ΛΑΡΙΣΑ

Τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής στην τοπική κοινότητα Δοξαρά

Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου, στην πλατεία του Δοξαρά  του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ο πρόεδρος του χωριού Λάμπρος Παλιοκώστας, στην ομιλία για το γεγονός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“…Γυρίζουμε στις  12 Μαΐου 1944, 78 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή, ο Άγιος Γεώργιος, το Λουτρό και το Πολυνέρι, με την ομαδική εκτέλεση 24 αθώων πατριωτών. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.

Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Δοξαρά , υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Δοξαρά ».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος και ο βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος.

Στην εκδήλωση κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.  Αγοραστού, ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης όπως και οι πρόεδροι  των ΤΚ Δοξαρά Λ. Παλιοκώστας, Αγίου Γεωργίου Γ.  Νανούλη, Πολυνερίου Μ.  Ντάφος, Λουτρού Κ. Δοβλατανιώτης και Κάστρου Θ. Ζέρβας και ο Αθ. Παλαιοβάιος εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Νταφόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αν. Ρεντζιάς, Κ. Φιλιππούλης και Β. Χλιάπη –Γκουνιαρούδη, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχ. Βαρδακούλης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Κιλελέρ και Λαρισαίων Γ. Ακριβούλης και Ρ. Καραλαριώτου, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΑΤΑ Σμήναρχος Ν. Μήτσιου, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 110 ΠΜ επισμηναγός (ΙΠ) Κ. Παλαιοχωρίτης, ο Πρόεδρος της ΤΚ Κραννώνος Κ. Τσιαγκλάνης, ο τέως Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χ. Καπετάνος και συγγενείς των θυμάτων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις