ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Νίκος Ράπτης αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της μη αδειοδότησης του σχολείου – Μιλά για πολιτική δίωξη, διαβεβαιώνει ότι θα λειτουργήσει

Σε μία μακροσκελή του δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου, καταγράφει αναλυτικά το ιστορικό μίας υπόθεσης που – κατά τον ίδιο – αποκαλύπτει στην ηπιότερη εκδοχή το μεγαλείο της Ελληνικής γραφειοκρατίας, αν όχι μία “πολιτική δίωξη”.

Διηγείται μία προβληματικότατη επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η καταγγελία του πως ενώ ο έλεγχος έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, οι παρατηρήσεις ήρθαν έξι μήνες μετά (!), την ώρα που η διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων προσπαθούσε με τεράστια δυσκολία να επικοινωνήσει με αυτές.

Αναλυτικά η δήλωσή του: “1. Υπάρχει πράγματι νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει πλέον την λειτουργία και την χορήγηση αδειών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων γενικώς.
Είναι αναληθές όμως ότι από το έτος 2013 δεν υπήρξε αδειοδότηση σχετική του Σχολείου μας, αντίθετα διαχρονικά προέβημεν σε κάθε προβλεπόμενη διαδικασία και μάλιστα συνεργασθήκαμε με τα αρμόδια όργανα ελέγχου του ΕΟΠΠΕΠ, ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο αυτόν, αλλά και ποτέ δεν υπήρξε αρνητική διατύπωση γνώμης προς του Υπουργείο Παιδείας, πριν τις πρόσφατες εξελίξεις.

2. Οι έλεγχοι του ΕΟΠΕΠ πράγματι γίνονταν κατά καιρούς. Υπήρξαν περιπτώσεις όμως που οι μηχανικοί – ελεγκτές έρχονταν απροετοίμαστοι, με λανθασμένα σχέδια, με στοιχεία παλιότερα και ελλειπή, κ.λπ. Οι παρατηρήσεις τους τα δύο τελευταία χρόνια αφορούσαν αποκλειστικά και μόνον την πρόσβαση των ΑΜΕΑ (ανελκυστήρας – μικρή τροποποιητική παρέμβαση, ράμπα κυκλοφορίας – επίσης μικρές κατασκευαστικές παρατηρήσεις) και βέβαια μετά από συνεργασία με τον φορέα αυτόν συμμορφωνόμασταν πάντοτε.
Ποτέ δεν έγινε καμία άλλη παρατήρηση προς συμμόρφωση, μέχρι πρόσφατα, όπως θα αναπτύξουμε πιο κάτω.

3. Μεταξύ των επισκέψεων του ΕΟΠΠΕΠ και της επικοινωνίας του μαζί μας όμως, για τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης του, περνούσαν πολλοί μήνες. Τελευταία επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας επί της οδού Καρδίτσης αρ. 21, έγινε από κλιμάκιο μηχανικών την 14 Ιανουαρίου 2022. Τότε δεν έγινε καμία παρατήρηση, κατ’αρχήν προφορικά, ούτε όμως και γραπτά.
Να θυμίσουμε ότι την περίοδο αυτή, η διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων είχε περάσει παράνομα σε πρόσωπα, που εποφθαλμιούσαν την λειτουργία μας, σκοπό είχαν να επωφεληθούν οι ίδιοι και είχαν εκδιώξει τον Νικόλαο Ράπτη ακόμη και από τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων !

4. Στην αλληλογραφία μας όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μεγάλο κενό στις απαντήσεις του ΕΟΠΠΕΠ. Οι χρονικές καθυστερήσεις οφείλονται στη δική τους δυσλειτουργία.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι οι μόνες παρατηρήσεις τους– τυπικές και όχι ουσιαστικές – μας γνωστοποιήθηκαν την 21-6-2022, ημέρα κατά την οποία με δική μας και μόνον πρωτοβουλία ζητήσαμε και πετύχαμε συνάντηση δια ζώσης με τον Κο Διευθυντή του αρμοδίου τμήματος του φορέα αυτού Κο Μακρή. Μάλιστα, ενώ περιμέναμε να εισέλθουμε στο γραφείο του στην Αθήνα, μας κοινοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις τους. Ούτε καν μια ώρα πριν, γίνεται δε αντιληπτό για ποιο λόγο. Παρόλα αυτά ζητήσαμε και λάβαμε την προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία και εντός αυτής, καταθέσαμε φακέλους με συμμόρφωσή μας, που αφορούσαν κάθε βαθμίδα ξεχωριστά.

Την 6 Ιουλίου 2022 μέσω μέιλ στείλαμε τους φακέλους αυτούς ψηφιακά και την επομένη 7- Ιουλίου 2022 καταθέσαμε τα έγγραφα και πάλι στον Κο Μακρή, υπάλληλο του ΕΟΠΠΕΠ.
Την ίδια ημέρα (!) 7-7-2022 το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ συνεδρίασε και αποφάσισε την εισήγηση αρνητικής γνώμης προς το Υπουργείο Παιδείας, με τυπικές παρατηρήσεις και όχι ουσιαστικές, που να θίγουν την λειτουργία, την ασφάλεια μαθητών, την πληρότητα των εγκαταστάσεών μας.

Αυτή η αρνητική γνώμη ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε, αναγκαστήκαμε και πάλι να καταφύγουμε σε αποστολή αιτημάτων προς όλους, Κα Υπουργό, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου, Διευθύντρια της αυτόνομης διεύθυνσης Ιδιωτικών σχολείων και μάλιστα με επίδοση εξωδίκων, για να ενημερωθούμε τι μας αποδίδεται και ποιες οι φερόμενες πλημμέλειές μας.

Μάλιστα η Διευθύντρια Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Κα Ρούνη, μας είπε ότι την αρνητική γνώμη θα την μάθουμε όταν η απόφαση ανακλήσεως λειτουργίας θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δηλαδή, ενώ εμείς είχαμε κάθε διάθεση συνεργασίας και μεταβήκαμε όλοι οι συνεργάτες του σχολείου και ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων στο Υπουργείο Παιδείας, μας προϊδέασαν ότι η απόφαση ουσιαστικά περί ανάκλησης λειτουργίας ήταν ειλημμένη.

Την ίδια ημέρα καταθέσαμε πλήρεις φακέλους και στον ΕΟΠΠΕΠ και στο Υπουργείο με όλες τις συμμορφώσεις και γενικά με αποτύπωση όλης της υφιστάμενης κατάστασης, που είναι καθόλα νόμιμη.
Επανήλθαμε άμεσα με εξώδικα αιτήματα επανελέγχου, που όμως ποτέ δεν εισακούσθηκαν, αντίθετα πληροφορηθήκαμε την ανάκληση αδειών λειτουργίας Λυκείου – Δημοτικού από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

5. Είναι ανακριβές ότι και στο παρελθόν διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ΕΟΠΠΕΠ προς το Υπουργείο Παιδείας και δεν ανακλήθηκε η άδειά μας, αυτό δεν έγινε ποτέ και η πληροφόρηση της εφημερίδας που το δημοσιεύει είναι εσφαλμένη. Πάντα υπήρχε η διαδικασία υλοποίησης ελέγχου – συμμόρφωσης, η οποία καθυστερούσε, όχι από δική μας ευθύνη.

6. Όλα αυτά τα χρόνια, που λειτουργούμε ως Εκπαιδευτήρια το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, τα προγράμματα διδασκαλίας, τους τίτλους σπουδών, αναρτούσαμε και αναρτούμε στο σύστημα του Υπουργείου ΜY SCHOOL όλα τα στοιχεία λειτουργίας μας, δηλαδή τον αριθμό τμημάτων κάθε τάξης κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, τον αριθμό των μαθητών, δηλαδή λειτουργούσαμε εν πλήρει γνώσει του Υπουργείου κ.λπ. Ουδέποτε ετέθη ζήτημα πως οι εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΠΕΠ είχαν κάποια σημασία αναφορικά με την λειτουργία μας. Το σχολείο μας έπαιρνε de facto άδεια λειτουργίας, μέσω της ομαλής του λειτουργίας.

7. Από τέλους Μαίου 2022 και μετά, αντιμετωπίσαμε αιφνίδια ένα κλίμα αρνητικό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, που μόνο ως πολιτική δίωξη μπορεί να χαρακτηριστεί, με πρόφαση ότι υπάρχουν καταγγελίες (που και πάλι δεν μας γίνονταν γνωστό το περιεχόμενό τους και το όνομα του καταγγέλλοντος, μετά δεν εξώδικες και πάλι διαμαρτυρίες μας και σχετικά αιτήματα μας απεστάλη η καταγγελία από το Υπουργείο και πληροφορηθήκαμε τα στοιχεία του καταγγέλοντος, το όνομα του οποίου μάλλον έπρεπε να προβληματίσει και να γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους φορείς, ποια τα κίνητρά του).

Η υπεύθυνη του ΕΟΠΠΕΠ χαρακτήριζε το σχολείο μας «κοτέτσι», ένα κοτέτσι που έβγαλε τόσους επιστήμονες και καλλιέργησε χαρακτήρες και προσωπικότητες επί 67 χρόνια.
Η υπεύθυνη ιδιωτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου αρνούνταν να μας δεχθεί, μας απαξίωνε και μας κατηγορούσε φωνασκώντας πως μαγνητοφωνούμε τις τηλεφωνικές μας συνδιαλέξεις (!), τελικά την επισκεφτήκαμε αιφνιδιαστικά και μας δέχθηκε μετά πολλή ώρα αναμονής. Μόνο δε μετά από παρέμβαση τοπικού πολιτικού της Λάρισας, επισκεφθήκαμε και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

8. Αναφύονταν διαρκώς διάφορα νέα προβλήματα: στη δεύτερη επίσκεψή μας στον ΕΟΠΠΕΠ αναφέρθηκε για πρώτη -και τελευταία- φορά ζήτημα της έκτασης του αύλειου χώρου, που όχι μόνον επαρκεί πλήρως για τον αριθμό των μαθητών, αλλά υπάρχει και επι πλέον χώρος, όπως αποδείξαμε, αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία. Κάθε φορά, χωρίς καμία έγγραφη ενημέρωση και παρατήρηση, μας έθιγαν νέα ζητήματα, που είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι όλα έχουν λυθεί και άλλα που δεν υφίστανται καν. Ζητήσαμε εύλογα να εξετασθούν όλα τα επικαιροποιημένα στοιχεία μας από τον ΕΟΠΠΕΠ, να γίνει επίσης αυτοψία στις εγκαταστάσεις μας, αλλά το Υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημά μας.

9. Λυπούμαστε για την αναστάτωση της Κοινωνίας, των Γονέων και κυρίως των Μαθητών μας, τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες και δικαστικές ενέργειες για να λυθεί το ζήτημα και είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα αποκαταστήσει τα πράγματα, άμεσα.
10. Βέβαια θα πρέπει να ενημερώσουμε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το ζήτημα αυτό, ότι φέρεται μεν πως υφίστανται σε βάρος μας καταγγελίες, ενός και μόνο προσώπου, εναντίον μας, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ δεν λειτουργήσαμε ανταγωνιστικά, με κακεντρέχεια, υποστηρίζουμε ενεργά την ιδιωτική εκπαίδευση όχι για το οικονομικό κέρδος, αλλά για την διαχρονική προσφορά στην μόρφωση των παιδιών και στην διαμόρφωση χαρακτήρων, με βάση τις αρχές που υπηρετούμε επί 67 χρόνια ανελλιπώς.

11. Όταν τελειώσουν όλα, σύντομα, θα αντιληφθούν όλοι ποια τα κίνητρα αυτού που τίθεται μπροστά και ποια των υπολοίπων, που καθιστούν σαφές ότι υπάρχει πολιτική δίωξή μας εξ αυτών που προσπάθησαν να αλώσουν τα Εκπαιδευτήρια και να επωφεληθούν από αυτά και δεν τα κατάφεραν.
Τον ίδιο αγώνα δίνουμε και τώρα και πάλι θα τον κερδίσουμε.

12. Εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη και ήδη προχωρούμε σε όλα τα ένδικα μέσα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία μας το έτος 2022-23. Τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε κανονικά αγιασμό. Ευτυχώς δεν ζούμε ακόμα σε τυραννία, παρά τις φιλοδοξίες ορισμένων ισχυρών και των συνεργατών τους.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες