ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όλα τα κάστρα πέσανε» την Παρασκευή στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (φώτο – βίντεο)

Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας παρουσιάζει την Παρασκευή 27 Μαϊου στις 19:30 μ.μ. στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας την θεατρική παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε».

Η παράσταση, ένα ιστορικό δράμα εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, παρουσιάζεται με την συνεργασία του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας (Γ. Γουργιώτη – πάροδος οδός Φαρσάλων).

Πρόκειται για ένα σπουδαίο θεατρικό έργο, που είναι παραγωγή του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, όπου πρωταγωνιστούν Έλληνες Δικαστές. Παρουσιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για μια μόνο παράσταση πριν ένα μήνα και σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.

Το χρονικό της παράστασης εξελίσσεται με συναρπαστικό τρόπο, όπου συνυπάρχει μαγικά το κείμενο, η ποίηση και η μουσική. Η επιμέλεια κειμένων-ποίηση είναι της Σοφίας Λιγνού, ποίηση Δημήτρη Ορφανίδη, διασκευή-σκηνοθεσία Παναγιώτη Γλεζέλη και αφηγητές-ερμηνευτές τους: Άννα Αγγελάτου-Βασιλείου, Αθανάσιο Δαββέτα, Σοφία Λιγνού, Δημήτρη Ορφανίδη, Μαριάννα Παγουτέλη, Κωνσταντίνα Παλούδη, Βασίλειο Παπακώστα, Μυρτώ Τζαφεράκου, Νεκταρία Σουκαρά, Γεώργιο Σχοινοχωρίτη. Στη μουσική επιμέλεια και το τραγούδι ο Ιωάννης Μεγαλούδης και σολίστ στο αρκοντεόν η γνωστή Ζωή Τηγανούρια.

Για την παράσταση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί μίλησαν το μεσημέρι της Τρίτης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνος Κόκκινος, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να δώσει φυσικό παρών στη συνέντευξη, ωστόσο βγήκε σε ζωντανή σύνδεση και μίλησε μέσω skype.

Στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σάπκας επεσήμανε ότι “όπως γνωρίζετε η συνέργεια είναι βασική αρχή της πολιτιστικής μας πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση, συνεργούμε με τον ιστορικό Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας που παρουσιάζει μια πλούσια και πρωτότυπη θα έλεγα δραστηριότητα, για να έρθει στη Λάρισα, η θεατρική παράσταση «Όλα τα κάστρα πέσανε», μια παραγωγή του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, όπου πρωταγωνιστούν Έλληνες Δικαστές.

Είναι ένα έργο εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου που παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα στο Πολεμικό Μουσείο με μεγάλη επιτυχία και με τη Ζωή Τηγανούρια ως σολίστ στο ακορντεόν.

Ο αγώνας των Πολιορκημένων ήταν η σύγκρουση του φωτός με το σκοτάδι, του πολιτισμού με την βαρβαρότητα. Από τα πιο ηρωικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα από τα πιο τραγικά. Το αίμα τους χύθηκε για την Ελευθερία. Άλλωστε, σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Τα κάστρα μπορεί να πέσανε, αλλά ο αγώνας ποτέ δεν πάει χαμένος.

Τι καλύτερο μήνυμα απ’ αυτό σήμερα;”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Κόκκινος τόνισε ότι «είναι μια σημαντική παράσταση, συνέχεια της συνεργασίας μας με τον κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, που αναδεικνύει ιστορικά την έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από την δύναμη του λόγου, της ποίησης και της μουσικής. Μια προσπάθεια που θα την ζήλευαν οι καλύτεροι επαγγελματίες, καθώς δείχνει το δρόμο της προσπάθειας μέσα από την τέχνη και τα γράμματα, που αγγίζει τις ψυχές και δίνει νόημα, εγγράφοντας παρακαταθήκες σε γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πατρίδας μας.

Μια παράσταση γεμάτη δύναμη και συναίσθημα που ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας φέρνει στην Λάρισα σαν συνέχεια της περσινής μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον ίδιο χώρο με τον τίτλο «Νά τα ΄ναι το ΄21» καθώς επίσης και της πολυέκθεσης ζωγραφικής που εγκαινιάστηκε πριν δέκα μέρες και εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αθήνα, στα ιστορικά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, με τον τίτλο «Μεθεόρτια από το ΄21-΄22» με αναφορά στα 201 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που η πανδημία δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε».

Τέλος, η Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Καλοκαιρινού υπογράμμισε ότι “το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας αυτή φορά προσκαλεί το κοινό του όχι για κάποια έκθεση όπως θα ήταν αναμενόμενο αλλά για να παρακολουθήσει θέατρο.

Το θέμα της παράστασης έχει άμεση συνάφεια τόσο με το αντικείμενο του μουσείου και τον ιστορικό χαρακτήρα των συλλογών του όσο και με τις επετειακές για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση περιοδικές εκθέσεις που αυτόν τον καιρό παρουσιάζει.

Τα μουσεία σήμερα αναγνωρίζονται πλέον ως ιδρύματα ανοιχτά στην κοινωνία και ως χώροι δημιουργίας όπου η γνώση και η μάθηση συνδυάζεται με την ψυχαγωγία. Το μουσειακό θέατρο «δίνει ψυχή» στο μουσείο και στις μουσειακή εκθέσεις και συμπληρώνει την εκθεσιακή αφήγηση παρέχοντας παράλληλα πολλαπλές αφηγήσεις και ερμηνείες και συμβάλλοντας στην εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης μουσειακής εμπειρίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, και ειδικότερα τον Πρόεδρο κ. Ντίνο Κόκκινο και το ΔΣ, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κι Επιστήμων κ. Πάνο Σάπκα και τον Κύκλο Ελλήνων λογοτεχνών δικαστών γιατί μέσα από την συνεργασία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πως τα μουσεία μέσα από υγείες συνέργειες και δράσεις εξωστρέφειας πραγματώνουν την κοινωνική τους αποστολή και επικοινωνούν με το κοινό τους μέσα από εναλλακτικές οδούς , όπως το θέατρο.

Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο και η είσοδος θα είναι ελεύθερη”.

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες