ΛΑΡΙΣΑ

Ο Δήμαρχος Τεμπών Γ. Μανώλης στη Νέα Επίδαυρο για την 200η επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων (φώτο)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος Τεμπών Γεώργιος Μανώλης παρευρέθηκε στο Δήμο Επιδαύρου, στη Νέα Επίδαυρο, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 200η επέτειο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων που συνδιοργανώθηκε με την Βουλή των Ελλήνων και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος της Νέας Επιδαύρου κ. Αναστάσιος Χρόνης προσκάλεσε τους Δημάρχους ως εκπροσώπους των ιστορικών επαρχιών που έστειλαν παραστάτες- πληρεξουσίους στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, οι οποίοι αποφάσισαν για το «Προσωρινό πολίτευμα» – το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 1822 στη Νέα Επίδαυρο.

Το Σάββατο 19-3-2022 στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Επιδαύρου, έγινε μια καταπληκτική επετειακή ειδική συνεδρίαση, στην οποία κατατέθηκαν συγκλονιστικές μαρτυρίες που αφορούσαν τον τόπο αλλά και τους παραστάτες του κάθε τόπου!

Θέμα της συνεδρίασης ήταν « Η επικαιροποίηση της ανάγκης της Πολιτικής Ελευθερίας και η ανάδειξή της ως θεμελιώδη αξία στη ζωή μας… ».

Στο τέλος της συνεδρίασης, με συγκίνηση υπογράφηκε το Πρωτόκολλο επανασύνδεσης των Ιστορικών Επαρχιών – Σύγχρονων Δήμων στο γενέθλιο τόπο του Ελληνικού κράτους.

Ως ιστορικό ντοκουμέντο της συνεδρίασης θα δημιουργηθεί ένα λεύκωμα που θα περιλαμβάνει υπομνήματα των Δημάρχων και μαζί με το πρωτόκολλο θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης στην παρέμβασή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, είναι ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για τον ίδιο που παρευρίσκεται στη Νέα Επίδαυρο στην πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Επιδαύρου κ. Αναστάσιου Χρόνη. Αναφερόμενος δε στο θέμα της συνεδρίασης, επισήμανε ότι στην εποχή μας η έλλειψη πλήρους πολιτικής ελευθερίας είναι υπαρκτή. Η ανάγκη ύπαρξης πλήρους πολιτικής ελευθερίας στους ανθρώπους είναι για την εποχή μας προφανής, καθώς, όπως έχει πει ο Ιστορικός Θουκυδίδης για κάποιες ανάλογες περιστάσεις, «τέτοια δυσάρεστα πράγματα γίνονται και θα γίνονται πάντοτε, όσο η φύση των ανθρώπων παραμένει η ίδια».

Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822 συμμετείχε από την περιοχή του δήμου Τεμπών, ως πληρεξούσιος – παραστάτης της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, ο Δρόσος Μανσόλας, ο οποίος είχε καταγωγή από τα Αμπελάκια.

Την Κυριακή 20-3-2022 ακολούθησε ο εορτασμός της ιστορικής επετείου, ο οποίος φιλοξένησε όλους τους προαναφερθέντες δημάρχους, αλλά και εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, ο εκπρόσωπος του ΠτΒ κ. Ανδριανός, ο ειδικός σύμβουλος της Κυβέρνησης κ. Στεφανής, οι βουλευτές κ. Γκιόλας και κ. Πουλάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Χρόνης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Επιδαύρου κ. Ρουμελιώτης ,απέδωσαν με τις ομιλίες τους το βαθύτερο νόημα της μεγάλης ιστορικής στιγμής.

Παρόντες οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων από Βόρεια Κυνουρία, Βόρεια Τζουμέρκα, Γορτυνία, Δελφούς, Δυτική Μάνη, Δωρίδα, Ηρωική Νήσο Κάσο, Ηρωική Νήσο Ψαρών, Θέρμο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, Καμένα Βούρλα, Κόρινθο, Λαμία, Λοκρούς, Νότια Κυνουρία, Νότιο Πήλιο, Ξηρόμερο, Ρήγα Φεραίο, Σκόπελο, Σούλι, Σπέτσες, Τέμπη από τις ιστορικές περιοχές. Δήμαρχοι από Τροιζήνα, Ερμιόνη, Δράμα, Σιντική, Πρέβεζα, Πύργο, Πάτμο, Νικαια – Ρέντη, Βριλησσίων, Πύλο, Συκιώνα, Ευρώτα.

Εκτός των δημάρχων τις εκδηλώσεις τίμησαν, ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ κ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ κ.κ. Μαραβέλιας, Γκόγκου και Σπυρίδωνας και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες