ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Μια «αγκαλιά» για 2.300 πρόσφυγες μέσα σε μια 5ετία η Καρδίτσα!

Με μια πρωτότυπη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Πάρκο Καρδίτσας και η οποία περιλάμβανε πολλές και ενδιαφέρουσες, όσο και ψυχαγωγικές δράσεις  γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων στην Καρδίτσα.

Μια πόλη που τα τελευταία χρόνια με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος αποτέλεσε μια «αγκαλιά» για εκατοντάδες πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν ή και συνεχίζουν να φιλοξενούνται στην πόλη μας στο πλαίσιο του προγράμματος Εστία που υλοποιεί η ΑΝΚΑ.

Όπως ανέφερε η Χρυσαυγή Σέγγη, Συντονίστρια Προγράμματος ΕΣΤΙΑ στο Δήμο Καρδίτσας  και συντονίστρια της εκδήλωσης, το πρόγραμμα Εστία στην Καρδίτσα ξεκίνησε να υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2017  με 180 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα και οικίες εντός του αστικού ιστού της πόλης και έφτασε το 2021 να παρέχει 461 θέσεις φιλοξενίας σε 71 διαμερίσματα και οικείες. Το 2022 στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του προγράμματος ως το τέλος του έτους οι θέσεις έχουν μειωθεί σε 273 και σήμερα στην πόλη ζουν 190 άτομα από τα οποία τα 90 είναι έως 18 ετών.

Συνολικά στην Καρδίτσα φιλοξενήθηκαν 2.300 άτομα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο, τον Αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Στεφ. Θεολόγη, την εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Στεφ. Στεφάνοβιτς και την εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Δεσπ. Σημαντράκου και εκπροσώπων της Κογκολέζικης Κοινότητα στην Ελλάδα που ζουν στην Καρδίτσα οι οποίοι ευχαρίστησαν την πόλη και τους Καρδιτσιώτες για την αγάπη με την οποία περιέβαλαν αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η εκδήλωση που περιλάμβανε θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα οργανώθηκε από το Διαπολιτισμικό Κέντρο ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και τη Δημιουργική Ομάδα του Θεάτρου ΟΨΕΙΣ

Στα δρώμενα συμμετείχαν παιδιά και καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, η δημιουργική ομάδα του Θεάτρου Όψεις και παιδιά και έφηβοι από την αφρικανική κοινότητα που φιλοξενείται στην Καρδίτσα στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Καρδίτσας και τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στη συνέχεια η Μικτή Χορωδία,  αποτελούμενη από μέλη της “Χορωδίας Ομοίων Φωνών” του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, καθώς  και παιδιά και εφήβους της Αφρικανικής Κοινότητας  τραγούδησαν την Ειρήνη» του  Μ. Θεοδωράκη και το «Bonse aba», ένα παραδοσιακό τραγούδι της Ζάμπιας το οποίο προετοίμασαν με τους καθηγητές κ.κ.  Μιχάλη Ζαχαρτζή και  Βένια Παπακυρίτση, ενώ στο πιάνο τους συνόδευσε η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου κ. Μαρίζα Αργυρίου.

 

Ο ηθοποιός κ. Παύλος Βησσαρίου αφηγήθηκε στη συνέχεια το παραμύθι «Ο μικρός Κάστορας και η Ηχώ που αναφέρεται στη μοναξιά και τη φιλία το οποίο συνόδευσε μουσικά ορχήστρα την οποία αποτελούσαν οι: Φλάουτο, Πέτρος Παππάς, Κλαρινέτο, Άγγελος Παλαπέλας, Τρομπέτα, Γρηγόρης Κεφσερίδης,Βιολί, Γιώργος  Ζαφειρόπουλος, Τσέλο, Χαρούλα  Σαφαρή, Κόντρα μπάσο, Μιχάλης Ζαχαρτζής Πιάνο, Μάνος Μάρκου, Μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο, Μαρίζα Αργυρίου,  Τυμπάνια, Γιάννης Μακρυγιάννης,  σε μουσική και ενορχήστρωση του Μάνου Μάρκου ενώ η δημιουργική ομάδα του Θεάτρου Όψεις παρουσίασε θεατρικό δρώμενο. Το πρόγραμμα της εκδήλωση περιελάμβανε επίσης:

Αφήγηση παραμυθιού «Τον έφαγε το ψάρι», Τζαοαχέρ  Σαοάφτα, Παλαιστίνη. Ένα παραμύθι που μας μεταφέρει στην πόλη του Ασαλάτου Αλαζάιν, όπου οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν γνωρίζουν τα χρήματα.

Σκηνοθεσία- παραγωγή: Δημιουργική Ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΟΨΕΙΣ. Αφήγηση Βάσω Μακρή, Ηθοποιός και Ευγενία Βησσαρίου. ηθοποιός

Ανεξάρτητο Μουσικό Σχήμα της πόλης αποτελούμενο από τους  Σαββίνα Ματέεβα πλήκτρα, Φαίη Μπαλογιάννη σόλο φλάουτο, Γιώργος Τσιαμαντάς, τύμπανα Νίκος Παπαδημητρίου, Κιθάρα, Δημήτρης Σκότης Λαούτο, Αλέξανδρος Φουκαράς Μπουζούκι και η Μαρκέλλα Παππά και Ναταλία Παλαπέλα στο τραγούδι ερμήνευσαν έντεχνα ελληνικά τραγούδια.

Από τις πιο όμορφες όσο και συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν οι παραδοσιακοί χοροί «Μωρή Κοντούλα Λεμονιά» και «Ζορμπάς» που χόρεψαν τα παιδιά και οι έφηβοί αντίστοιχα της Αφρικανικής Κοινότητας σε διδασκαλία της κ. Βικτώρια Μπαλαμάτσια, Διαπολιτισμικό Κέντρο ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ.

Ακολούθησε μουσικός αυτοσχεδιασμός εφήβων αφρικανικής κοινότητας που προετοίμασαν μαζί με την Δασκάλα Ελληνικών του Διαπολιτισμικού Κέντρου ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ κ. Βένια Παρακυρίτση, και ο χορός «Jerusalema», από τα παιδιά και τους εφήβους της Αφρικανικής Κοινότητας που ετοίμασαν σε διδασκαλία της κ.  Κοινωνική Λειτουργού της ομάδας Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Βικτώριας Μπαλαμάτσια, και της κ. Βένιας  Παρακυρίτση.

Παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα της εκδήλωσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν εικόνες από τα παραμύθια και τις μουσικές που άκουσαν, ενώ στο χώρο υπήρχε και μπουφές με ελληνικές παραδοσιακές πίττες

Τα σκηνικά της εκδήλωσης ήταν ευγενική χορηγία του θεάτρου Όψεις.

karditsalive.net / Κωστής Κριτσιάνης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις