ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα»

Στην κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης για το οριακό τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, προχώρησε με πρωτοβουλία της Γραμματέα της Κ.Ο. και Βουλευτή Λάρισας, Ευαγγελίας Λιακούλη, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Με μία φωνή, η Ε. Λιακούλη μαζί με όλους τους Βουλευτές, αναδεικνύουν αναλυτικά, με σειρά παραδειγμάτων, πως η θεσμική, οικονομική και λειτουργική“ασφυξία”Δήμων και Περιφερειών εντείνεται και καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς στη Βουλή να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις:

ü Για το κυβερνητικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ü Για την ανακατανομή και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων Κεντρικού Κράτους – Αποκεντρωμένων Διοικήσεων – Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ü Για το πότε θα μπει τέλος στο μεταβατικό στάδιο ελέγχου νομιμότητας επί των πράξεων των Ο.Τ.Α., στην κατεύθυνση ίδρυσης Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας.

ü Για τις «δια περιφοράς» συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

ü Για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των Αιρετών.

ü Για την κυβερνητική προετοιμασία, ώστε η Πολιτεία να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά στην περίπτωση που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ακριβώς το Γ’ Τμήμα αυτού, κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επέφερε στο σύστημα διακυβέρνησης των Ο.Τ.Α., ενώ ήδη είχαν προηγηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

ü Για τη σωρεία προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους Υπαλλήλους Δήμων και Περιφερειών.

ü Για τη δραματική υποστελέχωση, ιδίως στους μικρούς και απομακρυσμένους Δήμους.

ü Για τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, προκειμένου να επιβιώσουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Νομικά τους Πρόσωπα μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και των αλματωδών ανατιμήσεων, που “τινάζουν στον αέρα” τους προϋπολογισμούς τους, τα έργα και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ü Για τις ενέργειες που χρειάζονται, ώστε να γίνει πράξη η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, να αρθεί ο υπερ-συγκεντρωτισμός και να μην εξαρτάται η δημοτική και περιφερειακή δράση, στην παραμικρή λεπτομέρειά της, από την “επαιτεία” για τις υπογραφές των Υπουργών.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες