Θωμάς Παπαλιάγκας

Υποκλοπές στους “αρμούς της εξουσίας” και στη δικαιοσύνη

1. Η αντιπολίτευση φωνάζει δικαίως σε βάρος της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις στο προσωπικό κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σωστά μέχρι εδώ. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη πολύ σοβαρά. Οι δημοκρατικοί θεσμοί και λειτουργίες κινδυνεύουν από τέτοιες πρακτικές. Σωστά.

Όμως δεν είναι εκτεθειμένη μόνο η κυβέρνηση και η ΕΥΠ. Είναι και η δικαιοσύνη. Και μάλιστα για δύο διαφορετικούς λόγους.

2. Ότι έχουμε μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να δώσει την προοπτική που χρειάζεται η χώρα το ξέραμε. Όπως και ότι δεν μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα της ακρίβειας, της ενέργειας και της ανεργίας. Όπως και ότι λειτουργεί με νεποτισμό. Ότι χειραγωγούσε σε έναν βαθμό τους θεσμούς επίσης μπορούσε με κάποιον τρόπο να γίνει ανεκτό από κάποιους. Κακώς βεβαίως.

Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε ότι θα έφτανε σε σημείο ώστε να παρακολουθεί το προσωπικό κινητό αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος ή, έστω, ενός ευρωβουλευτή ή βουλευτή. Αυτό είναι δηλητήριο στην ίδια τη δημοκρατία.

3. Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει πρόταση και δεν θεωρείται αξιόπιστη εναλλακτική διακυβέρνησης το ξέραμε. Ότι οι πολίτες δεν την ακούν, διότι θεωρούν ότι λέει ψέματα σε ό,τι σχεδόν και αν προτείνει, επίσης είναι γνωστό. Το ότι προσπάθησε ως κυβέρνηση να καθυποτάξει όλους τους θεσμούς στο ζυγό του κομματικού της οφέλους και του “ελέγχου των αρμών της εξουσίας” δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει. Όπως και το πόσο έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς στο αλήστου μνήμης δημοψήφισμα του 2015 και το πόσο χρησιμοποίησε τη δικαιοσύνη.

Όμως στη θητεία Κυρ. Μητσοτάκη το μοναδικό θέμα που κανονικά πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε παραίτηση δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το ΠΑΣΟΚ. Και για τον λόγο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει ντόρο σε αντιπερισπασμό. Και θυμήθηκε τον Μαυρίκη και τον Γρυλλάκη. Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, αν δεν στόχευε να πάρει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, θα ανέφερε και τον Τόμπρα.

4. Πίσω στο θέμα της δικαιοσύνης: Χθες αργά ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι θα διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση – και μάλιστα από τον ίδιο τον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – για το θέμα των υποκλοπών. Μην μπερδεύεστε όμως: η έρευνα ανακοινώθηκε ότι δεν θα επικεντρωθεί στο ποιο κακούργημα – υποτίθεται ότι – αποδίδεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να δοθεί άδεια παρακολούθησής του, ούτε αν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία ούτε ποιος εισαγγελέας χειρίστηκε την υπόθεση με τέτοιον τρόπο και με βάση ποια στοιχεία. Ούτε ποιες είναι οι σχέσεις του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού – και ανιψιού του – με την εταιρεία διανομής του συγκεκριμένου λογισμικού. Η προκαταρκτική εξέταση θα αναζητήσει πώς και από ποιον διέρρευσε η είδηση της παρακολούθησης εκτός ΕΥΠ…

Είναι τελείως αναγκαίο να δοθούν οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ουσιαστικές απαντήσεις και όχι απλώς για τα προσχήματα. Και το αν και πώς διέρρευσε από την ΕΥΠ η είδηση (αν διέρρευσε) της παρακολούθησης είναι άλλη συζήτηση. Σοβαρή, αλλά άλλη.

5. Είναι λοιπόν βαρύτατα εκτεθειμένη η δικαιοσύνη τόσο για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της άδειας για υποκλοπές στο προσωπικό κινητό του Ν. Ανδρουλάκη όσο και για τον τρόπο που χειρίζεται και σήμερα το θέμα.

Το ότι είναι επίσης βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ δεν χρειάζεται καν συζήτηση. Και δεν λύνεται με δύο παραιτήσεις. Περαιτέρω, το ότι προσπαθεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Ούτε αυτό λύνεται με μία παραίτηση, ας πούμε του – μικροβιολόγου το επάγγελμα και ιδιαιτέρως μακρόβιου – Υπουργού Δικαιοσύνης. Και άσχετα από το ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έπρεπε πολλές φορές να είχε αντικατασταθεί λόγω του προβληματικού έργου του πάνω στη δικαιοσύνη.

Γιατί, αν δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη, πού θα ψάξει προστασία σήμερα ο Ν. Ανδρουλάκης και αύριο ένας επόμενος Ανδρουλάκης που θα παρακολουθείται για “λόγους εθνικής ασφαλείας”; Διότι οι “αρμοί της εξουσίας” λειτουργούν πάντοτε μόνο υπέρ εκείνου που τους ελέγχει και όχι υπέρ των απροστάτευτων πολιτών.

6. Χρειάζονται σήμερα: α) Πολύ σοβαρή συζήτηση στο θέμα των παρακολουθήσεων και νέο θεσμικό πλαίσιο. β) Νέα νομοθέτηση ως προς το απόρρητο των επικοινωνιών και τις ηλεκτρονικές απάτες, αφού δεν αρκεί η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. γ) Πολύ σοβαρή συζήτηση διακομματική πάνω στη λειτουργία της δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της. Με πρώτο βήμα βεβαίως την απεξάρτηση της εκλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από τον κυβερνητικό έλεγχο.

Θωμάς Παπαλιάγκας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες