ΛΑΡΙΣΑ

Δεκτή από Σκρέκα η “ρύθμιση Χαρακόπουλου” για τακτοποίηση αυθαιρέτων κατηγορίας 5 στις περιοχές έκτακτης ανάγκης

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον συντοπίτη υπουργό Περιβάλλοντος και καλό φίλο Κώστα Σκρέκα για την αποδοχή της ρύθμισης που πρότεινα από το βήμα της βουλής με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε, η οποία δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2021. Η ρύθμιση, απολύτως αναγκαία για τους σεισμοπαθείς του Μαρτίου 2021 στον Νομό Λάρισας, αφορά όλους τους δήμους που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εν προκειμένω τους δήμους Τυρνάβου, και Ελασσόνας, αλλά και τους δήμους Λαρισαίων, Κιλελέρ και Τεμπών». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στην Ολομέλεια με την οποία έκανε γνωστή την αποδοχή την πρότασης του Θεσσαλού πολιτικού.

Στην παρέμβασή του για τα άρθρα του «ερανιστικού» νομοσχεδίου που αφορούν το χαρτοφυλάκιο του, ο κ. Σκρέκας για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε χαρακτηριστικά ότι «προχωρούμε σε μία νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 77 του νομοσχεδίου. Μια νομοτεχνική βελτίωση την οποία ζήτησε και ο παριστάμενος Βουλευτής Λαρίσης, ο καλός φίλος Μάξιμος Χαρακόπουλος. (…) Αφορά περιοχές του Νομού Λαρίσης, το Δαμάσι, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, ίσως την Κρήτη και φυσικά τη Σάμο, που επλήγησαν δυστυχώς από έκτακτες καταστροφές. Δίνουμε τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν οι άνθρωποι οι οποίοι διαμένουν σε αυτές τις περιοχές ακίνητα, τα οποία δυστυχώς έχουν ολοσχερώς καταστραφεί και δεν είναι κατοικήσιμα και άρα να μπορούν να τα τακτοποιήσουν ώστε να κάνουν χρήση της στεγαστικής συνδρομής που τους δίνουμε».

Ποια τα αυθαίρετα κατηγορίας 5

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του κατά τη β´ ανάγνωση του νομοσχεδίου είχε ζητήσει να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 77 που δίνει τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων κατηγορίας 5 στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το 2020 που αφορά τους σεισμοπαθείς της Σάμου, ώστε να συμπεριληφθούν και οι σεισμοπαθείς του Μαρτίου του 2021 στον Νομό της Λάρισας. Όπως εξήγησε, «έτσι, θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν για την ανέγερση νέων κατοικιών, που οφείλονται στην αδυναμία τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, δηλαδή κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης, που κρίνονται κατεδαφιστέα. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει δεκτή η πρόταση που καταθέτω, η νομοτεχνική αυτή βελτίωση, γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε “η εσχάτη πλάνη να είναι χείρον της πρώτης”. Να δίνουμε γενναία στεγαστική συνδρομή σε κάποιους σεισμοπαθείς, την οποία, όμως, δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση».

Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός βουλευτής συμπληρώνει ότι «ευχαριστίες οφείλω στον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά που συνέδραμε στην επίλυση του προβλήματος και όλως ιδιαιτέρως στον πρόεδρο της ΔΚΜ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας κ. Χρήστο Παληό για την πολύτιμη τεχνογνωσία που μου παρείχε καθ’ όλη την προσπάθειά μου να δωθεί λύση στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα από την πρώτη στιγμή που ο εγκέλαδος χτύπησε την περιοχή μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες