ΛΑΡΙΣΑ

Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας: Διέξοδος για τα παιδιά που έμειναν “εκτός” ΚΔΑΠ

Τέλος στην αγωνία των γονέων που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το πολυπόθητο voucher και μια θέση στα ΚΔΑΠ, επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Λαρισαίων. Η φετινή εικόνα όσον αφορά στην απορρόφηση παιδιών στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ήταν απογοητευτική. Η ΕΕΤΑΑ έκανε… ξεκαθάρισμα με κριτήριο το όριο της φτώχειας (όπως είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ) με αποτέλεσμα να μείνουν “εκτός” εκατοντάδες παιδιά. Πολύτεκνες οικογένειες είδαν να μην επιλέγονται και έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Με δεδομένο και το γεγονός ότι μας περιμένει ένας εξαιρετικά δύσκολος χειμώνας, οι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο. Διότι θα πρέπει να προσθέσουν στον προϋπολογισμό τους ένα επιπλέον έξοδο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, ή θα πρέπει να τους στερήσουν αυτή τη διέξοδο.

Η ΕΕΤΑΑ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, προκειμένου να πάρουν voucher παιδιά που είχαν πλήρη φάκελο, αλλά δεν είχαν επιλεγεί. Πότε όμως ακριβώς; Και πόσα παιδιά θα είναι αυτά στη Λάρισα; Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν, οπότε η αγωνία παρατείνεται. Και εδώ έρχεται ο Δήμος Λαρισαίων, που φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να μη συμβιβαστεί με την αναμονή και την παράταση της αγωνίας των γονέων.

Μιλώντας με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Δημήτρη Δεληγιάννη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να αφήσουν να χαθεί χρόνος και σκοπεύουν να σταθούν δίπλα στις οικογένειες που αγωνίζονται να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους. “Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις οικογένειες. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα και εμείς δεν είναι δυνατόν να μη σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ανταποκρινόμενοι λοιπόν στις ανάγκες των πολιτών, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα υπάρχει η πρόταση για απορρόφηση των παιδιών με πλήρεις φακέλους στα δημοτικά ΚΔΑΠ, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να μη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να δώσει μία διέξοδο στα παιδιά, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αδιέξοδο”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δεληγιάννης και συνεχίζει:

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε την οικογένεια. Δεν μένουμε στα λόγια. Ο δήμος έχει να επιδείξει σημαντικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι παιδικοί σταθμοί μας που λειτουργούν υποδειγματικά, η απογευματινή βάρδια που προωθήθηκε, ανοιχτός Παιδικός Σταθμός τον Αύγουστο, Κατασκήνωση στην Πόλη, λειτουργία του ΚΔΑΠΜΕΑ τον Αύγουστο χωρίς προϋπόθεση να είναι γραμμένος κάποιος στο ΚΔΑΠ μας. Όλα αυτά τα βλέπουν οι γονείς. Οφείλαμε να σταθούμε κοντά τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όταν έχουμε συνηθίσει να έχουμε αυτή τη σχέση με τους δημότες, πώς θα μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια σε όλα αυτά που γίνονται και απλά να περιμένουμε; Γι’ αυτό και πιστεύω ότι δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος. Την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε και την επίσημη απόφαση για να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες και να μπορέσουν επιτέλους οι γονείς να κάνουν τον προγραμματισμό τους”.

Το επόμενο βήμα θα είναι να γίνει επίσημη ανακοίνωση για την απορρόφηση των παιδιών με πλήρη φάκελο στα δημοτικά ΚΔΑΠ, όμως επειδή προφανώς υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων, αλλά και κάποιο όριο στα χρήματα που μπορούν να διατεθούν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με κριτήριο πιθανότατα τη χρονική στιγμή της αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται δεν θα πρέπει να χάσουν χρόνο και να φροντίσουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις. Βέβαια, στόχος είναι να εξυπηρετηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός παιδιών, ενώ όσον αφορά παιδιά που δεν πληρούσαν τα κριτήρια για voucher ή που δεν έκαναν καθόλου αίτηση, στόχος είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στα ΚΔΑΠ, πληρώνοντας ένα μικρό ποσό.

Ο κ. Δεληγιάννης τονίζει ότι βασικό μέλημα του Δήμου, είναι να μπορούν οι γονείς να βρουν τις καλύτερες δυνατές διεξόδους. Οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τη σωστή και δημιουργική απασχόληση των παιδιών υπογραμμίζοντας, με νόημα: “Σε εμάς ο γονιός θα διαπιστώσει ότι μέλημά μας είναι να γίνεται σωστή και οργανωμένη δουλειά, προς όφελος των παιδιών. Στα ΚΔΑΠ μας, παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες, όμως να μην ξεχνάμε ότι προσφέρουμε όλα όσα οφείλουμε και σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούμε παρεκκλίνοντας από τη νόμιμη οδό. Δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που λειτουργούν σκεπτόμενοι επιχειρηματικά και ξεχνούν τον λόγο για τον οποίο υπάρχουν τα ΚΔΑΠ. Οι γονείς πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν για τα παιδιά τους και θεωρώ ότι αν μας εμπιστευτούν, θα καταλάβουν τη δουλειά που γίνεται. Γνωρίζουμε ότι τα πολλά έξοδα, δημιουργούν άγχος στους γονείς που θέλουν ενδεχομένως να βρουν λύσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Εμείς είμασταν πάντα ξεκάθαροι και απόλυτα τίμιοι απέναντι στους δημότες μας και σεβόμαστε τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό και θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην αναμονή”.

Το μόνο που μένει λοιπόν, είναι να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο να μην περάσει μια πρόταση που πραγματικά δείχνει ότι μας σέβονται ως γονείς και θα μπορέσουν τα παιδιά μας να απασχοληθούν δημιουργικά αυτή τη χρονιά, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε ακριβά. Άλλωστε δεν περισσεύουν χρήματα για να το κάνουμε. Παρόλο που η φορολογική δήλωση πολλών τους άφησε “έξω” από τα ΚΔΑΠ, επειδή απλά δεν… πεινούσαν με αποδείξεις! Οπότε απλά δεν θα πήγαιναν τα παιδιά σε κάποιο ΚΔΑΠ. Όσο για τους εργαζόμενους… Κάποιοι θεωρούν ότι αφού αυτοί πληρώνονται, ας βρουν και λύση. Ευτυχώς, φαίνεται ότι την άποψη αυτή δεν την έχουν όλοι.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες