικισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του στα πρώτα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αρχικά με την ονομασία Τύρνα με την οποία παρέμεινε γνωστή ως το 1955. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο οικισμός κάηκε από τους Γερμανούς το 1943, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1980 η Ελάτη ήταν ένας τόπος σχετικά άγνωστο στη μεγαλύτερη μερίδα των ταξιδιωτών και η μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη ήρθε μετά το 1990. Σήμερα το χωριό ζει σε αρκετά έντονους ρυθμούς με τον κεντρικό δρόμο του οικισμού να είναι γεμάτος μικρά καφέ και χαριτωμένα μπαρ με ξύλινη rustic διακόσμηση που μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ με ωραία κοκτέιλ και καλή μουσική.

Πάντως αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν έχει χαθεί από αυτό το γοητευτικό χωριό των Τρικάλων αυτό είναι η διαρκής αίσθηση της παράδοσης που είναι ορατή παντού: από τα πέτρινα σπίτια κατασκευασμένα από πέτρα μέχρι τη λαϊκή αγορά της Ελάτης την οποία αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε. Λειτουργεί κάθε Σάββατο και απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Τι θα κάνετε

Το αρχοντικό Γιδάρη

Μέσα στο χωριό, περπατώντας σε όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια που ανηφορίζουν στις καταπράσινες πλαγιές, θα συναντήσετε και το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Γιδάρη. Το παλαιότερο σπίτι του οικισμού που κατασκευάστηκε το 1845 αποτελώντας ένα θαυμαστό παράδειγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, ένα ζωντανό δείγμα της οικονομικής άνθησης που έζησε κάποτε η Ελάτη. Οι εντυπωσιακές πολεμίστρες παραμένουν όρθιες μέχρι τις μέρες μας το ίδιο και η βαριά πόρτα με αμπάρα, στα πρότυπα μοναστηριού. Στη βόλτα σας, όμως, θα συναντήσετε αρκετά ακόμα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πολλά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, χειροποίητα αντικείμενα και ξεχωριστά διακοσμητικά και, βέβαια, τις περίφημες πέτρινες βρύσες, το παντοτινό σημάδι της ελληνικής ορεινής επαρχίας, ως επιστέγασμα μίας τέλειας απόδρασης στο βουνό.

Τα ερείπια του αρχαίου οικισμού

Στην ανατολική πλευρά του χωριού, καθώς κατευθύνεστε πως το γειτονικό χωριό Καλόγηροι, θα συναντήσετε τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού που οι μελετητές πιστεύουν πως είναι τα κατάλοιπα της πόλης Πότναιο, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιθηκίας, μίας ισχυρής οικονομικής δύναμης της αρχαίας Ελλάδας που υπήρχε εγκαταστημένη σε εκείνο ακριβώς το σημείο ήδη από τα ομηρικά χρόνια.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Στο κέντρο του χωριού επισκεφθείτε οπωσδήποτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνημένο το 1822από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ο ναός έχει ανακατασκευαστεί στα μέσα του 20ου αιώνα διατηρώντας, όμως, πολλά όμορφα αρχικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αληθινά ξεχωριστό.

Πεζοπορία στον Κόζιακα

Τις ημέρες του χειμώνα η Ελάτη πλημμυρίζει με κόσμο που ανηφορίζει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου για σλάλομ στις χιονισμένες πλαγιές. Ωστόσο, τους φθινοπωρινούς μήνες, όπως και την άνοιξη, ο προορισμός προσφέρεται για μία εξίσου απολαυστική επαφή με τη φύση της ορεινής Ελλάδας.

Ακολουθώντας τα περιποιημένα και ασφαλή μονοπάτια, φτάνετε άνετα σε διάφορα καταφύγια στις πλαγιές του Κόζιακα, τα οποία έχουν καταπληκτική θέα. Το δάσος γύρω από την Ελάτη είναι πυκνό, με αρκετά φυλλοβόλα δέντρα στα χαμηλότερα σημεία και με έλατα όσο ανεβαίνει κανείς σε υψόμετρο. Θεωρείται μάλιστα και βιότοπος για τις αρκούδες, οπότε είναι πιθανό να συναντήσετε σημάδια της παρουσίας τους.

Από την άλλη, αν είστε εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση μόλις 15 λεπτά από το χωριό, στη θέση Κόκκινος Βράχος, υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο στο οποίο προσφέρονται συνολικά εφτά διαδρομές, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας –όλες ασφαλισμένες με τις απαραίτητες πλακέτες και τα ρελέ

Πού θα φάτε

Ταβέρνα Παπαναστασίου/Photo: Facebook
Photo: Facebook

Παπαναστασίου

Διάσημη ταβέρνα της περιοχής, ξακουστή για τα ωραία της κρεατοφαγικά πιάτα, όπως ντόπια χωριάτικα λουκάνικα, αρνάκι σιγομαγειρεμένο στη γάστρα με χοντρό μακαρονάκι και, βέβαια, το πατροπαράδοτο αγριογούρουνο. Εδώ και 60 χρόνια υποδέχεται τους επισκέπτες σε ένα φιλόξενο περιβάλλον με μία παλιά σόμπα που θερμαίνει γλυκά τον χώρο.

Το Ανώγι

5 μόλις λεπτά έξω από τον οικισμό της Ελάτης, σκαρφαλωμένη σε μία πλαγιά του Κόζιακα θα βρείτε την ταβέρνα το Ανώγι, ένα παραδοσιακό οινομαγειρείο που τιμά στο έπακρο τις παλιές καλές συνταγές του βουνού. Θα δοκιμάσετε χειροποίητη χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο, πολλά νόστιμα μαγειρευτά πιάτα, σούπα από γίδα και ζουμερό κοκκινιστό ζαρκάδι με πουρέ κάστανο.

Λαγός

Παραδοσιακή ψησταριά που τα κάνει όλα στα κάρβουνα τόσο νόστιμα που θα θέλετε να φάτε και να ξαναφάτε. Για ένα πράγμα όμως ο Λαγός θα σας μείνει αξέχαστος, για το καταπληκτικό κοντοσούβλι που αξίζει από μόνο του τη διαδρομή μέχρι εδώ.

travel.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις