ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Το Θεσσαλικό TRT στη δίνη των αποκαλύψεων για το ρωσικό προπαγανδιστικό δίκτυο που αποκάλυψε το FBI

Του Ανδρέα Γιουρμετάκη

Η σύλληψη του Jack Hanick στο Λονδίνο που ενεργοποίησε το ενδιαφέρον όλων των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αποκάλυψε την προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας και έφερε στην επιφάνεια μια ιστορία που γνωρίσαμε πάρα πολύ καλά κι από μέσα οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Τον σταθμό που δημιούργησε ο Βολιώτης επιχειρηματίας Άγγελος Αντωνίου το 1990 με μια ομάδα στενών συνεργατών και υπήρξε για μία εικοσιπενταετία ο πρώτος σε τηλεθέαση περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμός στη χώρα μας.

Το 2015 ο σταθμός πουλήθηκε στον εφοπλιστή Καραγιώργη, κουμπάρο του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν. Ο Malofeyev ήταν μεταξύ των Ρώσων επιχειρηματιών που εκείνη την εποχή μπήκαν στη λίστα του αμερικανικού Office of Foreign Assets Control, με αποτέλεσμα το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων για τα γεγονότα στην Ουκρανία, εξαιτίας των σχέσεών τους με το Κρεμλίνο.

Ο Καραγιώργης δημιούργησε το δίκτυο Hellasnet εξαγοράζοντας και εντάσσοντας  σ’ αυτό 11 περιφερειακά κανάλια το 2015 με την προτροπή της τότε κυβέρνησης  ΣυΡιζΑνελ, με στόχο να προσφέρει «πανελλαδική φωνή», διά της ταυτόχρονης εκπομπής πεντάωρου προγράμματος υπό την διεύθυνση του Κώστα Βαξεβάνη και για ένα χρονικό διάστημα του Πέτρου Κωστόπουλου που είχε αναλάβει τον ψυχαγωγικό τομέα του νέου καναλιού. Δεν μακροημέρευσε ωστόσο, το σχέδιο, καθώς ο Καραγιώργης συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα βάση εντάλματος που εκκρεμούσε εις βάρος του για μία υπόθεση οικονομικής φύσεως στην Ολλανδία και όταν αφέθηκε ελεύθερος, 15 ημέρες αργότερα με καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ, ο Ρώσος ολιγάρχης για άγνωστους λόγους είχε σπεύσει να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση του στην Ελλάδα.

Αρκετοί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας του δικτύου της Hellasnet επεστράφησαν στην συνέχεια στους ιδιοκτήτες τους, είτε  γιατί δεν είχαν καταβληθεί τα ποσά της εξαγοράς, είτε γιατί ναυάγησε το σχέδιο και αποχώρησε ο χρηματοδότης του, ο οποίος το ίδιο διάστημα δραστηριοποιούταν και στη Βουλγαρία. Η TRT παρέμεινε και εξακολουθεί να παραμένει μέσω μιας κυπριακής οφσόρ εταιρείας στην κατοχή του Καραγιώργη, χωρίς πλέον τον διακριτικό σταυρό της ορθοδοξίας που εμφανιζόταν στο κάτω μέρος της οθόνης  την περίοδο που ο Ρώσος ολιγάρχης μετείχε του επιχειρηματικού σχήματος. Και πολύ σύντομα, περιέπεσε σε κατάσταση οικονομικού μαρασμού καθώς εξέλιπε το ενδιαφέρον του νέου ιδιοκτήτη για την χρηματοδότηση των οικονομικών του αναγκών (για ένα διάστημα στο κανάλι δεν υπήρχε ούτε καν χαρτί υγείας).

Εκείνη την περίοδο το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του απολύθηκε, έκλεισαν ή συρρικνώθηκαν περιφερειακά στούντιο και το ζωντανό πρόγραμμα συμπυκνώθηκε στο δίωρο της εκπομπής του Σωτήρη Πολύζου, σε δυο – τρεις  εθελοντικά προσφερόμενες εκπομπές συνεργατών που πληρώνονται με χορηγίες και σε μερικά δελτία ειδήσεων, εκ των οποίων τα του Σαββατοκύριακου, τα τελευταία χρόνια μαγνητοσκοπούνταν την Παρασκευή και έπαιζαν κονσέρβα. Το άλλοτε κραταιό κανάλι ακόμη έχει φίλους και μάλιστα πολλούς, χάρη στην παλιά του αίγλη, πλην όμως εκπέμπει αυτό που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του ποτέ δεν επέτρεπε: Τηλεπωλήσεις παντός είδους (ρόμπες, παντόφλες και κατσαρολικά…)

Η παρουσίαση του δικτύου της Hellasnet

Ήταν μία εξέλιξη που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το απόγευμα της 2ας Δεκεμβρίου του 2015,όταν ο Καραγιώργης με τους καινούργιους του συνεργάτες παρουσίασαν στο μουσείο της Ακρόπολης σε μια γκλάμουρους εκδήλωση, το νέο εγχείρημά του. Εγχείρημα που τότε φάνταζε σαν άλμα προς το μέλλον και σήμερα αποκαλύπτεται ως σχέδιο διείσδυσης της Ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα του FBI.

Ο Πάνος Καμμένος στην εκδήλωση
Ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας στην εκδήλωση
Ο Χρήστος Σπίρτζης στην εκδήλωση
Ο επιχειρηματίας Καραγιώργης στην εκδήλωση

ΠΩΣ ΞΕΤΥΛΙΧΤΗΚΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Η αμερικανική έρευνα για τη δράση του, όπως καταγράφει το «Πρώτο Θέμα» ξεκίνησε από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, οπότε η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες συνεργαζόμενους με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ανατολική Ουκρανία.

Ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες στον οποίο επεβλήθησαν κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση είναι ο Konstantin Malofeyev, υποστηρικτής του Πούτιν, διευθύνων σύμβουλος του δημοσιογραφικού ομίλου Tsargrad και από τους ιδρυτές του fund Marshall Capital Partners, που από το 2017 μπήκε από την Ουκρανία στην παγκόσμια λίστα καταζητούμενων με την κατηγορία δημιουργίας παράνομων παραστρατιωτικών οργανώσεων. Από το 2014, προσωπικά στον Malofeyev, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλλει συγκεκριμένες κυρώσεις.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2022 συνελήφθη στο Λονδίνο ο 71χρονος Αμερικανός Jack Hanick, που ήταν το πρόσωπο που είχε προσληφθεί από τον Ρώσο ολιγάρχη για να «τρέχει» τις επιχειρήσεις του στα media σε χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Βουλγαρία. Ο Αμερικανός Jack Hanick είχε διατελέσει διευθυντής και ανώτερο στέλεχος στο αμερικανικό δίκτυο Fox News από το 1996 μέχρι το 2011.

Ο συλληφθείς Jack Hanick ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική. Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.

O hanick
O malofeyev

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο ολιγάρχη Malofeyev επειδή χρηματοδοτούσε ομάδες στο Ντονέτσκ που επεδίωκαν την απόσχιση από την Ουκρανία και την ενσωμάτωσή τους στην Ρωσία.

Η σύλληψη του Αμερικανού Jack Hanick πριν λίγες ημέρες στο Λονδίνο,έγινε με αίτημα των ΗΠΑ με την κατηγορία ότι το πρώην στέλεχος του Fox News προωθούσε ρωσική προπαγάνδα για λογαριασμό του ολιγάρχη Konstantin Malofeyev. Πώς η υπόθεση συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια της Μόσχας να στήσει προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2016;

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Hanick κατ’ εντολή του Ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeyev προσπάθησε να εγκαθιδρύσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Ο Αμερικανός βοηθός εισαγγελέας Μάθιου Όλσεν, δήλωσε ότι ο 71χρονος Hanick –που είναι αντιμέτωπος με 20ετή ποινή φυλάκισης- επέλεξε να βοηθήσει τον Malofeyev να διασπείρει τα αποσταθεροποιητικά του μηνύματα δημιουργώντας ή προσπαθώντας να δημιουργήσει τηλεοπτικά δίκτυα στη Ρωσία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στον Ρώσο ολιγάρχη.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε επιστολή του Hanick προς τον Malofeyev τον Νοέμβριο του 2015, όπου ο Αμερικανός έγραφε στον Ρώσο ολιγάρχη ότι «είναι ευκαιρία να αναδείξει την ρωσική οπτική των πραγμάτων στην Ελλάδα».

Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI παραπέμπει ευθέως στη σύσταση από τον Hanick του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο του οποίου εμφανίζεται ως πρώτο όνομα ο ίδιος ο Αμερικανός συλληφθείς.

Το περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη είχε συνενώσει 10 κανάλια απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο που είχε οργανώσει ο εφοπλιστής Καραγιώργης με τον συλληφθέντα από το FBI Jack Hanick, συνεργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος του ενημερωτικού προγράμματος ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Θέση σχολιαστή είχαν και άλλοι έμπειροι δημοσιογράφοι, με φιλική στάση στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα ήταν ο τρόπος λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet; Το πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου είχε συμφωνηθεί να μεταδίδεται ταυτόχρονα σε ζωντανή σύνδεση σε εννέα επιλεγμένα μεγάλα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό κανάλι το «Attica TV» στην Αθήνα.

Εκτός από το Attica TV, στο τηλεοπτικό δίκτυο είχαν ενταχθεί τα κανάλια Alfa Τηλεόραση Βορείου Ελλάδος (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), Corfu Channel/Τηλεόραση της Κέρκυρας (Δυτική Ελλάδα), Δίκτυο 1 Καστοριάς (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας (Στερεά Ελλάδα), Irida TV της Ρόδου (Δωδεκάνησα), PLP Αχαΐας (Πελοπόννησος), Sitia TV του Λασιθίου (Κρήτη), TVM Λέσβου (Βόρειο Αιγαίο) και TRT Μαγνησίας (Θεσσαλία).

Η μεγαλοπρεπής εκδήλωση παρουσίασης του τηλεοπτικού δικτύου είχε γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής του ομίλου Γιάννη Καραγιώργη, κουμπάρο του Ρώσου ολιγάρχη Malofeyev και προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο του κόμματος Ανεξάρτητοi Έλληνες Πάνο Καμμένο, τον τότε υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, τον «κόκκινο» εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διευκολύνει να πάρει δάνειο από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank για να αγοράσει άδεια τηλεοπτικού σταθμού, την τότε υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης, εκείνη την εποχή, Λευτέρη Κρέτσο. Τους στόχους του νέου περιφερειακού τηλεοπτικού δικτύου που κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ότι είχε στόχο την προπαγάνδα υπέρ των ρωσικών θέσεων είχαν παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2015 στο Μουσείο της Ακρόπολης, μεταξύ άλλων, ο Jack Hanick και ο Κώστας Βαξεβάνης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο συλληφθείς Hanick δούλευε για τον Ρώσο ολιγάρχη Malofeyev από το 2013 μέχρι το 2017 και είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα το 2015 και το 2016.

Η απάντηση της Hellas Net – TRT
Με αφορμή δημοσιεύματα που την αφορούν η Hellas Net διευκρινίζει:
Η Ηellas Net συνεργάστηκε με τον John Hanick κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα από τις 2/2/2015 εως τις 29/2/2016, .
Ο Hanick ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ και για 15 χρόνια κορυφαίο στέλεχος του FOX NEWS, του πρώτου σε τηλεθέαση δικτύου στην αμερικανική αγορά. Η συνεργασία μας στηρίχθηκε στον υψηλό βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου και την αναζήτηση εκ μέρους μας μεταφοράς της εμπειρίας του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του δικτύου της Ηellas Net. H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου.
Καμία άλλη σχέση, συνεργασία ή εμπλοκή της ΗELLAS NET με οποιονδήποτε άλλον αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Συμπληρωματικά στην ανακοίνωση της Hellas net,που μας καλύπτει πλήρως,αναφέρουμε τα εξής:
στα επτά και πλέον χρόνια που η TRT βρίσκεται υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς ουδέποτε δόθηκε εντολή ούτε καν υπαινιγμός να προπαγανδίσουμε υπέρ ρωσικών θέσεων. Περίτρανη απόδειξη – αυτό που γνωρίζουν καλά οι καθημερινοί μας τηλεθεατές– αποτελεί το γεγονός πως από την πρώτη μέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με κρυστάλλινη και απόλυτη θέση μιλούμε για το άδικο και απάνθρωπο αυτής της επέμβασης και στεκόμαστε χωρίς αστερίσκους και με αυθεντικό πάθος στο πλευρό του ουκρανικου λαού. Ό,τι άλλο αναφέρεται ως προσάρτηση μας σε ένα ιδεολογικό ρώσικο άρμα πέρνα πια στη σφαίρα της αρρωστημένης φαντασίας και του αισχίστης προπαγάνδας.»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες