ΛΑΡΙΣΑ

Πρόγραμμα Erasmus του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Λάρισας

Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Λάρισας συμμετείχαν σε  πρόγραμμα Erasmus με τίτλο «Σύγχρονες Προσεγγίσεις Διδασκαλίας και Μάθησης στην Ειδική Αγωγή». Eπιμορφώθηκαν σχετικά με την Ένταξη και συμπερίληψη για μαθητές με ειδικές ανάγκες   που υλοποιήθηκε  στο Μιλάνο Ιταλίας από τις 08-05-2022 έως 14-05-2022.

Η Διευθύντρια επισκέφτηκε Γενικό Γυμνάσιο Λύκειο όπου φοιτούν 1200 μαθητές εκ των οποίων 45 μαθητές παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, Αυτισμό και Σύνδρομο Down. Ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου, στα εργαστήρια Χημείας, Φυσικής Μηχανολογίας, Γεωπονίας και Πληροφορικής . Παρακολούθησε τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών, τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στο σχέδιο του μαθήματος. Η Διευθύντρια του σχολείου ανέπτυξε μια διδακτική εργασία προσδιορίζοντας τις πιο ενδιαφέρουσες μεθοδολογίες για να εφαρμόσει ένα μάθημα ειδικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα Ιταλικά μοντέλα. Στη συνέχεια μαζί με τη Διευθύντρια του Ιταλικού Σχολείου έγινε ανάλυση των ευκαιριών που προσφέρει αυτή η κινητικότητα.

Τη Δεύτερη μέρα με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παρουσίαση βιβλίου συγγραφέως σχετικά με τη ζωή και τις εμπειρίες του πατέρα του στο νησί της Κεφαλονιάς όπου υπηρέτησε για αρκετά χρόνια σε θέση ευθύνης. Ο συγγραφέας αναφέρθηκε με πολύ  θετικά σχόλια στην κουλτούρα της Κεφαλονιάς και της Ελλάδας.

Οι Εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μάθημα στο εκπαιδευτικό κέντρο ImpactHubMilano, ενημέρωση για την οργάνωση της Ειδικής Αγωγής στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Ιταλίας. Έγινε αναφορά στη διαφορά μεταξύ ένταξης και συμπερίληψης και τα οφέλη της ένταξης για μαθητές με αναπηρίες. Επισκέφτηκαν  δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ξενάγηση στα σχολεία όπου η Ειδική Αγωγή είναι ενσωματωμένη με την Γενική.

Απώτερος στόχος (σύμφωνα με τα Ιταλικά μοντέλα) είναι η υλοποίηση ενός σχολείου χωρίς αποκλεισμούς, ενός σχολείου ικανού να φιλοξενήσει τις ιδιαιτερότητες του καθενός δημιουργώντας ένα περιβάλλον ικανό να εναρμονίσει τη δική του παρέμβαση, να τροποποιήσει την οργάνωσή του ώστε να προτείνει εκπαιδευτικές και διδακτικές μεθόδους λειτουργικές στις διαφορετικές ανάγκες, κάνοντας κάθε μαθητή να είναι ο πρωταγωνιστής της μάθησης όποιες κι αν είναι οι ικανότητές τους, οι δυνατότητές τους και τα όριά τους.

Η κινητικότητα Erasmus έγινε με μεγάλη επιτυχία, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες σε σχέση με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, μεταλαμπαδεύοντας τις νέες γνώσεις που αποκόμισαν.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες