ΛΑΡΙΣΑ

ΕΚΛ: Οι δράσεις του ως και την απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Απριλίου

Με φόντο την προετοιμασία για την πανελλαδική απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη σωματείων στο ΕΚΛ, όπου προγραμματίστηκαν διάφορες δράσεις.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Γιάννης Σκόκας, ανέφερε τα εξής

“Μπροστά μας είναι μια κρίσιμη μάχη η Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία στις 6 Απρίλη. Μια μάχη που θα δοθεί μέσα στην ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμο από την μια μεριά και η ακρίβεια που καλπάζει απειλώντας μας καθημερινά με την φτώχεια και την ανέχεια.

Ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος που καμία σχέση δεν έχει με την απονομή δικαιοσύνης, την δημοκρατία όπως μας λένε. Κάθε φορά χρησιμοποιούνται τα ανάλογα προσχήματα κι από τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων πλευρών. Προσπαθώντας να αμπαλάρουν το αποκρουστικό του πρόσωπο με μια αίσθηση υψηλών ιδανικών ενώ από πίσω κρύβονται μια στυγνή μοιρασιά με την δύναμη των όπλων. Μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στα διαφορετικά συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων για το πώς θα μοιράσουν αυτό που λένε τις αγορές, πως τα μοιράσουν τον ενεργειακό , τον ορυκτό πλούτο, τις διάφορες υποδομές και τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Γιατί τελικά αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει «δίκαιη μοιρασιά», αλλά η μοιρασιά με την δύναμη. Την οικονομική, την στρατιωτική κα. Γιατί όλα αυτά μεταφράζονται για αυτούς σε τεράστιες μάζες κερδών και την ίδια στιγμή σε πηγή ανείπωτης δυστυχίας στους λαούς των χωρών κι όχι ευημερίας.

Οι λαοί λοιπόν όπως τώρα στην Ουκρανία, ποιο πριν στη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο παλιότερα συνθλίβονται στις μυλόπετρες αυτού του ανταγωνισμού. Σύνορα καταπατώνται, χώρες διαλύονται για να γίνει στα πλαίσια αυτής την μόνιμης διαμάχης. Σε καιρό ειρήνης καλούμαστε να πληρώσουμε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας, την ένταση της εκμετάλλευσης πάλι για χάρη αυτού το ανταγωνισμού ή της «ανταγωνιστικότητας» όπως μας την ονομάζουν. Σε καιρό πολέμου πάλι για τις ίδιες επιδιώξεις οι λαοί πληρώνουν κυριολεκτικά με το αίμα τους αυτές τις επιδιώξεις.

Επιδιώξεις και στόχοι που καμία σχέση δεν έχουν με τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας δίκαια. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανένα λαό . Απέναντί τους όλοι οι λαοί έχουν τους εκμεταλλευτές τους, τους μονοπωλιακούς ομίλους . Στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς δεν μας ξεχωρίζει ούτε το χρώμα, ούτε η εθνικότητα, ούτε η θρησκεία, ούτε το φύλλο. Βιώνουμε όλοι την ίδια εκμετάλλευση, προσφέρουμε την δουλειά μας για κερδίζουν οι μεγαλοεργοδότες.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σηκώσουμε την σημαία του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα για τα δικά μας συμφέροντα, ενάντια στις αιτίες που γεννούν τους πολέμους και σπέρνουν την φτώχεια και την προσφυγιά. Αυτή είναι η πραγματικά σωστή πλευρά της ιστορίας κι όχι να στοιχηθούμε με το ένα ή το άλλο στρατόπεδο ληστών , καμία κυβέρνηση στην κυβέρνηση κι όσους το προτείνουν. Γιατί η ιστορία δείχνει πως αυτές οι πολεμικέ εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ακόμη ένας κρίκος στην μεγάλη αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Γι΄αυτό θυμούνται επιλεκτικά τους πολέμους ξεχνώντας άλλους όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στην Γεωργία , την Τσετσενία και αλλού,

Το ίδιο επιλεκτικοί είναι και στην υποτιθέμενη ανθρωπιά τους. Μιλούν τώρα για το δράμα των Ουκρανών προσφύγων , εμφανίζονται ως υπερασπιστές της ισότητας και μιας κοινωνίας ανοιχτής και ελεύθερης χωρίς διακρίσεις. Όλοι αυτοί που έχουνε ψηφίσει με χέρια και ποδάρια όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που εγκλωβίζει στην χώρα μας τους πρόσφυγες, που στήνουν κέντρα φυλακές για να τους «υποδεχτούν» , που προχωρούν σε εκατοντάδες επαναπροωθήσεις. Όλοι αυτοί που ανέχονται ή και αναπαράγουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την μισαλλοδοξία θρέφοντας μορφώματα όπως η Χ.Α. Ο λαός μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αλληλεγγύη, τι σημαίνει ανθρωπιά. Τα συνδικάτα και οι φορείς έχουν το δείξει αλλεπάλληλες φορές απέναντι σε όλους του κατατρεγμένους που φεύγουν από την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Οι εργαζόμενοι να μην στηρίξουν καμία τέτοια επιλογή που στο τέλος οι ίδιοι θα είναι χαμένοι. Δεν αποτελεί κανενός είδους προστασία όταν στη χώρα μας είναι διάσπαρτες δεκάδες ΑμερικαΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές των ΑμερικανοΕυρωπαίων ιμπεριαλιστών, των «συμμάχων» μας . Η πόλη και περιοχή μας αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά κέντρα προώθησης όλων αυτών των σχεδίων με το Ευρωστρατηγείο στην 1η στρατιά, την ΝΑΤΟϊκή βάση στην 110 ΠΜ, στο Στεφανοβίκειο , στον Βόλο κα. Όλα αυτά σε μια τέτοια κατάσταση, που η φωτιά του πολέμου έχει ανάψει για τα καλά καθιστούν την χώρα μας στόχο αντιποίνων κι όχι απάνεμο λιμανάκι όπως θέλουν να μας πείσουν.

Δεν είναι κανενός είδους ασφάλεια η συμμετοχή της χώρας σε αυτούς τους σχεδιασμούς και πολέμους. Άραγε τι έχουν σήμερα να πούνε όσοι μιλούν για τα οφέλη της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» , της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο για την ασφάλεια που νοιώθει ο Ουκρανικός λαός επειδή την χώρα του την διατρέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς ενέργειας ; Πως νοιώθει ; Ισχυρός και σίγουρος για την ζωή του και το μέλλον του ;

Να αφήσουμε στην άκρη όλη αυτή την προπαγάνδα , να υψώσουμε το ανάστημά μας κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου, βάζοντας τον λαό σε κίνδυνο. Σας καλούμε να δώσετε όλοι μαζικό παρόν σε πρωτοβουλίες όπως στην Αντιπολεμική Συναυλία που οργανώνει το ΕΚ με το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ το Σάββατο 2 Απρίλη στις 12:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία. Να δυναμώσουμε την απαίτηση για :

Ø Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ø Να κλείσουν τώρα όλες οι Αμερικα ΝΑΤΟϊκές βάσεις, που κάνουν την χώρα στόχο αντιποίνων.

Ø Καμία αποστολή στρατιωτικών ή εξοπλισμού στο εξωτερικό. Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές αποστολές.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες

Βλέπουμε αυτό τον αγώνα ενάντια στο πόλεμο συνυφασμένο με τον αγώνα για την επιβίωσή μας απέναντι σε αυτό τεράστιο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημά μας

και τους μισθούς. Δηλώνοντας πως σε κάθε επιλογή αρνούμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το μάρμαρο . Είτε σε πόλεμο είτε σε ειρήνη ο λογαριασμός έρχεται μονίμως στους εργαζόμενους, στον λαό. Και μνήμη μας δεν είναι κοντή για ξεχάσουμε τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 15 χρόνια παλιότερα με την κρίση, μετά με την πανδημία και τώρα με τον πόλεμο. Και δεν πληρώνουμε μόνο τον εξοπλισμό που στέλνεται , τις τεράστιες ανατιμήσεις και λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται από την ΕΕ στην Ρωσία. Πληρώνουμε εδώ και χρόνια την επιλογή της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς , ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, με την Ελλάδα να πρωτεύει μεταξύ των άλλων χωρών μάλιστα του ΝΑΤΟ στις εξοπλιστικές δαπάνες που αυτό επιβάλει καταβάλλοντας πάνω από 4 δις ετησίως. Χωρίς να μετρήσουμε σε αυτά και τις τελευταίες «αγορές του αιώνα» με τα Rafal και τις φρεγάτες.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει μία για τις ανάγκες μας για την υγεία ενώ καλά κρατεί η πανδημία με δεκάδες νεκρούς καθημερινά και χιλιάδες κρούσματα. Δεν υπάρχει μία για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας την αναγκαία μόρφωση σε σύγχρονα σχολεία χωρίς ελλείψεις εκπαιδευτικών και υποδομών. Δεν υπάρχει δεκάρα για την προστασία της ζωής από τις φυσικές καταστροφές, την προστασία της αγροτικής παραγωγής κα.

Δεν μπορούμε άλλο πια να ανεχόμαστε την πολιτική που θυσιάζει τις δικές μας ανάγκες για τα κέρδη λίγων με κάθε τρόπο. Γι΄αυτό το όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πάει πλάι-πλάι με την απαίτηση για :

Ø Αυξήσεις στους μισθούς, την υπογραφή ΣΣΕ, την προστασία του εισοδήματος.

Ø Οικονομική στήριξη των λαϊκών οικογενειών με αντίστοιχα μέτρα.

Ø Δραστική μείωση των τιμών στο ρεύμα, τα καύσιμα, την κατάργηση όλων των χαρατσιών που βαρύνουν όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Τα όσα έχει εξαγγείλει πως θα μοιράσει η κυβέρνηση , με τα διάφορα επιδόματα-τις κάρτες καυσίμων μόνο προκαλούν ακόμη περισσότερο την αγανάκτησή μας. Με 13€ για 120€ στην βενζίνη , τα 0,15€ έκπτωση στο πετρέλαιο κίνησης , τα 200€ στου χαμηλοσυνταξιούχους ή οι άλλες επιδοτήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο κα. Με «καθρεπτάκια για ιθαγενείς» δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά μας. Είναι ξεκάθαρη κοροϊδία όταν μας λέει πως «κάνει ότι μπορεί» γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τα «όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας», πως χρειάζονται «λελογισμένες κινήσεις» για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία. Γι΄αυτό οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες δεν μπορούνε να ζητάνε και πολλά αλλά πρέπει να αρκούνται με τα λίγα. Την ίδια στιγμή όμως δίνονται δεκάδες δις από το ταμείο ανάκαμψης, τον αναπτυξιακό νόμο μοιράζονται δεκάδες δις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτά τα όρια λοιπόν διαστέλλονται όταν πρόκειται για τέτοιους «ιερούς σκοπούς», για την συμμετοχή της χώρας στο πόλεμο όχι όμως για τις ανάγκες του λαού.

Η ακρίβεια δεν είναι κανένα φυσικό φαινόμενο όπως προσπαθούν να μας το παρουσιάσουν, ούτε βέβαια μόνο συνέπεια του πολέμου. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας

καθώς το κύμα των ανατιμήσεων έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Αυτό που δεν ομολογούν και κάθε φορά βαφτίζουν με άλλο όνομα είναι η συγκεκριμένη πάντα επιλογή για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Είναι τα σχέδια τους για τις πράσινες μπίζνες-την πράσινη ανάπτυξη που εξασφαλίζει για τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους μονάχα ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Τεράστια λοιπόν κέρδη για τους λίγους κι εκλεκτούς που κάνουν κουμάντο και για τους εργαζόμενους από την άλλη ανεργία , δουλειά ήλιο με ήλιο και μισθοί και μεροκάματα, λαϊκά εισοδήματα στον πάτο.

Το ότι η προτεραιότητα σε αυτή την οικονομία , δεν είναι οι δικές μας ανάγκες αλλά τα κέρδη τους μπορούμε να το καταλάβουμε ακόμη περισσότερο όταν όχι μόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης δεν παίρνει η κυβέρνηση αλλά αντίθετα κάνει ακόμη ποιο εκρηκτική την κατάσταση. Όταν συνεχίζουν ,αναπαράγονται και τελικά επικρατούν οι ελαστικές μορφές εργασίας που οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους να αμείβονται και πολύ ποιο κάτω από κι από σημερινό κατώτατο μισθό. Όταν η μαύρη εργασία τσακίζει κόκκαλα. Όταν χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για καλύψουν ένα μέρος από τα κενά σε νοσοκομεία, δήμους κα ετοιμάζονται και πάλι να πάρουν τον δρόμο της ανεργίας και πάλι. Όταν μεγαλώνουν την αθλιότητα για τους ήδη σχεδόν 1.000.000 άνεργους καθώς με τον νέο νόμο του ΟΑΕΔ ετοιμάζονται να κόψουν σε χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους ακόμη κι αυτό το πενιχρό επίδομα . Όταν άλλους πόσους χιλιάδες πετάνε έξω από τα ΒΑΕ.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να προσδοκούμε κάτι για εμάς από μια τέτοια κατάσταση . Να περιμένουμε για άλλη μια φορά «να στρώσουν τα πράγματα». Να βάλουμε πλάτη γιατί και πάλι η «η χώρα έχει μεγάλες δυσκολίες». Όμως και πάλι δεν τις έχουμε όλοι. Για άλλους όπως οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες αυτές οι «δύσκολες καταστάσεις» είναι «επενδυτική ευκαιρία». Κι ενώ εμείς φοβόμαστε ακόμη να ανάψουμε το φως στο σπίτι εκείνοι αγοράζουν νέα βαπόρια, φτιάχνουν νέα εργοστάσια. Γιατί τελικά και ανάπτυξη ήρθε, ξανάρθε και μετά την πανδημία αλλά η κατάστασή μας χειροτερεύει.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο σε αναμονή κάποιου νέου σωτήρα. Εμείς πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ο κοινός, συλλογικός οργανωμένος αγώνας είναι η δύναμή μας. Αυτό τον δρόμο μας δείχνουν, μας δίνουν ελπίδα αγώνες σας κι αυτούς στην COSCO, στην ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας , στην e-food αλλά και ο πρόσφατος αγώνας των αγροτών με τα μπλόκα τους ανά την Ελλάδα έστειλαν μήνυμα μάχης κι αποφασιστικότητας.

Παίρνουμε κουράγιο βλέποντας την δύναμη που κρύβει μέσα η εργατική τάξη, ο λαό μας. Αυτή την δύναμη που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν με εκτρώματα όπως αυτό του Χατζηδάκη που νομοθετούν δείχνοντας τον φόβο τους. Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να προσθέσουμε νέες δυνάμεις. Μπροστά στην Απεργία στις 6 του Απρίλη να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους, τη αντιλαϊκή πολιτική απαιτώντας αυξήσεις σε μισθούς , σε συντάξεις , ΣΣΕ , προστασία του εισοδήματος.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει παραπέρα ο κοινός αγώνας των σωματείων, των φορέων κάθε εργαζόμενου, αυτοαπασχολούμενου, αγρότη κάθε απλού ανθρώπου που δεν συμβιβάζεται να ζει με το τίποτα και να αισθάνεται ικανοποιημένος με λίγο από πάνω από το μηδέν.

Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην προσπάθεια για την επιτυχία της απεργίας. Με σχέδιο σε κάθε σωματείο, πρωτοβουλίες ενημέρωσης κι οργάνωσης της μάχης παντού σε χώρους δουλειάς, στις γειτονίες. Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ αποφάσισε ήδη ένα πρόγραμμα περιοδειών των στελεχών της διοίκησης όπως και παρεμβάσεων σε γειτονιές(6:00μμ-9:00μμ) όπως Σουφλάρια-Πλ.ΑΤΑ 28/03, Αγ.Κων/νος-Άνοιγμα επί της 23ης Οκτωβρίου & Κανάρη 29/03, Νεάπολη(Πλατεία) 30/03, Φιλιππούπολη (Πλατεία) 31/03, Αβέρωφ(Πλ.Μαρίνου Αντύπα) 2/04, Αμπελόκηποι(Πλατεία) 3/04, Τύρναβος(Κ.Πλατεία). 1/04. Με στόχο την ενημέρωση με υλικό, μικροφωνικές στην πλατεία, μικροφωνική αυτοκινήτου.Την Τρίτη 29 Μάρτη θα πραγματοποιήσουμε μια πολύωρη διαμαρτυρία στην ΔΕΗ (10:00πμ-1:00μμ) με παρουσία φορέων, παρεμβάσεις , πανό κα.

Καλούμε όλα τα Σωματεία , τους φορείς να στηρίξουν αυτές τι δράσεις που στόχο έχουν να φτάσει παντού το μήνυμα πως στις 6 του Απρίλη είναι μια ημέρα ξεσηκωμού όλου του λαού της πόλης και της περιοχής. Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς απέναντι σε αυτή την θύελλα που έρχεται μπροστά μας . Βγαίνουμε μπροστά απαιτώντας την ζωή μας αξίζει. Στις 6 του Απρίλη να σταλεί ένα μαζικό, αποφασιστικό μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο . Με την μαζική συμμετοχή στην απεργία, στην απεργιακή συγκέντρωση(10:00πμ) στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας.

Διεκδικούμε: · Την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό · Την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες, την αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, την κυριακάτικη αργία, την πληρωμή υπερωριών, του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο κ.ά. · Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. · Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. · Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. · Μείωση της τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια. · Επίδομα ανεργίας 600 € για όλους τους ανέργους.

· Διαγραφή χρεών, όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. · Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, στην τοπική διοίκηση και στους τομείς πολιτικής προστασίας.

Συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες με δύναμη κι αποφασιστικότητα! Να μπούμε όλοι στη μάχη. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς. Να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Με αγωνιστικές παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις προετοιμάζουμε την επιτυχία της Απεργίας στις 6 του Απρίλη. Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα!”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες