ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Καθηγήτρια χορού προς Δήμαρχο Λαρισαίων: Υπόλογος για μία σειρά παράνομων πράξεων ο Δήμος – Η απάντηση της δημοτικής αρχής

Νέα παρέμβαση μετά την καταγγελία της που συζητήθηκε εκτενώς προχθές Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ), κάνει η καθηγήτρια χορού κ. Τίνα Νασίκα, μετά τον αποκλεισμό της από διαγωνισμό προσλήψεων στην Ανώτερη Σχολή Χορού.

Με επιστολή της προς το onlarissa.gr και αποδέκτη – σε πρώτο πρόσωπο – τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, η κ. Νασίκα κάνει λόγο για «σειρά παράνομων πράξεων που είναι ο Δήμος Λαρισαίων» ενώ ζητεί απαντήσεις σε 10 ερωτήματα.

Αναλυτικά η επιστολή της: «Κύριε Δήμαρχε,

Όπως πολύ καλά προβλέψατε, χθες (σ.σ. το βράδυ της περασμένης Πέμπτης) παρακολούθησα με προσοχή το Δημοτικό Συμβούλιο, για μια υπόθεση που διατρέχει την καθημερινότητα μου εδώ και ενάμιση χρόνο.

Δεν είμαι απόφοιτος της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού του Δήμου Λαρισαίων όπως λανθασμένα αναφέρατε, αλλά έχω υπάρξει μαθήτρια της σχολής και του φυτωρίου επί πολλά έτη, όπως και πρώτη χορεύτρια του Θεσσαλικού Μπαλέτου. Οι δε διακρίσεις που είχα ως μαθήτρια της Σχολής, συνέβαλαν σημαντικά στο να ακουστεί η Λάρισα τόσο σε Πανελλήνιο, όσο και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως καθηγήτρια χορού έχω αποφοιτήσει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με κρατικό πτυχίο του ΥΠΠΟ, ενώ παράλληλα σπούδαζα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου. Έλειπα για 7 χρόνια στο Παρίσι, όπου έκανα το μεταπτυχιακό μου πάνω στο Χορό στο Πανεπιστήμιο 8 και εργάστηκα ως καθηγήτρια σε σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Χορευτών και Καθηγητών Χορού.

Πίστευα πως έχοντας κατακτήσει μια θέση σε σημαντικά ιδρύματα σε μια Μητρόπολη του κόσμου, ο ερχομός μου στη Λάρισα θα αξιοποιούνταν με κάθε τρόπο. Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος. Τον Οκτώβριο του 2021 αναγκάστηκα να μπω στην διαδικασία ακυρωτικού δικαστηρίου, καθώς για δεύτερη χρονιά σε θέση ΠΕ καθηγητή χορού απορρίφθηκε η υποψηφιότητά μου. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να είμαι υποψήφια διδάκτωρ σε ελληνικό ΑΕΙ, με γνωστικό αντικείμενο πάνω στην επαγγελματική εκπαίδευση χορευτών και την ίδια στιγμή να παλεύω να πείσω επιτροπές του Δήμου Λαρισαίων ότι δεν ανήκω σε κατηγορία ΔΕ.

Ο Δήμος αυτή τη στιγμή είναι υπόλογος για μία σειρά παράνομων πράξεων που ξεκινούν από την ίδια την προκήρυξη.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο επικαλεστήκατε ένα νομικό κενό, αυτό των πτυχίων των Ανώτερων Σχολών Χορού μετά το 2003, τα οποία όντως μένουν αδιαβάθμητα, αλλά δεν απαντήσατε:

  1. Πώς ο Δήμος προκηρύσσει θέση ΠΕ Καθηγητή Χορού για τρίτη χρονιά, την στιγμή που δεν υπάρχει τμήμα ΑΕΙ που δίνει αντίστοιχο πτυχίο στη χώρα; Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία μια υποψηφιότητα γίνεται δεκτή σε τέτοια θέση;
  2. Πώς εγκρίνετε για πολλοστή φορά την υποψηφιότητα ατόμου που δεν έχει το προσόν του καθηγητή χορού και κατ’ επέκτασιν τα επαγγελματικά δικαιώματα του, όπως ορίζει το ΠΔ 372/1983 Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Χορού ;
  3. Στην υπόθεση του Δημοτικού Ωδείου επικαλεστήκατε την πάγια νομολογία του Συμβουλίου Επικράτειας και τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, που αναφέρει ότι η ειδικότητα που ζητά η προκήρυξη μπορεί να αποδεικνύεται με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Γιατί στην περίπτωσή μου, αυτό δεν εφαρμόστηκε; Όταν μάλιστα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΑΕΙ καθηγητών Χορού, ενώ στη Μουσική υπάρχει;
  4. Αναφέρατε πως δεν έγινε έγκαιρα η συμμόρφωση και η ανασύσταση επιτροπής, λόγω αποκλεισμού ατόμων από την πλευρά μου παραλείποντας να αναφέρετε ότι έγινε για λόγους αμεροληψίας, και όμως καταλήξατε να προτείνετε και πάλι άτομα που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία σε σχολές χορού Ανώτερης βαθμίδας και που έχουν επαγγελματική σχέση επί μακρόν με την Διευθύντρια Σπουδών Ελευθερία Ζαχαρία, η οποία ήταν μέλος της ακυρωθείσας επιτροπής- στην οποία μετείχαν παρανόμως δυο (2) μέλη που δεν διέθεταν τα νόμιμα προσόντα, οι κ.κ. Μπασιάκου και Αρότσιου.
  5. Χωρίς να κοινοποιήσετε, ως οφείλατε, την ημέρα και ώρα επαναξιολόγησης από την νέα επιτροπή, βγάλατε στην Διαύγεια αποτελέσματα, την στιγμή μάλιστα που ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, σας ζητούσε με επιστολή εξηγήσεις σχετικά με την νέα επιτροπή.
  6. Η πρώην Διευθύντρια Σπουδών της Ανώτερης Σχολής Χορού περιγράφει στην επιστολή που σας έχει παραδοθεί ιδιοχείρως, την διαδικασία επιλογής της υποψήφιας Δ.Χ. για πρώτη χρονιά, το 2018, η οποία έγινε με υπόδειξη του κ. Σάπκα, παραβλέποντας τις ενστάσεις σχετικά με την ανεπάρκεια του πτυχίου της. Αυτή την ιδέα έχετε περί αμεροληψίας και ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων;
  7. Πώς διασφαλίζει η Δημοτική Αρχή τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, όταν προσλαμβάνει σε θέση καθηγητή Χορού, υποψήφια με πτυχίο αλλοδαπού ΑΕΙ σε άλλη ειδικότητα και μάλιστα πτυχίο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου για να γίνει δεκτό ως ακαδημαϊκός τίτλος; (έχει αναγνώριση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ αλλά όχι αναγνώριση αντιστοιχίας ή αναγνώριση ισοτιμίας επαγγελματικών προσόντων);

Χθες, με πολλή ευαισθησία αναφερθήκατε στην προσωπική κατάσταση της άλλης υποψήφιας και στη θέση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά δεν δείξατε την ίδια ευαισθησία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δήμου απέναντι μου με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που όπως ενημερώθηκα σταμάτησε από το Φεβρουάριο 2022. Και όλα αυτά σε ένα άτομο που εργάστηκε με υπερωριακή απασχόληση από τον Απρίλιο του 2022 και μέχρι το τέλος της σύμβασης (30/6/2022) για να καλύψει και την απουσία της ΔΧ.

  1. Πώς διασφαλίζει ο Δήμος την άρτια εκπαίδευση στην Τέχνη του Χορού σε μία επαγγελματική Σχολή υποψηφίων καθηγητών χορού, που ανήκει στην Ανώτερη Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όταν προσλαμβάνει ως διδάσκοντες άτομα που δεν έχουν την παιδαγωγική επάρκεια και τα επαγγελματικά δικαιώματα για να διδάσκουν;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή για να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της Ανώτερης Σχολής Χορού για την οποία δεν υπάρχει ούτε εγκεκριμένος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, δεν λειτουργεί ο Σύλλογος Καθηγητών και δεν τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών;
  3. Έχει δοθεί κάποια συνέχεια στις σχετικές αναφορές που έχουν κάνει οι ίδιοι οι σπουδαστές προς το Υπουργείο Πολιτισμού;

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά ερωτήματα που οφείλετε να απαντήσετε ένα προς ένα. Δεν πρόκειται για μια προσωπική υπόθεση – αν και προσπαθείτε να την κάνετε απεγνωσμένα-, πρόκειται για την συνέχεια ενός Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης που πνέει τα λοίσθια. Η Σχολή χάνει εδώ και χρόνια σημαντικό αριθμό μαθητών και φοιτητών, εξαιτίας της αδιαφορίας που δείχνετε στα σημαντικά προβλήματα που σας αναφέρονται από συναδέλφους και μαθητές και φυσικά λόγω της κακής διαχείρισης.

Δεν είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα αναγκαστεί να φύγει από τη Σχολή λόγω του τοξικού περιβάλλοντος και του εκφοβισμού που βιώνουμε καθημερινά. Ούτε ο πρώτος που εντοπίζει την άνιση μεταχείριση.

Οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί και να δώσετε σε όλους μας εξηγήσεις. Όπως επίσης, οφείλετε να είστε καλύτερα ενημερωμένος όταν παίρνετε τον λόγο ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών, πόσο μάλλον όταν αναφέρεστε ονομαστικά σε πολίτη.

Θα θεωρήσω το χθεσινό σαν μια άτυχη στιγμή σας, όμως απαιτώ να αποκαταστήσετε άμεσα το όνομά μου και να διορθώσετε τα ψέματα και τις ανακρίβειες που ακούστηκαν χθες. Έχετε υποχρέωση να το κάνετε ως Δήμαρχος αυτής της πόλης».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Απάντηση εξέδωσε ο Δήμος Λαρισαίων με αφορμή επιστολή καθηγήτριας χορού στο onlarissa.gr, με αποδέκτη τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, μετά τον αποκλεισμό της από διαγωνισμό προσλήψεων στην Ανώτερη Σχολή Χορού.

Στην απάντηση μεταξύ άλλων τονίζεται πως «το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων δεν κρίνεται από το δήμο». Αναλυτικά η απάντηση: «Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναπτύσσουν τις δραστηριότητες και το έργο τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους, το κανονιστικό πλαίσιο που θέτει η διοίκηση και τα υπουργεία και τις αποφάσεις των υπερκείμενων αρχών.

Αυτό ακριβώς έκανε ο Δήμος και στην περίπτωση  πρόσληψης στην Ανώτερη Σχολή Χορού, στην οποία αναφέρεται η συντάκτρια της επιστολής. Το θέμα της ισοτιμίας τίτλων και πτυχίων δεν κρίνεται από το Δήμο. Οι εγκεκριμένες απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιτροπές προσλήψεων,  είναι υποχρεωμένες να κρίνουν πάντα με βάση το νόμο.  Το διαπιστωμένο κενό εκ μέρους της Πολιτείας, στο οποίο προσκρούει το θέμα της πρόσληψης της υπογράφουσας την επιστολή, είναι εντοπισμένο από το παρελθόν  με το Υπουργείο Εσωτερικών να είναι το αρμόδιο να δώσει κάποια στιγμή λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα.

Όλα τα παραπάνω εξηγήθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και τα βασικά στοιχεία της σχετικής αλληλογραφίας των υπηρεσιών του Δήμου με τα αρμόδια υπουργεία.

Αντιλαμβανόμαστε την πικρία της υπογράφουσας για το γεγονός ότι το έλλειμα και το κενό που έχει δημιουργηθεί επί χρόνια,  με ευθύνη  της κεντρικής διοίκησης, της στερεί μια θέση στην Ανώτερη Σχολή Χορού. Αντιπαρερχόμαστε τα όσα η ίδια «καταγγέλλει» και δεν θα επανέλθουμε. Αναμφίβολα πρόκειται για ζήτημα για το οποίο ο Δήμος δεν φέρει ευθύνη.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες