ΛΑΡΙΣΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας στα Φάρσαλα

«H γυναίκα στις μέρες κρίσης» και ο πολυσύνθετος ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στην κοινωνία, ήταν το αντικείμενο διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από το δήμο Φαρσάλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πέντε γυναίκες με διαφορετικές παραστάσεις ζωής μίλησαν για τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής που καλείται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα.

Η συνταξιούχος δικηγόρος και αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, μίλησε για τη γυναίκα της αυτοδιοίκησης στις ημέρες της κρίσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η γυναίκα επιστράτευσε και επιστρατεύει καθημερινά τα βασικά της όπλα που είναι η σύνεση, η αποφασιστικότητα και η διεκδίκηση.

Έμαθε να ακούει πολλά περισσότερα και να βρίσκεται δίπλα στο κάθε πρόβλημα με όσα μέσα διέθετε. Η ίδια η γυναίκα κλήθηκε να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. Με περίσσια διάθεση προσπάθησε να λύσει τις περισσότερες. Αυτό που αποκομίσαμε όμως περισσότερο, είναι πως ο καθένας άνθρωπος στα δύσκολα σε θέλει δίπλα του».

Η εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Κοινότητας Φαρσάλων κ. Ντόρα Πρεκατέ αναφέρθηκε στον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η γυναίκα στις μέρες μας καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς ρόλους.

Χρειάζεται να εξισορροπήσει τις δικές της ανάγκες, τις επαγγελματικές της ανάγκες, τις ανάγκες των παιδιών της, του συζύγου και του σπιτιού. Στην προσπάθειά της αυτή βιώνει αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, απογοήτευση και ανεπάρκεια. Τα συναισθήματα αυτά είναι αναπόφευκτο να δημιουργηθούν σκοπός όμως, είναι η γυναίκα να μπορέσει να τα διαχειριστεί και να τα ρυθμίσει».

Η διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών κ. Έλενα  Καματέρη εστίασε στην τοποθέτησή της στη γυναικεία επιχειρηματικότητα στις Θεσσαλικές επιχειρήσεις, και είπε μεταξύ άλλων πως «η νέα γυναικεία επιχειρηματικότητα και η ανάληψη ηγετικών θέσεων από τις γυναίκες συνιστούν μια πραγματικότητα που δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά οδηγεί σε βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες όπου μπορεί να υπάρξει η ισότητα μεταξύ των δύο φύλλων.

Στην νέα εποχή που ζούμε όπου όλοι καλούμαστε να είμαστε σαφώς ανταγωνιστικοί σε ηγετικές θέσεις και να επιδιώκουμε πάντα την διαφορετικότητα από την μάζα  τόσο στην αντίληψη αλλά και στις δεξιότητες μας, επιβάλλεται να αναγνωρίσουμε  την σημασία της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, της ανταγωνιστικότητας και της παγκόσμιας οικονομίας».

Η απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής -Ψυχολογίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Msc κ. Μαρία Γρηγοριάδου μίλησε με θέμα «αλλάζοντας τη ματιά μας, αλλάζουμε τον κόσμο». Μία ομιλία που αφορούσε στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στις γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά και  της  Ελλάδας ειδικότερα, αλλά και στην ανάγκη να αναγνωρίζουμε στην καθημερινότητα μας τα σημάδια των ανισοτήτων και να αντιδρούμε στα εσωτερικευμένα στερεότυπα που αθέατα αλλά σταθερά δημιουργούν ένα περιβάλλον διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Πολιτισμολόγος και ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άννα Φλωρά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις