ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Η Ραψάνη, βάζει τη σφραγίδα της στην ποιοτική καλλιέργεια της αμπέλου»

Με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τεμπών , η Τοπική Κοινότητα Ραψάνης και ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραψάνης ,σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με θέμα: «Αμπελουργία Ραψάνης: Προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη», η Γραμ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσήμανε τα εξής :

«Το Μουσείο Οίνου και  Αμπέλου Ραψάνης , αποτελεί κόσμημα, για τον δήμο Τεμπών και για όλο το ν.Λάρισας, αλλά σημαίνει πολλά και για τους Ανθρώπους  του,  αυτούς που το δημιούργησαν και συνεχίζουν να το περιβάλλουν με μεράκι και αγάπη.

Οι κλιματολογικές συνθήκες του νομού μας ,ευνοούσαν από τα πανάρχαια  ακόμη χρόνια, την ευδοκίμηση της αμπέλου, με τον καρπό και τον χυμό της,  να παράγουν  εξαιρετικής ποιότητας  οίνους. Η ιστορία της Αμπέλου και του Οίνου, είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της αγροτικής οικονομίας, της αμπελουργίας, αλλά και με την ανάπτυξη του πολιτισμού και της τοπικής κουλτούρας. Με την ενεργή παρουσία του, το Μουσείο Οίνου και  Αμπέλου Ραψάνης ,αποτελεί ζώσα παρουσία, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, με προοπτικές  βιώσιμης ανάπτυξης , ως  πυλώνα  ποιοτικού τουρισμού. Είναι η σύνδεση του παρόντος με την ιστορία ,αφού οι παραγωγοί, με ιδιαίτερους κόπους και εντατική εργασία, επιδίδονται , μέσα στους αιώνες, στην  παραγωγή του φημισμένου Ραψανιώτικου κρασιού, αλλά και του εξίσου περίφημου τσίπουρου με τη διαδικασία της απόσταξης , των γνωστών ¨καζαναριών¨.

Είναι σημαντικό, με τη συνέργεια των συλλόγων και της αυτοδιοίκησης, να επιχειρείται να συνδεθούν οι ιστορικές διαδρομές μας, με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού της περιοχής, ως μοχλού εναλλακτικού τουρισμού,  διαμορφώνοντας προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και παράλληλα προβολής και οικονομικής ενίσχυσης του τόπου μας.

Η αμπελουργία της Ραψάνης,  εκτός από ειδικό στοιχείο ποιοτικού τοπικού προσδιορισμού , αποτελεί κατάθεση ψυχής και παράδοσης των Ανθρώπων της , που πασχίζουν να διασώσουν την τοπική ιστορία , την Τέχνη της παραγωγής, μαζί με την προοπτική του αμπελιού , που τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ειδικά των ακραίων καιρικών φαινομένων, χτυπήθηκε σκληρά και οι παραγωγοί, αναζητούν στήριξη και  νέες διεξόδους, για την επιβίωσή τους .

Στον αγώνα αυτό, ιστορίας και παραγωγής, είμαστε δίπλα και μαζί.

Για τον Τόπο μας και τους Ανθρώπους του».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες