ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάρισα: Οι «Χαλασοχώρηδες» από το Θέατρο των Οδοιπόρων στο Θεσσαλικό Θέατρο (φώτο – βίντεο)

Το Θέατρο των Οδοιπόρων παρουσίασε σήμερα τους «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο πλαίσιο του θεσμού «Δευτερότριτα στο Θεσσαλικό Θέατρο» στο Θέατρο Κώστας Τσιάνος σε σκηνοθεσία Άκυ Μητσούλη.

Το περίφημο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Οι Χαλασοχώρηδες, με τον υπότιτλο Μικρή Μελέτη, γράφτηκε υπό την επήρεια των εκλογών της 3ης Μαΐου 1892, που έφεραν στην εξουσία τον Χαρίλαο Τρικούπη. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελλάδα πτώχευσε. Η μαγεία της Ιστορίας είναι ότι δεν μας επιτρέπει να την ξεχάσουμε, γιατί απλά τα σημάδια της είναι ορατά στο παρόν και προδιαθέτουν το μέλλον.

Σε αυτή την εκ νέου αναμέτρησή μου με τον λόγο του Παπαδιαμάντη, μετά τα Σκοτεινά Παραμύθια (ΔΗΠΕΘΕ Βόλου 2002) και Παπαδιαμάντης 3 ½ (ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 2008 ) το μόνο σταθερό που μένει ΠΑΝΤΑ στο μυαλό μου, είναι αυτός ο υπέροχος λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Περνώντας από μία σκοτεινή – σχεδόν μεταφυσική άποψη , βασισμένη στα πιο άγρια μονοπάτια της δημοτικής μας παράδοσης στα Σκοτεινά Παραμύθια , συνεχίζοντας με την ροκ , νεανική εκδοχή του Παπαδιαμάντης 3 ½ , όπου ο λόγος του Παπαδιαμάντη συνδιαλέγεται με τη νέα γενιά , στο σήμερα και τους θεατές , βρίσκομαι αντιμέτωπος με τους χειμαρρώδεις Χαλασοχώρηδες , όπου ο λόγος του Παπαδιαμάντη απογειώνει τη σάτιρα, τη λεπτή ειρωνεία και κατεβαίνοντας στο κοινό βάζει τον μεγάλο καθρέφτη μπροστά μας.

Γραμμένοι οι Χαλασοχώρηδες το 1892, επί Χαρίλαου Τρικούπη, περιγράφουν την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου καθώς και την ημέρα των εκλογών σε ένα νησί.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες