ΛΑΡΙΣΑ

Βαγενάς: Τα εγκλήματα του ενός ιμπεριαλιστή δεν σβήνουν τα εγκλήματα των άλλων ιμπεριαλιστών

Σε εκδήλωση της ΚΟΒ Τυρνάβου του ΚΚΕ μίλησε την Κυριακή 20/3 ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση, που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής. Εξέλιξη, που συνδυάστηκε στο διάγγελμα Πούτιν, με μια άνευ προηγουμένου αντικομμουνιστική επίθεση, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος αναπαρήγαγε όλη την «πλατφόρμα» του αντικομμουνισμού, που μπορεί κανείς να συναντήσει στα επίσημα κείμενα της ΕΕ και των ΗΠΑ, για να δικαιολογήσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «η καταδικαστέα ρωσική εισβολή δεν μπορεί να ξεπλύνει την εγκληματική δράση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ στις εξελίξεις. Ποιοι είναι αυτοί που μιλάνε για το διεθνές δίκαιο; Αυτοί που εδώ και χρόνια έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το διεθνές δίκαιο, που είχε διαμορφωθεί με τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, των άλλων σοσιαλιστικών χωρών και το οποίο οι παραπάνω δυνάμεις τα τελευταία χρόνια το έχουν κάνει κουρελόχαστο! Πότε στο Ιράκ, πότε στο Αφγανιστάν, το διαμελισμό κρατών, την ανατροπή όσων δεν τους αρέσει κοκ. Όπως λέμε στο «σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», μα να που όλοι αυτοί (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) που είναι από τους πρώτους «διδάξαντες» των βασάνων των λαών, δεν έχουν μέτρο στην υποκρισία. Κι επειδή αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 23 χρόνια από την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, με τη συμμετοχή της Ελλάδας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να θυμίσουμε πως τότε μακέλεψαν τη Γιουγκοσλαβία και το λαό της, με βομβαρδισμούς για 78 μέρες, πραγματοποιήθηκαν 2.300 αεροπορικές επιδρομές, χρησιμοποιήθηκαν 1.130 πολεμικά αεροσκάφη, εκτοξεύτηκαν 1.300 πύραυλοι Κρούζ, χιλιάδες βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ 37.000 βόμβες διασποράς έσπειραν το θάνατο σε αμάχους. Διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία με κάποια από τα προσχήματα, που σήμερα αξιοποιεί η ρωσική ηγεσία. Όμως τα εγκλήματα του ενός ιμπεριαλιστή δεν σβήνουν τα προηγούμενα εγκλήματα των άλλων ιμπεριαλιστών. Προστίθενται στη μαύρη λίστα των εγκλημάτων του καπιταλισμού σε βάρος των λαών».

Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε πως τα προσχήματα, που αξιοποιεί η κάθε πλευρά για τη δικαιολόγηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στοχεύουν στη συνολικότερη προσπάθεια χειραγώγησης των λαών.

Το στέλεχος του ΚΚΕ μιλώντας για τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αναφέρθηκε στη σύγκρουση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, μονοπωλίων, αστικών τάξεων, για τη μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, για τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τους δρόμους των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, για γεωπολιτικά στηρίγματα.

Ο Ελ. Βαγενάς ανέδειξε στην ομιλία του τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κοκ.) για την εμπλοκή της χώρας στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε πως σε αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ προτάσσει την πάλη «για να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτούν οι χώρες από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες