ΛΑΡΙΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο Λαρισαίος βιβλιολάτρης που μετέτρεψε το μανάβικό του σε ανταλλακτήριο βιβλίων! (φωτό)

«Η αγάπη μου για τα βιβλία και η απραξία εν μέσω καραντίνας, την περίοδο της πανδημίας με οδήγησαν στην υλοποίηση αυτής ιδέας», μας είπε ο κ. Αθανάσιος Τάκας, ο ιδιοκτήτης του Οπωροπωλείου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Βουλγαροκτόνου. Ποια είναι όμως αυτή η ιδέα; Η τοποθέτηση μιας άτυπης ραφιέρας 2 επιπέδων, στην είσοδο του καταστήματος επί της οδού Ασκληπιού, στην οποία τοποθετούνται βιβλία προς ανταλλαγή.

«Πώς γεννήθηκε κύριε Τάκα αυτή η ενδιαφέρουσα ιδέα;» Τον ρωτήσαμε. «Την περίοδο της δεύτερης καραντίνας, τον Οκτώβριο 2020, είχα αρχίσει να εντοπίζω σε πολλούς πελάτες μου εμφανή σημάδια κακής ψυχολογίας και διάθεσης. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ένα άτυπο ανταλλακτήριο βιβλίων έξω από το κατάστημά μου για να προωθήσω τη φιλαναγνωσία, και να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πελάτες μου, να ξεκολλήσουν από την τηλεόραση και να ξεκινήσουν να διαβάζουν!».

«Πώς ακριβώς λειτουργεί στην πράξη η ανταλλαγή των βιβλίων;» Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε. Η λογική του ανταλλακτηρίου έξω από το οπωροπωλείο είναι πολύ απλή: Αφήνεις βιβλίο – Παίρνεις βιβλίο. Τόσο απλά και χωρίς κανένα κόστος. Αρκεί να είσαι φίλος των βιβλίων, ή να θέλεις να γίνεις φίλος των βιβλίων. Η ραφιέρα είναι μόνιμα τοποθετημένη έξω από το κατάστημα, είτε η επιχείρηση είναι ανοικτή, είτε είναι κλειστή. Τα βιβλία άλλοτε περισσότερα, άλλοτε λιγότερα περιμένουν να μπουν σε κάποια νέα βιβλιοθήκη. Βιβλία «used, second hand», πολιταξιδεμένα – καθώς έχουν μπει σε διάφορα σπίτια της πόλης και όχι μόνο- και ανυπομονούν να περάσουν στα χέρια του επόμενου αναγνώστη. Κάθε ένα από αυτά φέρει τη δική του ιστορία και αυτό κατά την άποψή μας προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην πρωτοβουλία του κ. Τάκα.

Αρκούν αυτά τα στοιχεία -η αγάπη για τα λογοτεχνικά βιβλία και η αντιπαραγωγική καραντίνα λόγω πανδημίας- για να δημιουργήσουν νέα ενδιαφέροντα σε πλήθος κόσμου στην πόλη και να δώσουν μια νέα διάσταση σε μια επιχείρηση με εντελώς άλλο εμπορικό αντικείμενο; Η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι αρκούν. Όπως μας είπε ο κ. Τάκας, ήδη εδώ και δύο χρόνια, πολλοί από τους πελάτες της επιχείρησης έχουν δείξει ενδιαφέρον σε αυτήν την πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη, και τα βιβλία στη ραφιέρα ανανεώνονται σε εβδομαδίαια βάση! Μάλιστα, ο ίδιος πρόκειται πολύ σύντομα,  να εξελίξει την πρωτοβουλία του με μια σχετική προσθήκη η οποία θα δώσει νέο χαρακτήρα στην ήδη ενδιαφέρουσα ραφιέρα του!

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Τάκας: «Όταν ήμουν πιο μικρός δεν τα αγαπούσα ιδιαίτερα τα βιβλία. Όμως από τη στιγμή που ξεκίνησα να διαβάζω λογοτεχνικά κείμενα άρχισα να βλέπω τα πράγματα που ζω διαφορετικά. Σαν να είδα τον κόσμο από την αρχή, με άλλη ματιά.». Κατά τη γνώμη μας δύο είναι τα ισχυρά μηνύματα της καινοτομικής και πολύ ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας του κ. Τάκα. Μήνυμα πρώτο: «Keep reading». Μήνυμα δεύτερο «Be creative», ανεξαρτήτως προσωρινών δυσκολιών, υποχρεώσεων και πάσης φύσης ανασταλτικό παράγοντα της καθημερινότητας!

Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες