ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Δεν έπεσαν από τα σύννεφα» με τα αποτελέσματα της απογραφής οι δήμαρχοι του Ν. Καρδίτσας

Αναμενόμενα ήταν εν πολλοίς τα αποτελέσματα της απογραφής για τους 3 Δημάρχους των «περιφερειακών» Δήμων Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων που κατέγραψαν σημαντικές μειώσεις στον μόνιμο πληθυσμό τους.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους προς το karditsalive.net οι δήμαρχοι δεν «έπεσαν από τα σύννεφα» με τις πληθυσμιακές απώλειες που κατέγραψαν οι Δήμοι τους, έχοντας σε γενικές γραμμές εικόνα από την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο στις έδρες, όσο και στις Κοινότητες με τη φυγή νέων ανθρώπων και οικογενειών προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, τη μείωση των γεννήσεων που είχε οδηγήσει και σε αναστολές λειτουργίας τμημάτων και ολόκληρων σχολείων και την επακόλουθη γήρανση του πληθυσμού που διαπιστώνεται…

Και μπορεί διοικητικά το αποτέλεσμα της απογραφής να μην επιφέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή, αφού οι Δήμοι παραμένουν στην κατηγορία των «μικρομεσαίων» με πληθυσμό πάνω από 10.000 και κάτω από 20.000, αλλά και οικονομικά να επιφέρει μια έστω και μικρή μείωση σε ΣΑΤΑ και ΚΑΠ που ενδέχεται και να μην κρατήσει και πολύ, καθώς προωθούνται από το 2023 αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού ώστε να μην συναρτάται τόσο με τον πληθυσμό, όσο με άλλα κριτήρια, αλλά σίγουρα υπάρχει ο προβληματισμός για το πως μπορεί να αναστραφεί η φθίνουσα πληθυσμιακή τους πορεία….

Φ. Στάθης: «Χρειάζονται πολιτικές και μέτρα για αναστροφή της πληθυσμιακής αιμορραγίας…»

Μείωση κατά 1858 άτομα σε σχέση με την απογραφή του 2011 κατέγραψε ο πληθυσμός του Δήμου Μουζακίου με το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 12,1%. Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ Φαν. Στάθης σχολιάζοντας στο karditsalive.net το αποτέλεσμα της απογραφής τόνισε μεταξύ άλλων «Το αποτέλεσμα της απογραφής ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο με βάση την γενικότερη εικόνα που είχαμε όλο αυτό το διάστημα από την περιοχή μας, η οποία όπως και η υπόλοιπη ύπαιθρος, φθίνει πληθυσμιακά. Θα έλεγα μάλιστα ότι η αρχική εικόνα, μετά την πρώτη φάση της απογραφής, ήταν χειρότερη με δεδομένο ότι εκφράζονταν κάποιες επιφυλάξεις ακόμα και για την υπέρβαση του ορίου των 10.000 κατοίκων που θα άλλαζε κατηγορία το Δήμο μας, κάτι που ευτυχώς δεν επαληθεύθηκε από τα τελικά αποτελέσματα. Ουσιαστικά για το Δήμο σε επίπεδο οικονομικών και διοίκησης τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα δεν επιφέρουν κάποια ουσιώδη αλλαγή με δεδομένο ότι από το 2023 οι πόροι της πολιτείας προς το Δήμο δεν θα συσχετίζονται τόσο στενά με τον πληθυσμό του, όσο με άλλα κριτήρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας προβληματίσει ως Δήμος, αλλά και γενικότερα ως κράτος αυτή η πληθυσμιακή αιμορραγία και το τι θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο πολιτικών, μέτρων και έργων υποδομής για να αναστραφεί αυτή η εικόνα» επισήμανε ο Δήμαρχος Μουζακίου

Γ. Σακελλαρίου: «Η μισή χώρα συγκεντρώθηκε σε 5 αστικά κέντρα…»

Αναμενόμενη τόσο από την γενικότερη εικόνα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη και τις Κοινότητες του Δήμου Παλαμά όπου διαπιστώνεται φυγή νέων ανθρώπων και οικογενειών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και μείωση των γεννήσεων, όσο και από τα ανεπίσημα στοιχεία, ήταν τα αποτελέσματα της απογραφής για το Δήμαρχο Παλαμά κ. Γ. Σακελλαρίου. Ο Δήμος Παλαμά κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού μεταξύ των δήμων της ΠΕ Καρδίτσας τόσο σε απόλυτους αριθμούς, αφού απογράφηκαν 3310 άτομα λιγότερα, όσο και ποσοστιαία με το ποσοστό μείωσης να φτάνει το 17,5%. «Η απογραφή στο Δήμο μας αποτυπώνει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια γενικά στη χώρα, όπου ο μισός πληθυσμός της έχει συγκεντρωθεί στα 5 μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Όλοι γνωρίζουμε συνδημότες από την πόλη και τις Κοινότητες του Παλαμά που μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία έφυγαν για κάποια μεγαλύτερη πόλη με τη φυγή τους να έχει αντίκτυπο και στο αριθμό των γεννήσεων και στη γενικότερη εικόνα γήρανσης του πληθυσμού που ήταν εμφανής.» τόνισε ο κ. Σακελλαρίου προς το karditsalive.net.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της μείωσης του πληθυσμού σχετικά με την χρηματοδότηση του Δήμου ο κ. Σακελλαρίου εξέφρασε την πεποίθησή του ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, καθώς ο τρόπος υπολογισμού και κατανομής των πόρων αλλάζει και αποδεσμεύεται από το πληθυσμιακό κριτήριο, κάτι που είναι πάγιο αίτημα των Δήμων. Αλλαγή δεν θα υπάρχει ούτε όσον αφορά τη διοίκηση του Δήμου αφού δεν επηρεάζεται ο αριθμός των μελών των οργάνων διοίκησης.

Αθ. Σκάρλος: «Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του τρόπου κατανομής ΚΑΠ και ΣΑΤΑ»

Ο Δήμος Σοφάδων κατέγραψε μείωση του μόνιμου πληθυσμού του κατά 2287 άτομα σε σχέση με το 2011, η οποία μεταφράζεται σε ποσοστό μείωσης 14%, μείωση που ενδεχομένως να συγκρατήθηκε από την ύπαρξη της πολυπληθούς κοινότητας Ρομά που διαβιεί στο Δήμο και εμφανίζει διαφοροποιημένα δημογραφικά χαρακτηριστικά, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που θα δημοσιοποιήσει το επόμενο διάστημα η ΕΛΣΤΑΤ.

Μια μείωση που μόνο αιφνιδιαστική δεν ήταν για το Δήμαρχο Σοφάδων κ. Αθ. Σκάρλο, ο οποίος κληθείς από το karditsalive.net να σχολιάσει το αποτέλεσμα της απογραφής για το Δήμο του τόνισε ότι την περίμενε βλέποντας το πως εξελίσσονταν η κατάσταση στην πόλη και τις κοινότητες τα τελευταία χρόνια. «Είναι φανερό σε όλες τις διαστάσεις του εδώ και χρόνια το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο Δήμος Σοφάδων δεν αποτελούσε εξαίρεση, αφού και μεταδημοτεύσεις είχαμε και μείωση γεννήσεων και αύξηση θανάτων καταγράφονταν με τον πληθυσμό να βαίνει μειούμενος. Αν κρίνουμε και από σχετικές μελέτες η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Αν θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ύπαιθρο και τους μικρότερους δήμους θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις που θα τους στηρίζουν. Προσωπικά αλλά και με τους άλλους συναδέλφους θέτουμε επιτακτικά τα τελευταία χρόνια το αίτημα αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, καθώς το πληθυσμιακό κριτήριο δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Ο Δήμος Σοφάδων συγκριτικά με έναν μεγάλο Δήμο της Αττικής, -ενδεικτικά να αναφέρω το Δήμο Καλλιθέας -έχει το 1/10 του πληθυσμού ενώ έχει να καλύψει πολλαπλάσια έκταση και ένα τελείως διαφορετικό ανάγλυφο σε σχέση με τον πολυπληθέστερο δήμο που ουσιαστικά καταλαμβάνει 10-20 οικοδομικά τετράγωνα…. Χρειάζεται βέβαια μια συνολικότερη πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος και του αναπτυξιακού μοντέλου που θέλουμε για τη χώρα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σκάρλος.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες