ΑΕΛΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Τα εφτά χρόνια του Αλέξη Κούγια στην ΑΕΛ: 14 προπονητές και 181 παίχτες!

Ο κύκλος του Αλέξη Κούγια στην ΑΕΛ έκλεισε κι επισήμως την Τρίτη που μας πέρασε. Έπειτα από ακριβώς εφτά χρόνια παρουσίας στον διοικητικό θώκο της ομάδας, η ΑΕΛ πέρασε στα χέρια του Λαρισαίου Αχιλλέα Νταβέλη. Οι επίσημες υπογραφές αναμένονται να “πέσουν” την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο η ΑΕΛ έχει μπει ήδη σε καινούργια εποχή, σκορπίζοντας ενθουσιασμό στους χιλιάδες φίλους της ομάδας.

Του Θοδωρή Τσέτσιλα

Η “ιδιαίτερη” απ’ όλες τις απόψεις εφταετία του Αλέξη Κούγια στην ΑΕΛ περιλαμβάνει πολλά σκηνικά και γεγονότα, τα οποία αν ξεκινήσουμε να τα ανασύρουμε από τη μνήμη μας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε για… ώρες. Όπως και οι ανακοινώσεις που έχουν “βγει” από το επίσημο σάιτ της ομάδας, καθώς και οι προσωπικές δηλώσεις του μεγαλομετόχου που αν καθίσει να τις μετρήσει κάποιος, μάλλον θα… χάσει το μέτρημα.

Το onlarissa.gr επέλεξε να κάνει τον αγωνιστικό απολογισμό της εφταετίας του Αλέξη Κούγια στην ΑΕΛ και σας παρουσιάζει πόσοι παίκτες και προπονητές πέρασαν συνολικά από την ομάδα, καθώς επίσης και το τι έκανε η ΑΕΛ την κάθε σεζόν, από το 2015 μέχρι το 2022.

Συνολικά, λοιπόν, πέρασαν από την ΑΕΛ μέσα σε εφτά χρόνια 181(!) ποδοσφαιριστές και 14 προπονητές, εκ των οποίων τέσσερις απ’ αυτούς έχουν δύο θητείες στον πάγκο της ομάδας.

Πάμε να δούμε, όμως, αναλυτικά τι έκανε η ΑΕΛ την κάθε σεζόν:

Σεζόν 2015 – 2016

Η ΑΕΛ ανέρχεται για 4η φορά στην ιστορία της στα σαλόνια της Super League, κατακτώντας την 1η θέση στην  Football League με 78 βαθμούς, έχοντας συνολικά στο πρωτάθλημα 24 νίκες, 6 ισοπαλίες και 4 ήττες. Η  ομάδα ξεκίνησε με προπονητή τον Ράτκο Ντόστανιτς ο οποίος κοουτσάρισε την ομάδα σε 20 παιχνίδια, για να τον διαδεχθεί ο Σάκης Τσιώλης για τα τελευταία 14 παιχνίδια της σεζόν, κατακτώντας στο τέλος το πρωτάθλημα.

Σεζόν 2016 – 2017

Η ΑΕΛ κατάφερε να παραμείνει στην μεγάλη κατηγορία, στην πρώτη χρονιά της ομάδας επί Αλέξη Κούγια στην Α’ Εθνική, τερματίζοντας στην 13η θέση με 28 βαθμούς, έχοντας ως απολογισμό 6 νίκες, 10 ισοπαλίες και 14 ήττες. Τέσσερις προπονητές “άλλαξε” η ομάδα στη διάρκεια αυτής της χρονιάς ξεκινώντας αρχικά με τον Άγγελο Αναστασιάδη στους πρώτους εφτά αγώνες, για να τον διαδεχθεί ο Σάκης Τσιώλης για τους επόμενους 18 αγώνες, ο οποίος καθόταν για δεύτερη φορά στον πάγκο της ΑΕΛ. Η ομάδα συνέχισε τη σεζόν με τον Θοδωρή Βουτυρίτσα στον πάγκο για ένα ματς, και ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της με τον Αντρέ Πάους στους τελευταίους 4 αγώνες.

Σεζόν 2017 – 2018

Η ΑΕΛ τερμάτισε στην 12η θέση του πρωταθλήματος της Super League με 31 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 7 νίκες, 10 ισοπαλίες και 13 ήττες. Ωστόσο, την μεγάλη έκπληξη πήγε να την κάνει στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί όπου βρέθηκε ελάχιστα πριν τον τελικό, ωστόσο ένα καταπληκτικό γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στις καθυστερήσεις του επαναληπτικού ημιτελικού με την ΑΕΚ της στέρησε την συμμετοχή.

Η “βασίλισσα του κάμπου” ξεκίνησε με προπονητή τον Αντρέ Πάους στους πρώτους τρεις αγώνες, για να τον διαδεχθεί ο Τζάκι Ματάισεν για τους επόμενους τρεις. Ακολούθησε ο Ηλίας Φυντάνης που καθοδήγησε την ομάδα στους επόμενους 23 αγώνες, για να επιστρέψει για την δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΛ ο Ράτκο Ντόστανιτς, κοουτσάροντας την ομάδα κι αυτός για τρεις αγώνες. Τη σεζόν έκλεισε ο Σωτήρης Αντωνίου καθοδηγώντας τους βυσσινί στους τελευταίους έξι αγώνες.

Σεζόν 2018 – 2019

Οι βυσσινί τερμάτισαν στην 10η θέση του πρωταθλήματος της Super League με 34 βαθμούς καταφέρνοντας για ακόμη μία χρονιά να παραμείνουν στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο απολογισμός της ομάδας ήταν 8 νίκες, 10 ισοπαλίες και 12 ήττες. Η ΑΕΛ ξεκίνησε με προπονητή τον Σωτήρη Αντωνίου, που βρέθηκε στον πάγκο στους πρώτους τέσσερις αγώνες, για να τον διαδεχθεί ο Ιταλός Τζιανλούκα Φέστα που ολοκλήρωσε τη σεζόν, καθοδηγώντας τους βυσσινί στους επόμενους 26 αγώνες του πρωταθλήματος.

Σεζόν 2019 – 2020

Η “βασίλισσα” του Θεσσαλικού Κάμπου την ιδιαίτερη -λόγω του κορωνοϊού- σεζόν 2019 – 2020, κατάφερε να τερματίσει στην 8η θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με 30 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 7 νίκες, 9 ισοπαλίες και 10 ήττες. Στα playout όπου συμμετείχε η ΑΕΛ κατάφερε να μαζέψει άλλους 6 πόντους και να τερματίσει στην 9η θέση του συνολικού πρωταθλήματος με 36 βαθμούς, έχοντας στα playout 1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 3 ήττες. Το αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης σεζόν είναι ότι ο Μιχάλης Γρηγορίου κατάφερε να παραμείνει στον πάγκο της ΑΕΛ σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, παρ’ όλο που στην αρχή της σεζόν ο Αλέξης Κούγιας είχε προσλάβει τον Γκόρνταν Πέτριτς ως προπονητή της ομάδος, ωστόσο δεν κατάφερε να κοουτσάρει την ομάδα σε κανέναν επίσημο αγώνα.

Σεζόν 2020 – 2021

Η χρονιά του υποβιβασμού ύστερα από 5 χρόνια στα σαλόνια της Super League. Η ΑΕΛ δε κατάφερε να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία καταλαμβάνοντας την 14η και τελευταία θέση του πρωταθλήματος με 27 βαθμούς ύστερα από κανονική διάρκεια και playout, έχοντας συνολικό απολογισμό 6 νίκες, 9 ισοπαλίες και 18 ήττες. Η σεζόν ξεκίνησε με τον Γιάννη Τάτση στον πάγκο, ο οποίος καθοδήγησε την ΑΕΛ σε 8 αγώνες, για να τον διαδεχθεί για τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο των “βυσσινί” ο Τζιανλούκα Φέστα, κοουτσάροντας την ομάδα στους επόμενους 25 αγώνες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την οδηγήσει στην πολυπόθητη σωτηρία.

Σεζόν 2021 – 2022

Η τελευταία σεζόν του Αλέξη Κούγια στον προεδρικό θώκο της ΑΕΛ, βρήκε την ομάδα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Super League 2 με 67 βαθμούς, τερματίζοντας 8 βαθμούς μακριά από την πρωτοπόρο Βέροια και μη καταφέρνοντας να διεκδικήσει την άνοδο στη Super League μέσω των μπαράζ ανόδου. Οι “βυσσινί” άρχισαν με τον Κώστα Φραντζέσκο στην άκρη του πάγκου, ωστόσο δεν κατάφερε να καθοδηγήσει την ομάδα σε κανένα επίσημο ματς, αφού τον διαδέχθηκε ο Ηλίας Φυντάνης για τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΛ, κοουτσάροντας την ομάδα για 7 αγώνες. Τελευταίος προπονητής που βρέθηκε στον πάγκο της ΑΕΛ επί εποχής Αλέξη Κούγια ήταν ο Παναγιώτης Γκουτσίδης που καθοδήγησε την ομάδα στους υπόλοιπους 27 αγώνες του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες