ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Snorkeling στη Μαγνησία – Το must του καλοκαιριού για να απολαύσεις τη μαγεία Παγασητικού και Αιγαίου (απίστευτες εικόνες)

Το καλοκαίρι κατεξοχήν έχει συνδυαστεί με μια περίοδο ηρεμίας, χαλάρωσης, άδειας από τη δουλειά και θαλασσινών εξορμήσεων. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, αυτή η περίοδος που λούζεται από τον ήλιο και η αρμύρα της θάλασσας γίνεται αισθητή στα παραδοσιακά παραθαλάσσια ταβερνάκια, τα ηλιοβασιλέματα γίνονται μαγευτικά όταν τον ορίζοντα διασχίζουν ξύλινες ψαρόβαρκες και οι ανατολές του ήλιου στο Αιγαίο δε σου αφήνουν περιθώρια παρά να χάσεις τον πρωινό σου ύπνο για να τις απολαύσεις.

Αυτή η μαγική εικόνα γίνεται εξωτικά παραδεισένια όταν ξεκινάς με μία μάσκα, έναν αναπνευστήρα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα να εξερευνάς το βυθό! Όταν δηλαδή κάνεις snorkeling στις ελληνικές θάλασσες και ξαφνικά μεταφέρεσαι σε άλλες, τροπικές χώρες και σε ισημερινά νησιά με τις εικόνες που αντικρύζεις! Εικόνες που νόμιζες ότι μόνο στο youtube θα έβλεπες αλλά τελικά καταλαβαίνεις ότι βρίσκονται κάτω από τα πόδια σου, ακριβώς εκεί που κολυμπάς στα ρηχά, και που μέχρι να αρχίσεις τις υποβρύχιες εξερευνήσεις δε φανταζόσουν ποτέ ότι με κόστος λιγότερο από 50 ευρώ (μάσκα-αναπνευστήρας-βατραχοπέδιλα) θα τις βίωνες σαν εξωτική πραγματικότητα!

Γλώσσα στο Μικρό Πηλίου σε βάθος 2 μέτρων

Μόλις έφτασες λοιπόν στην παραλία, έχεις εξοπλιστεί με τα απαραίτητα και έχεις αποφασίσει από το σημερινό μπάνιο να σου χαρίσεις ξεχωριστές εμπειρίες στις καλοκαιρινές σου διακοπές! Ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας βουτιά θα αντικρύσεις σπάρους, μουρμούρες και τσιπούρες να ψαρεύουν στο βυθό ενώ οι γλώσσες (Φώτο επάνω) και οι δράκαινες κρύβονται ύπουλα στην άμμο (προσοχή στα βήματά σου). Στην άμμο επίσης αλλά και ανάμεσα στα αραιά φύκια θα αντικρύσεις θαυμάσιες ανεμώνες και αν είσαι τυχερός κατακόκκινους αστερίες!

Δράκαινα στις Νήες της Σούρπης σε βάθος 1 μέτρου

Θαλάσσια ανεμώνη στις Νήες της Σούρπης σε βάθος 2 μέτρων

Αστερίας στη Σκόπελο σε βάθος 3 μέτρων

Το άλλο θαυμαστό που θα σε καθηλώσει αρκετή ώρα πεδιλίζοντας για να το χαζεύεις είναι το άνοιγμα του σπειρογράφου που μόλις τον πλησιάσεις θα… εξαφανιστεί στο σωλήνα του!!! Και ενώ για την ώρα βρίσκεσαι ακόμα στην αρχή της εξερεύνησης, έχεις ήδη ηλιοκαεί στην εκτεθειμένη πλάτη σου, γιατί πραγματικά ξεχάστηκες, εντυπωσιασμένος από τον κόσμο που βρισκόταν κάτω από τα πόδια σου τόσο καιρό, και που μόλις τώρα αρχίζεις να ανακαλύπτεις (οπότε πριν το snorkeling πάντα χρήση αντιηλιακού). Θες όμως να συνεχίσεις το μαγικό υποβρύχιο ταξίδι και ξαφνικά δικαιώνεσαι αφού αντικρύζεις δύο μάτια μέσα σε ένα ξεχασμένο ρεμέτζο να σε κοιτάνε!

Σπειρογράφος σε μώλο στη Μηλίνα Πηλίου σε βάθος μισού μέτρου

Και αν έχεις γερά πνευμόνια και μόλις ένα κιλό βάρος περασμένο στη ζώνη σου για να μπορείς να κατέβεις εύκολα στο βυθό και να καταφέρεις να σκαλίσεις λίγο την άμμο, θα βγάλει και αυτό ένα από τα οκτώ πλοκάμια του και θα παίξει… Και αυτό το παιχνίδι θα κρατήσει ώρα μέχρι να ξεθαρρέψει, και το χταπόδι να αποκαλυφθεί ολόκληρο μπροστά σου και να αλλάξει χρώματα και καμουφλάζ τόσο γρήγορα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για την υποτιθέμενη ανωτερότητά σου στο ζωικό βασίλειο που πλέον κατάλαβες ότι ανήκεις, και που μέσα στο οποίο μάλλον αρχίζεις να νιώθεις πολύ μικρός…

Χταπόδι στις Νηες της Σούρπης σε βάθος 3 μέτρων

Το αφήνεις τελικά στην ησυχία του γιατί τώρα σου έδωσε λόγο να θες να δεις και τα υπόλοιπα του βυθού! Και δεν έχεις και άδικο γιατί εκεί παρακάτω και μόλις περάσεις πάνω από τα σαλάχια που ενδημούν και στον ελληνικό βυθό, θα περάσεις και τα σύνορα του μυαλού για τα πραγματικά εξωτικά μέρη!!! Και όλα αυτά μέχρι 3-5 μέτρα βάθος… φαντάσου τι κρύβεται ακόμα πιο βαθιά…

Σαλάχι στον Κατηγιώργη Πηλίου σε βάθος 4 μέτρων

Έχεις ήδη γεμίσει τόσες εικόνες που πλέον το snorkeling γίνεται το must του καλοκαιριού σου, που μπορείς να το απολαύσεις είτε μόνος σου είτε ακόμα καλύτερα αλλά και ασφαλέστερα με παρέα, γιατί ο βυθός απαιτεί σεβασμό και κυρίως ζευγάρι στις εξερευνήσεις! Γυρίζεις στα πολύ ρηχά με λαχτάρα να βγεις και να περιγράψεις σε όλους το μαγικό κόσμο που αντίκρυσες… κάτι σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων αλλά σε υποθαλάσσια έκδοση… και εκεί στα πολύ ρηχά και πάνω στα αραιά φύκια τελειώνει το πρώτο σου ταξίδι με ένα εξίσου μαγευτικό, ξεχωριστό, ιδιαίτερο και δύσκολο να βρεις μικρό πλασματάκι του βυθού!!! Ένα θαυμάσιο, πολύχρωμο και δυσκίνητο γυμνοβράγχιο σε κάνει να αναρωτιέσαι πως τα σαλιγκάρια βρέθηκαν στο βυθο! Πραγματικά τόσο εντυπωσιακό που λες τέλος… την επόμενη φορά συν τοις άλλοις θα έχω και τη φωτογραφική μου μηχανή να αιχμαλωτίσω για πάντα αυτή την ομορφιά και να τη χαζεύω από το γραφείο μου ακόμα και το χειμώνα!

Γυμνοβράγχιο στη Χρυσή Ακτή στον Παγασητικό κόλπο σε βάθος μισού μέτρου

Καλοκαίρι και snorkeling λοιπόν στις ελληνικές θάλασσες πάνε μαζί… η υποβρύχια εξωτική, παραδείσια εκδοχή της Ελλάδας μας, με μία μάσκα, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας! Καλές και ασφαλείς υποθαλάσσιες εξερευνήσεις σε όλους! Ο μαγικός υποβρύχιος κόσμος των ελληνικών θαλασσών είναι κάτω από τα πόδια μας και μας περιμένει…

SNORKELING: Από την αγγλική λέξη snorkel που σημαίνει αναπνευστήρας και που πρακτικά σημαίνει «χρήση αναπνευστήρα». Αναφέρεται στην πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό (ειδικά στις τροπικές περιοχές) χρήση μάσκας, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλων για τη θέαση και εξερεύνηση των υποθαλάσσιων αξιοθέατων και της υποβρύχιας άγριας ζωής. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ανάλογα με τις απαιτήσεις του ενδιαφερόμενου ο εξοπλισμός μπορεί να ποικίλει από μία απλή μάσκα με αναπνευστήρα μέχρι ειδική στολή κολύμβησης (ειδικά για τα κρύα νερά) και ζώνη με περαστά μολύβδινα βάρη (για εύκολη πρόσβαση στο βυθό). Γενικά είναι δραστηριότητα χαμηλού κόστους που ανεβαίνει ωστόσο με την αγορά ειδικού εξοπλισμού όπως υποβρύχιας φωτογραφικής μηχανής. Αν και δεν τίθεται ιδιαίτερο θέμα ασφάλειας ωστόσο οι βασικοί κανόνες θα πρέπει να τηρούνται. Προτιμούμε να κάνουμε snorkeling τουλάχιστον ως ζευγάρι και φυσικά οι ανήλικοι επιβάλλεται να επιβλέπονται. Δεν αγγίζουμε την άγρια υποβρύχια ζωή μιας και ένα άγγιγμα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επώδυνο λόγω τοξικότητας και αλλεργιογόνων που εκκρίνουν τα υποβρύχια ζώα και φυτά (θυμηθείτε τις μωβ μέδουσες)

Μωβ μέδουσα στις Νηες της Σούρπης σε βάθος 1 μέτρου

Δε μπαίνουμε σε υποβρύχιες σπηλιές και δεν αφαιρούμε τίποτα από το βυθό. Θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ξεχασμένα δίχτυα και πετονιές (κατά κανόνα θα πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγισή τους) που μπορεί να αποβούν επικίνδυνα αν μπλεχτούν στα πέδιλά μας, στα χέρια μας ή στον αναπνευστήρα μας. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή θα πρέπει να έχουμε στα ταχύπλοα σκάφη και άλλα θαλάσσια μηχανοκίνητα προς αποφυγή ατυχημάτων αλλά και κατά την περίπτωση ανάδυσής μας από μία βουτιά θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας στην επιφάνεια προς αποφυγή πρόσκρουσης σε σκληρό αντικείμενο όπως βράχο, βάρκα, επιπλέοντα υλικά κ.α. Τέλος, ο γενικός κανόνας TAKE ONLY PICTURES LEAVE ONLY FOOTPRINTS ισχύει σε υπερθετικό βαθμό κατά την εξερεύνηση του υποθαλάσσιου κόσμου. Δεν αφαιρούμε τίποτα από – δεν αφήνουμε τίποτα μέσα στη φυσική υποθαλάσσια κληρονομιά της Ελλάδας μας…

Γράφει ο Αλέξανδρος Δημ. Οικονομίδης από την ΑΜ_Wildlife_Photoshots

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες