ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Νέα μηχανήματα έργου στις Στρατιωτικές Μονάδες της Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας

Με  οκτώ νέα μηχανήματα  έργου  ενισχύεται η επιχειρησιακή ικανότητα των στρατιωτικών μονάδων της Θεσσαλίας για άμεση και αποτελεσματική επέμβαση σε  καταστάσεις φυσικών καταστροφών ή έκτακτης ανάγκης. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε  την έγκριση για την υπογραφή τριών νέων συμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 2.747.477,69 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στο πλαίσιο του έργου  «Ενίσχυση Φορέων Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές». Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Σε συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, δημιουργούμε ένα αξιόπιστο σύστημα πρόληψης, άμεσης επέμβασης  και αποκατάστασης,  για τα όλο και  πιο συχνά, απρόβλεπτα και ακραία  φαινόμενα  που  προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Συνεργαζόμαστε, επενδύουμε στην πρόληψη και αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τον επιχειρησιακό και κοινωνικό ρόλο   του Στρατού, που έχει αποδεδειγμένα καθοριστική συμβολή στη διαχείριση και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Τα νέα μηχανήματα

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η σύναψη των συμβάσεων :

– Προμήθεια  2 Ισοπεδωτών Γαιών και  1 Εκσκαφέα Ταφρών (Ερπυστριοφόρου)

-Προμήθεια 3 Φορτωτών-Εκσκαφέων,

-Προμήθεια 1 Ανατρεπόμενου Οχήματος και 1 Ρυμουλκού Οχήματος Μεταφοράς Μηχανημάτων.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του  ίδιου έργου,   έχουν ήδη  υπογραφεί  συμβάσεις  και  ολοκληρώνεται εντός  του 2022 η παράδοση των εξής μηχανημάτων:

– 2 Φορτωτές Γαιών,  1 Πολυμηχάνημα τύπου Bobcat, 1 Οδοστρωτήρας Αρθρωτός Δονητικός,

-1 Τροχοφόρος Εκσκαφέας Ταφρών και

– 1 Φορτωτής Γαιών Αρθρωτός 2,5 m3.

Ανά τύπο μηχανήματος, υφίστανται τα εξής τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά:

–  Εκσκαφέας Ταφρών: Αποτελεί το πλέον κατάλληλο μέσο για τον καθαρισμό ρεμάτων και τη δημιουργία ταφρών για τη διοχέτευση υδάτων. Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια και με κατάλληλο εξάρτημα να θραύσει πλάκες και οδούς σκυροδέματος, επιτρέποντας εν συνεχεία την απομάκρυνσή τους.

–  Ανατρεπόμενο Όχημα: Παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς αδρανών υλικών από και προς το σημείο εκτέλεσης του έργου καθώς και την απομάκρυνση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες ή ερειπίων και λοιπών αδρανών υλικών, μετά από κάθε τύπου καταστροφή. Δύναται επίσης να μεταφέρει υλικό παντός τύπου.

-Ρυμουλκό Όχημα Μεταφοράς Μηχανημάτων: Αποτελεί το όχημα το οποίο μεταφέρει με ασφάλεια και ταχύτητα όλα τα προαναφερόμενα μηχανήματα έργου. Επιπλέον δύναται να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά υλικών για παροχή βοήθειας σε πληγέντες (κοντέινερ για στέγαση, σκηνικό υλικό κτλ).

–  Φορτωτής Γαιών: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων.  Επιπρόσθετα, δύναται να συνδράμει σε εργασίες καθαρισμού και κατεδαφίσεων μετά από σεισμούς ή άλλη φυσική καταστροφή.

–  Εκσκαφέας-Φορτωτής: Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά  των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.

–  Ισοπεδωτής Γαιών: Δύναται να χρησιμοποιηθεί για συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό-συντήρηση αγροτικών δρόμων, κατασκευή υδατοφρακτών και αναχωμάτων, απομάκρυνση φερτών υλικών και αποχιονίσεις.

–  Φορτωτής Γαιών Αρθρωτός 2.5 m3: Χρησιμοποιείται για τη φόρτωση κάθε είδους υλικού σε κατάλληλα προς τούτο οχήματα για τη μεταφορά ή την απομάκρυνσή τους. Έχει δυνατότητες κατασκευής-συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμού ρεμάτων και οδών και εκτέλεσης αποχιονίσεων.

–  Εκσκαφέας-Φορτωτής (90hp): Συνδυάζει τα χαρακτηριστικά  των δύο προαναφερόμενων μηχανημάτων, με μικρότερες όμως δυνατότητες λόγω του μεγέθους του. Ο συνδυασμός εκσκαφέα και φορτωτή, η ευελιξία του και εκ του γεγονότος ότι είναι τροχοφόρος του επιτρέπει να ενεργεί αποτελεσματικά σε αστικό-ημιαστικό περιβάλλον.

–  Τροχοφόρος Εκσκαφέας Τάφρων(με συμπληρωματική εξάρτηση σφύρας):Εκτελεί εργασίες εκσκαφής και φόρτωσης αδρανών υλικών για τη μεταφορά τους προς χρήση σε άλλη περιοχή. Δύναται να κατεδαφίσει κατεστραμμένα κτίρια.

–  Οδοστρωτήρας αρθρωτός δονητικός: Συντήρηση-αποκατάσταση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός-συντήρηση αγροτικών δρόμων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες