ΛΑΡΙΣΑ

“Κάθε 2.000 χρόνια σεισμός από το ίδιο ρήγμα, όπως αυτός στην Ελασσόνα” το συμπέρασμα έρευνας που θα παρουσιαστεί το Σάββατο

Τέτοιος σεισμός στο ίδιο ρήγμα γίνεται ένας στα 2.000 χρόνια. Πλέον δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που εξάγει για τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας κ. Ιωάννης Κουκουβέλας, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του καθηγητή κ. Κ. Νικολακόπουλο θα προβεί σε παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών τους, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου αύριο Σάββατο, υλοποιείται στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας που χρηματοδότησε ο Δήμος Ελασσόνας για το ρήγμα Βλαχογιαννίου.

Τα 5 συμπεράσματα που εξήχθησαν, σύμφωνα με τον κ. Κουκουβέλα, είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι σεισμοί της 3ης και της 4ης Μαρτίου του 2021 έγιναν σε ρήγματα για τα οποία δεν υπήρχαν ιστορικές μαρτυρίες και ενδείξεις για πρόσφατη σεισμική διέγερση. Επιπλέον το ρήγμα ή τα ρήγματα πάνω στα οποία εκδηλώθηκε η σεισμική δραστηριότητα δεν ήταν μελετημένα και γνωστά.
  2. Οι δειγματοληψίες και η χρονολόγηση στις παλαιοσεισμολογικές τομές έδειξαν τον χρόνο επανάληψης, αλλά και τη μεγίστη μετατόπιση που γίνεται σε παλαιούς σεισμούς στην περιοχή. Η ολίσθηση που συμβαίνει σε κάθε σεισμό για παρελθοντικούς σεισμούς είναι της τάξης των 20 εκατοστών.
  3. Ο ρυθμός ολίσθησης του ρήγματος είναι της τάξης του 0.1 χιλιοστού / έτος.
  4. Ο υπολογισμός του χρόνου επανάληψης μεγάλων σεισμικών γεγονότων που προέρχονται από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγαλύτερα από 2.000 χρόνια.
  5. Ο χρόνος που είχε παρέλθει από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό έχει εκτιμηθεί σε περίπου 2.300 χρόνια πριν από σήμερα. Με βάση αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την περιοχή για την εκδήλωση σεισμών μεγαλύτερων του 5,5 Ρίχτερ στο άμεσο μέλλον.

Εφημερίδα Ελευθερία / Κώστας Γκιάστας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες