ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Μέχρι την Πέμπτη η απόφαση του Δικαστηρίου για τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου – Υπ’ ατμόν 1.100 οικογένειες Λαρισαίων

Μία υπόθεση με τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά και κατά τα φαινόμενα, έντονο επιχειρηματικό παρασκήνιο, ίσως και πολιτικές προεκτάσεις, εκτυλίσσεται εδώ και εβδομάδες στη Λάρισα, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την άδεια λειτουργίας των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου.

Οι εξελίξεις δυστυχώς φθάνουν μία ανάσα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού κατά πληροφορίες του onlarissa.gr, η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του ιστορικού Εκπαιδευτηρίου, αναμένεται μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, δηλαδή μόλις τέσσερα (!) εικοσιτετράωρα πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Αυτό από μόνο του συνιστά τεράστια – και επικίνδυνη – αποτυχία από πλευράς πολιτείας, καθώς λαμβάνει μία απόφαση – σωστή ή λάθος θα κριθεί από τα δικαστήρια – στην πλέον ακατάλληλη στιγμή του χρόνου!

Οι σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις από διάφορα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν εντείνει την ανησυχία σε 1.000 περίπου οικογένειες που στέλνουν συνολικά 1.300 παιδιά στο συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο, αλλά και 100 οικογένειες εκπαιδευτικών, παρά τον αρχικό εφησυχασμό που είχε δημιουργηθεί μετά την πρώτη δικαστική νίκη των Εκπαιδευτηρίων στα τέλη του περασμένου μήνα.

Οι δε καταγγελίες του διευθύνοντα συμβούλου των Εκπαιδευτηρίων κ. Νίκου Ράπτη, περί «συνασπισμού κομματικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, που φιλοδοξούν να διαφεντεύσουν την πόλη και έχουν στοχοποιήσει το σχολείο, για συμβολικούς και υλικούς λόγους» δείχνουν ότι οι «ρίζες» της υπόθεσης ξεφεύγουν μακριά και πέρα από την περιβόητη έκθεση του ΕΟΠΠΕΠ και τις όποιες ελλείψεις επισημάνθηκαν σε αυτή, οδηγώντας την υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή να λάβει την απόφαση περί αναστολής λειτουργίας.

Μέσα σε ένα τόσο συγκεχυμένο τοπίο, οικογένειες ολόκληρες παραμένουν όμηροι για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας, όπως είναι αυτό της μόρφωσης των παιδιών τους.

Επιχειρώντας κάποιος να εστιάσει στη δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων φθάνει αβίαστα στο συμπέρασμα πως το ζήτημα της αδειοδότησης πλέον – λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κ. Ράπτη πως έχει διευθετηθεί το σύνολο των παρατηρήσεων του ΕΟΠΠΕΠ, αλλά και την παράκλησή του να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν έως σήμερα – θα κριθεί στο αν  η πολιτεία θα αποφασίσει με βάση την ουσία ή τους τύπους. Αν δηλαδή η συζήτηση θα εστιάσει στο κατά πόσο έχουν ικανοποιηθεί οι παρατηρήσεις του ελεγκτικού φορέα και όχι στο εάν αυτές ικανοποιήθηκαν μέσα στα τυπικά χρονοδιαγράμματα.

Εκ των πραγμάτων μιλάμε για μία δικαστική απόφαση με έντονες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και – ενδεχομένως – ανυπολόγιστες παρενέργειες για την πόλη της Λάρισας.

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες