ΛΑΡΙΣΑ

Ανοιχτή επιστολή γονέων για τα εκπαιδευτήρια Ράπτου: Βιαστική η απόφαση του υπουργείου, ανασφάλεια για 1300 μαθητές

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν γονείς μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου , η οποία εντός τεσσάρων ωρών έχει συγκεντρώσει ήδη περισσότερες από 250 υπογραφές, διαδικτυακά.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Με ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία ενημερωθήκαμε από τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας των «Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου». Η ανησυχία και η ανασφάλεια μας επιτάθηκε αφ’ ενός λόγω της επιλογής του χρόνου έκδοσης της απόφασης, ήτοι ένα μόλις μήνα προ της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και αφ’ ετέρου καθώς η ενημέρωση δεν προήλθε από τους καθ ‘ ύλην αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πολλών από εμάς δήλωσαν άγνοια.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους μας, ότι η απόφαση αναστολής λειτουργίας ελήφθη βιαστικά και χωρίς να συνυπολογιστούν οι δυσανάλογες επιπτώσεις που δημιουργούνται στις οικογένειες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων των Εκπαιδευτηρίων, και κατά προέκταση πως καμία πρόνοια δεν έχει μεριμνηθεί για την ελάφρυνση των επιπτώσεων αυτών. Οι συνέπειες της απόφασης αυτής είναι αυτονόητα ιδιαίτερα σκληρές και μη αντιμετωπίσιμες εντός του τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος που απομένει έως την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.

Οι εκπαιδευτικοί εν μία νυκτί εκδιώκονται από την σχολική αίθουσα, χωρίς μάλιστα να έχουνε κανένα περιθώριο εύρεσης εργασίας καθώς ο προγραμματισμός της σχολικής χρονιάς έχει ήδη ολοκληρωθεί για όλους τους φορείς. Ομοίως και οι εργαζόμενοι των εκπαιδευτηρίων μένουνε αίφνης και εντελώς απροειδοποίητα άνεργοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν, όπως όλοι, ιδιαίτερα βεβαρημένες υποχρεώσεις και όταν μάλιστα στα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου κατά γενική ομολογία επικρατούν άριστες συνθήκες εργασίας.

Ο χρόνιος οικογενειακός προγραμματισμός και οι θυσίες των οικογενειών των 1.300 μαθητών των εκπαιδευτηρίων, που στην συντριπτική μας πλειοψηφία από το υστέρημα μας επιδιώκουμε την βέλτιστη εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά μας και την μεταλαμπάδευση των αξιών του σεβασμού, της ομαδικότητας, της αλληλεγγύης και της ταπεινότητας στα παιδιά μας και αισθανόμαστε ότι δεν πρέπει να τιμωρούμαστε για την επιλογή μας αυτή, ξαφνικά και χωρίς να είναι γνωστή και ξεκάθαρη η αιτιολογία, κλονίζονται βάναυσα. Τελευταίες αλλά και πιο σημαντικές οι μη μετρήσιμες και μη υπολογίσιμες συνέπειες στο παρόν και το μέλλον των 1.300 μαθητών του μεγαλύτερου σχολείου της πόλης.

Ας αναλογιστεί κανείς την στιγμή της ανακοίνωσης στους μικρούς ή μεγαλύτερους μαθητές ότι για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σχολείο τους δεν θα ανοίξει και ότι ακόμα ο μπαμπάς και η μαμά δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί…

Ταυτόχρονα, αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποιες είναι αυτές οι τόσο σοβαρές και μη δεκτικές θεραπείας πλημμέλειες, που οδηγούν στο αιφνίδιο κλείσιμο του σχολείου. Είμαστε οι πρώτοι που νοιαζόμαστε για την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και μαθητών μας και επιθυμούμε την αποκατάσταση κάθε έλλειψης και εκκρεμότητας. Αναρωτιόμαστε εύλογα όμως: Είναι τόσο σοβαρές οι διαπιστωθείσες παραβάσεις που οδηγούν στο έκτακτο κλείσιμο του σχολείου, χωρίς καν να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα διορθώσεων και προσαρμογής;

Η εξέλιξη αυτή μας κάνει να αισθανόμαστε ότι η πολιτεία βρίσκεται απέναντί μας, ενώ αντίθετα επιθυμία μας είναι να συνδράμουμε την πολιτεία στην αποκατάσταση κάθε διαπιστωθείσας πλημμέλειας προς τον σκοπό όμως της βελτίωσης του σχολείου και όχι της διακοπής της λειτουργίας του.

Ολοκληρώνοντας, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε στο πολυετές και πλουσιότατο εκπαιδευτικό έργο των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, που αντικατοπτρίζεται στην ίδια την επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή της πόλης και του νομού. Αποτελεί στέρεα πεποίθησή μας ότι το κλείσιμο του σχολείου ΜΑΣ είναι ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της πόλης της Λάρισας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, στο πλαίσιο δε αυτό αξιώνουμε την άμεση παρέμβαση και στήριξη του αιτήματός μας από όλους τους θεσμικούς φορείς της πόλης και του νομού, αιρετούς και μη, καθώς και από κάθε φορέα που σχετίζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Για όλα αυτά, ζητούμε από την Υπουργό Παιδείας την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης διακοπής λειτουργίας των «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ.Ν. ΡΑΠΤΟΥ» και ταυτόχρονα από την Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων να λάβει κάθε απαιτούμενη μέριμνα για την εντός ευλόγου χρόνου αποκατάσταση των όποιων πλημμελειών.

Το αίτημά μας είναι απλό: ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες