ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Χασισοφυτείες στα ορεινά της Αγιάς: Τι εξετάζουν οι αστυνομικοί για την τελευταία ανακάλυψη σε «σεσημασμένη» περιοχή

Σε αποψιλωμένη δασική έκταση, δίπλα σε παλαιότερη χασισοφυτεία στον Ρακοπόταμο του Δήμου Αγιάς -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»-, βρέθηκε τελικά το φυτώριο ινδικής κάνναβης.

Φυτώριο από το οποίο αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας εκρίζωσαν 188 μικρά φυτά κάνναβης, «ύψους έως 24 εκατοστά», όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Το φυτώριο επιβεβαιώνει και τυπικά -τη γνωστή στις Διωκτικές Αρχές- δράση χασισοκαλλιεργητών στον ορεινό όγκο του Μαυροβουνίου Αγιάς, οι οποίοι κάνοντας …«πολυετή» προετοιμασία κάθε χρόνο φαίνεται πως «ανεβαίνουν ψηλότερα», επιλέγοντας ακόμα πιο δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές, αποψιλώνοντας δασικές εκτάσεις για να καλλιεργήσουν ινδική κάνναβη, η εμπορία της οποίας αποφέρει μυθικά έσοδα.

Το φυτώριο εντοπίσθηκε σε απόληξη ρέματος στον Ρακοπόταμο στον ορεινό όγκο του Πολυδενδρίου, εκεί όπου προ διετίας περίπου είχαν εντοπισθεί «ορφανά» περί τα 40 κιλά χασίς. Τα οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών- εγκατέλειψαν οι χασισοκαλλιεργητές φεύγοντας άρον – άρον από την περιοχή για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί.

Δίπλα της και σε μια αποψιλωμένη δασική έκταση έκτασης μισού στρέμματος, οι δράστες έφτιαξαν παράγκες, τόσο για ξηραντήριο όσο και για τη διαμονή τους, ενώ μαζί με το φυτώριο βρέθηκαν και σύνεργα για την καλλιέργεια. Με πρώτο και σημαντικότερο το δίκτυο «άρδευσης» με σωληνώσεις, μέσω των οποίων μετέφεραν το νερό από το ρέμα.

Αυτό που εξετάζουν τώρα οι Αρχές αφορά στη διασύνδεση του φυτωρίου με τη μεγάλη χασισοφυτεία που εντοπίστηκε, αρχές Αυγούστου, στη δασική περιοχή «Ελαφοκέρατο» του Σκλήθρου. Στο φυτώριο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», βρέθηκαν σημάδια πρόσφατης παρουσίας των δραστών, ευρήματα που φαίνεται να συνάδουν με την εκδοχή ότι πρόκειται για προετοιμασία δημιουργίας μιας νέας φυτείας. Κατά μία άλλη εκδοχή και μάλιστα σε «σεσημασμένη» από την ΕΛ.ΑΣ. περιοχή, το φυτώριο «στήθηκε» για να «εντοπισθεί» και να αποπροσανατολίσει τις έρευνες των Αρχών με απώτερο σκοπό να μη φθάσουν στη μεγάλη χασισοφυτεία.

Τα σενάρια που εξετάζονται από τις Αρχές είναι πολλά, με κοινό παρονομαστή ωστόσο την εκτίμηση ότι πρόκειται για φυτείες – «συγκοινωνούντα δοχεία» με ενδεχομένως ίδιους δράστες, αφού θεωρείται απίθανο στο ίδιο βουνό να λειτουργούν διαφορετικές εγκληματικές ομάδες.

Το σχέδιο «εκμετάλλευσης» του Μαυροβουνίου πηγάζει από την ίδια εγκληματική ομάδα, ενδεχομένως να αλλάζει ο αριθμός ή τα πρόσωπα των δραστών που απασχολούνται, είτε στην καλλιέργεια είτε στην προετοιμασία της επόμενης καλλιέργειας.

Πρόσθετο μέτρο αυτοπροστασίας των δραστών αποτελεί η φύλαξη των διαβατηρίων τους σε άλλη περιοχή, όπως αποδείχθηκε με τα τρία διαβατήρια αλλοδαπών που βρέθηκαν σε σπίτι 30χρονου συλληφθέντα, ο οποίος προφυλακίστηκε μάλιστα ως εμπλεκόμενος στη μεγάλη χασισοφυτεία στου Σκλήθρου.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ. ο 30χρονος φέρεται ως εμπλεκόμενος και στην «ορφανή» καλλιέργεια που εντοπίσθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στον Ρακοπόταμο, εκεί όπου προχθές βρέθηκε το φυτώριο. Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου του 2020 είχε προηγηθεί επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας στην Έλαφο, όπου μέσα σε φυτεία 373 δέντρων συνελήφθησαν τότε δύο Αλβανοί υπήκοοι.

Μετά τον Ρακοπόταμο και την Έλαφο στις αρχές του τρέχοντος Αυγούστου και σε ορεινή περιοχή του Σκλήθρου αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας εντόπισαν τη μεγαλύτερη χασισοφυτεία που βρέθηκε ποτέ στον νομό με περισσότερα από 2.190 δέντρα ινδικής κάνναβης. Μια εξαιρετικά σχεδιασμένη φυτεία, όπου οι χασισοκαλλιεργητές, με βάση την πολύμηνη διαβίωσή τους στο βουνό (σ.σ. τριμηνίτικες καλλιέργειες χασίς) για την κάλυψη των αναγκών τους είχαν οργανώσει τα πάντα σε τέτοιον βαθμό που είχαν φυτέψει ζαρζαβατικά, διαθέτοντας …μπαχτσέ!

Με αφορμή το φυτώριο, από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε χθες ότι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας «εντοπίστηκε σε αποψιλωμένο τμήμα δάσους, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων περίπου, φυτώριο αποτελούμενο από 188 φυτά κάνναβης, ύψους έως 24 εκατοστά, τα οποία στις 19-08-2022 το πρωί εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Στον χώρο υπήρχαν, επίσης, δίκτυο σωληνώσεων για την ύδρευση των φυτών, στο οποίο διοχετευόταν νερό από παρακείμενο ρέμα, αυτοσχέδιοι χώροι για την αποξήρανση των φυτών και τη διαμονή των άγνωστων, μέχρι στιγμής, δραστών, καθώς και διάφορα καλλιεργητικά εργαλεία-σύνεργα. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Εφημερίδα Ελευθερία / Βαγγέλης Κακάρας (φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες