ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Ακρίβεια και φόροι «ροκανίζουν» τις καταθέσεις

«Χέρι» στις καταθέσεις βάζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη ακρίβεια.

Οι γενικές τάσεις τον Μάρτιο ήταν ανάλογες του Φεβρουαρίου, καταδεικνύοντας την πίεση διαρκείας που δέχονται από τις αρχές του χρόνου επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου, το σύνολο της καταθετικής βάσης διαμορφώθηκε στα 176,59 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 951 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου η πτώση ξεπέρασε τα 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο, οι εκροές έφτασαν τα 3,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χειρότερο ξεκίνημα από το 2015, περίοδος κατά την οποία φυσικά και νομικά πρόσωπα απέσυραν λόγω των πολιτικών εξελίξεων μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες.

Την ίδια περίοδο του 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και την ενεργοποίηση των κρατικών πακέτων στήριξης, τα αντίστοιχα μεγέθη είχαν αυξηθεί κατά σχεδόν 4 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν υποχωρήσει κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Επιστρέφει ο εφιάλτης των φόρων

Ωστόσο από τους επόμενους μήνες αναμένονται ακόμα μικρότεροι ρυθμοί αποταμίευσης και πιθανότατα να συνδυαστούν με καθαρές εκροές, λόγω των ανατιμήσεων και των πληρωμών φόρων.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Μαΐου και κάθε μήνα θα δίνουν ραντεβού με την Εφορία για να αποπληρώνουν φορο-λογαριασμούς που συνολικά υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ.

Έτσι, θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τον Ιούλιο θα προστεθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με την κατηγορία του φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους, που συνολικά φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στα τέλη Μαΐου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές 8 στους 10 φορολογουμένους θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Φόρος εισοδήματος: Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023.

Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 29 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική τους κάρτα.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις