ΛΑΡΙΣΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Ελάσσονας με τα μέλη της επιτροπής κατοίκων Αετοράχης που εναντιώνονται στην εγκατάσταση βιομηχανικού φωτοβολταϊκού σταθμού

Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικόλαου Γάτσα την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 με μέλη της επιτροπής κατοίκων Αετοράχης που εναντιώνονται στην εγκατάσταση ενός βιομηχανικού φωτοβολταϊκού σταθμού σε έκταση 1.100 (!) στρεμμάτων που θα προσεγγίζει στα 150 μέτρα τις οικίες του χωριού.

Ο κ. Γάτσας άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι κάτοικοι της Αετοράχης σχετικά με τις συνέπειες που θα επιφέρει η δημιουργία του εν λόγω έργου. Συγκεκριμένα, τα μέλη της επιτροπής επισήμαναν ότι παραβιάζεται η κείμενη νομοθεσία που αναφέρεται ρητά στην οπτική όχληση που δημιουργείται λόγω της εγγύτητας του έργου στον οικισμό, ενώ αναφέρθηκαν στην περιβαλλοντική καταστροφή που θα επέλθει, καθώς η κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού απαιτεί εργασίες εκχέρσωσης και κοπής πάνω από 600 δέντρων. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ισοπέδωση και αλλαγή της εν γένει μορφολογίας του εδάφους, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, καταστροφών (οικιών και χωραφιών), αλλά και την πιθανότητα απώλειας ζωών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι συνέπειες για την κτηνοτροφία, αφού η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο σταθμός χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως βοσκότοπος από 15 κτηνοτρόφους που εκτρέφουν περίπου 6.000 αιγοπρόβατα και 400 αγελάδες. Οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που επιδοτούνται κάθε χρόνο αναμένεται να υποστούν οικονομική καταστροφή με την εξαφάνιση του βοσκότοπου.

Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Ελασσόνας έδωσε μεγάλη σημασία στα αιτήματα των κατοίκων και κτηνοτρόφων του χωριού και  επανέλαβε ότι ο Δήμος Ελασσόνας συνεχίζει να τάσσεται ενάντια στην εκμετάλλευση του βοσκότοπου για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ως απόδειξη της αρνητικής στάσης απέναντι στο έργο και της αμέριστης συμπαράστασης προς του κατοίκους και κτηνοτρόφους της Αετοράχης, ο κ. Γάτσας δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Ελασσόνας θα αναλάβει τα δικαστικά έξοδα και τα έξοδα δικηγόρου σε περίπτωση που η Επιτροπή Κατοίκων αποφασίσει να καταφύγει νομικά κατά της ενδεχόμενης αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες