ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Βίντεο – ντοκουμέντο από τη Λάρισα του 1974: Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην κατάμεστη πλατεία λίγο μετά την πτώση της χούντας

Τον Νοέμβριο του 1974 διεξάχθηκαν στη χώρα μας οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Το ποιος θα γεμίσει την πλατεία της Λάρισας ήταν ένα στοίχημα για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο πατέρας του οποίου Γεώργιος Παπανδρέου, είχε πει προδικτατορικά την ιστορική φράση «όποιος γεμίσει την Κεντρική πλατεία της Λάρισας κερδίζει τις εκλογές».

Η πρώτη συγκέντρωση του νεοϊδρυθέντος τότε ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, συγκέντρωσε οπαδούς του κόμματος απ’ όλη τη Θεσσαλία και το βίντεο που παρουσιάζει σήμερα το onlarissa.gr, είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο από τα αρχεία της ΕΡΤ, που αποτυπώνει και το κλίμα μίας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, αλλά και μιας Λάρισας που έχει αλλάξει εντυπωσιακά από τότε.

Ο προσεκτικός παρατηρητής πέραν του Ανδρέα Παπανδρέου και έντονα αντιδυτικής του – τότε – ρητορικής, μπορεί να διακρίνει τον Γιώργο Κατσιφάρα νεότατο, τη σύζυγό του Μαργαρίτα, να στέκονται δίπλα του, στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου «Ολύμπιον» (πρόκειται για το κτήριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Κύπρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου), το οποίο χρησιμοποίησαν σ’ εκείνη την προεκλογική εκστρατεία όλοι οι πολιτικοί ηγέτες για τις συγκεντρώσεις των κομμάτων τους.

Μπορεί να αναγνωρίσει επίσης τη Λέσχη Αξιωματικών και τα δύο κτίσματα δίπλα της, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πολυκατοικία που στεγάζει τα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΛ (το κτήριο που γράφει «Παπαγάλος»).

Σημείο των καιρών και το πλακάτ που κρατούσε Λαρισαίος οπαδός του ΠΑΣΟΚ και έγραφε «Το στέμμα στο μουσείο», καθώς λίγες εβδομάδες μετά θα ακολουθούσε το δημοψήφισμα που θα έβαζε τέλος στη δυναστεία των Γκλύξμπουργκ και θα μετέτρεπε το πολίτευμα της Ελλάδας σε αβασίλευτη δημοκρατία.

Δείτε το βίντεο – ντοκουμέντο που διασώθηκε στο αρχείο της ΕΡΤ:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες