ΛΑΡΙΣΑ

H τριήμερη περιοδεία του Ρ. Μαρούδα στη Νάξο

Με συγκέντρωση και ομιλία στην Κώμιακη, το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιούλη 2022, ολοκληρώθηκε η τριήμερη περιοδεία του Ρίζου Μαρούδα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στα πλαίσια της παρέμβασης της ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ στον κλάδο των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού.

Κατά την παραμονή του στο νησί ο Ρίζος Μαρούδας, συνοδεία αντιπροσωπείας των Κομματικών οργανώσεων του νησιού, πραγματοποίησε συναντήσεις με αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, φορείς και εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου, όπως τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Φιλοτίου Νάξου, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νάξου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ.

Στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, κυρίως σε ότι αφορά το μεγάλο κόστος παραγωγής και την επιβάρυνση λόγω της νησιωτικότητας.

Από την πλευρά μας, αναδείξαμε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα μέσα από τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού, σε συμπόρευση με το αγροτικό κίνημα πανελλαδικά και την πρόταση του κόμματος για:

· Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια σε αγρότες και μελισσοκόμους, επαρκή επιδότηση του κόστους μεταφοράς σε νησιωτικές περιοχές. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές και είδη βασικής ανάγκης.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους.

· Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

· Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες.

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

· Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς διημέρων στο τσίπουρο.

· Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες στους λογιστές με επιπλέον χρεώσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Να μην επιστραφούν τα ψίχουλα της επιστρεπτέας προκαταβολής, που τα πήραν πολύ λίγοι αγρότες.

· Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ. Κατάργηση των κάθε είδους χαρατσιών, π.χ. ΕΝΦΙΑ. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 χρόνια για τις αγρότισσες.

· Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

· Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

· Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα κέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών.

· Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία. Δημιουργία νέων απαραίτητων ΜΕΘ, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Προσωπικό και μηχανήματα στα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

· Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».

Στην αναφορά που έγινε κατά τη συνάντηση με την ΕΑΣ Νάξου, σχετικά με την αύξηση των ναύλων για τις μεταφορές, ενημερώσαμε πως το κόμμα μας έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γι αυτό το θέμα.

Από τη συνάντηση αυτή αναδείχθηκε ότι μέσα από τον νόμο 4015/2011, βάσει του οποίου λειτουργούν οι συνεταιρισμοί και επιτρέπει στους επιχειρηματίες να έχουν τον έλεγχο της παραγωγής – διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων, η πρωτογενής παραγωγή καθορίζεται και υποτάσσεται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, στην κερδοφορία των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες. Όλοι μαζί, με τις αστικές κυβερνήσεις και τις διακρατικές συμμαχίες τους, συνθλίβουν και υποτάσσουν τον αυτοαπασχολούμενο μικρομεσαίο αγρότη.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο και εκτιμά ότι τα διαδικαστικού ή αλλού τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα δεν αναιρούν το στρατηγικό στόχο του νομοσχεδίου. Παλεύει για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας.

Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος που θα δώσει οριστική λύση στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες