ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βόλος: Σφοδρή αντίδραση πολιτών για τη δημιουργία σταθμού φυσικού αερίου – Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αμφιλεγόμενη επένδυση

Πυκνώνουν οι σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών του Βόλου για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG – Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της πόλης ή στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού. Η αλλαγή χωροθέτησης που ανακοίνωσε η εταιρεία και “μετακίνησε” την επένδυση από τα Πευκάκια, στον Άγιο Στέφανο, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανησυχούν για την υποβάθμιση της περιοχής τους, αλλά και για τους κινδύνους που κρύβει μία τέτοια εγκατάσταση για το φυσικό περιβάλλον και για τη ζωή τους.

Το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, το οποίο δεν έχει ουσιαστική αρμοδιότητα, αλλά μπορεί να γνωμοδοτήσει σχετικά, με πρωτοβουλία του Κώστα Χαλέβα. Ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Στεφάνου Νίκο Παπαρούνα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εισαχθεί το ψήφισμα που εξέδωσαν οι κάτοικοι στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση απομάκρυνσης της εγκατάστασης από κάθε κατοικημένη περιοχή, καθώς εγκυμονεί κινδύνους ατυχημάτων, σύμφωνα με παραδείγματα του παρελθόντος.

Επίσης ο κ. Χαλέβας τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και αν υφίστανται περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε από τους κατοίκους του Σωρού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η αλλαγή της χωροθέτησης του έργου ήρθε ως αποτέλεσμα των αντιρρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για κατασκευή σταθμού LNG στο λιμάνι του Βόλου καθώς δεν εντάσσεται στο master plan του οργανισμού, των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων της πόλης και της ομόφωνης αντίθεσης 10 επιστημονικών φορέων και συλλόγων της Μαγνησίας στη σχεδιαζόμενη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού.

Οι εν λόγω φορείς εύλογα επεσήμαναν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο οικιστικό, στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο καμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο από την εταιρία και δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η υλοποίηση του έργου φαίνεται να προχωρά, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή ενημέρωση για τις σοβαρές κοινωνικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει σχεδιαζόμενη δραστηριότητα.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι διεθνώς αποφεύγεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων. Και αυτό, διότι υφίσταται κίνδυνος διαρροής αερίου από τον σταθμό και τα πλοία που το εφοδιάζουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή. Σε περίπτωση διαρροής καταστρέφει ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για το υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής.

Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης»

Στο ψήφισμα αναφέρεται το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης, που ο τοπικός σταθμός κατασκευάστηκε σε ανοιχτή θάλασσα, 17,6 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της πόλης.

«Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Παγασητικός σε νεκρά θάλασσα και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά» αναφέρουν οι κάτοικοι, αναμένοντας τις απόψεις των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι παρότι παραβρέθηκαν στην ενημέρωση της Mediterranean Gas στην Αθήνα, δεν τοποθετήθηκαν δημόσια, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος και τη σύγκρουση με την Κυβέρνηση.

Η αλλαγή στη χωροθέτηση

Η εταιρεία, που ελέγχεται κατά 80% από τον επιχειρηματία Θεοδ. Θεοδωρόπουλο, μέσω των Norion Ltd. και Vapiando Ltd., και κατά 20% από την Goldenport Maritime του εφοπλιστή Γ. Δράγνη, προσέκρουσε στο ΤΑΙΠΕΔ. Το τελευταίο εξέφρασε αντιρρήσεις για το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την εγκατάσταση του FSRU εντός του λιμανιού του Βόλου, που ελέγχεται από τον υπό ιδιωτικοποίηση Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.).

Στο ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχουν τον Ο.Λ.Β., όπως και σειρά περιφερειακών λιμανιών, ξεκαθάρισαν από την πρώτη στιγμή πως στο σχέδιο ανάπτυξης του λιμένος Βόλου δεν υπάρχει πρόβλεψη για FSRU. Ακόμα και αν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη, έπρεπε να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τον επενδυτή. Επιπλέον, το FSRU θα δέσμευε στην ουσία τους υποψήφιους επενδυτές για τον Ο.Λ.Β. στο διαγωνισμό που κάποια στιγμή θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η διοίκηση της Mediterranean Gas είπε πως αναζητούνται πλέον νέες τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου όπως η περιοχή Σωρού, στην οποία έχει εγκατασταθεί και ο βιολογικός καθαρισμός της θεσσαλικής πόλης. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βασίλης Πετκίδης υποστήριξε πως ο σχεδιασμός της διοίκησης προβλέπει πως το FSRU θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024. Γι’ αυτό το λόγο η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Ηδη προετοιμάζεται το market test ώστε να εξεταστεί το ενδιαφέρον της αγοράς (μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί) και παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αλλαγής της άδειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στην Mediterranean Gas υποστηρίζουν πως υπάρχει ενδιαφέρον και διεθνών ομίλων για συμμετοχή στην επένδυση. Στην πρόσφατη εκδήλωση συμμετείχε και εκπρόσωπος της ExxonMobil LNG Market Development. Η τελευταία προσφέρει τεχνολογική και εμπορική υποστήριξη στην επένδυση, με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει πως αξιολογούνται οι συνθήκες και υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή. Το FSRU θα διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνολικής χωρητικότητας 170.000 κυβικών μέτρων με την ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης στα 4,6 δισ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το TheNewspaper.gr, υποστηρίχθηκε πως έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από υποψήφιο αγοραστή για ποσότητες περί το ένα δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

Πηγή: thenewspaper.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες