ΛΑΡΙΣΑ

Λιακούλη: «Ευθύνη όλων μας, η ανάπτυξη και η κοινωνική ειρήνη στη συνοικία της Ν. Σμύρνης»

Τη συνοικία της Νέας Σμύρνης, μια από τις πολυπληθέστερες γειτονιές της Λάρισας, επισκέφθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, για να ακούσει τα προβλήματα των κατοίκων και να συζητήσει μαζί τους , τις προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης της περιοχής.

Μετά τον εκκλησιασμό στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, ακολούθησε συνάντηση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων και Φίλων Ν.Σμύρνης, σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Τα μέλη του Δ.Σ. και οι φίλοι του Συλλόγου, αφού χαιρέτισαν την επίσκεψη της Γραμματέα της Κ.Ο., δήλωσαν ότι αισθάνονται απομονωμένοι και αδικημένοι, εξαιτίας της απουσίας κατάλληλων παρεμβάσεων και επενδύσεων, ικανών να αναβαθμίσουν την περιοχή.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν διεξοδικά στην «ασφυξία» που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της, σε πολύ μια συγκεκριμένη και όχι επεκτεινόμενη έκταση, η οποία πλέον φιλοξενεί πάνω από 5.500 κατοίκους.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ως εξαιρετικά δύσκολη, καθώς έχει δημιουργηθεί πρωτοφανής συμφόρηση, χωρίς διεξόδους με χώρους εναλλακτικής ψυχαγωγίας και χώρους κοινόχρηστης αναψυχής, που θα έδιναν δυνατότητα να συνυπάρξουν με κοινές δράσεις οι κάτοικοι της περιοχής με την κοινότητα των Ρομά, εκτιμώντας έτσι ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί στοιχειώδες πεδίο ενσωμάτωσής τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα όλων.

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης τόνισαν ότι η συνοικία είναι ιστορική, έχει μεγάλη ιστορία και δυνατότητες, οι κάτοικοί της αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να αναπτυχθεί με σύγχρονους όρους, νέο πολεοδομικό σχεδιασμό που θα άρει αποκλεισμούς και θα δώσει διέξοδο , αλλά και αξιοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών εργαλείων για την ευαισθητοποίησης σε σημαντικά θέματα, όπως η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η ηρεμία στην καθημερινότητα των πολιτών, η παραβατικότητα κλπ.

Η Γραμματέας της Κ.Ο., από την πλευρά της, εξήρε το σπουδαίο έργο του Συλλόγου που με καίριες παρεμβάσεις και δημιουργικές εκδηλώσεις, ενεργοποιεί όχι μόνο το σύνολο των πολιτών της συνοικίας τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας , ενώ θέτει σοβαρά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο.

Στην συζήτηση που ακολούθησε η κ Λιακούλη αναφέρθηκε στα γενικά ζητήματα της επικαιρότητας, στο ¨τσουνάμι¨ της ακρίβειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις , εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας, του ρεύματος και των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που μαίνεται και έχει δημιουργήσει αγωνία στην παγκόσμια κοινότητα.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η Γραμματέας της Κ.Ο. επεσήμανε τα εξής:

«Η Νέα Σμύρνη, μια από τις ιστορικές συνοικίες της Λάρισας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και νοοτροπίας. Υπάρχουν προβλήματα. Είναι υποχρέωση όλων μας, η διασφάλιση των αναγκαίων θετικών προϋποθέσεων, ώστε να επιτευχθεί η ενσωμάτωση και η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή. Οπωσδήποτε, απαιτείται ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο από τη μεριά της Πολιτείας για την εύρυθμη καθημερινή διαβίωση όλων, με σεβασμό και αλληλεγγύη. Έχουμε όλοι την ευθύνη να ομαλοποιήσουμε και να μετατρέψουμε κάθε ανομοιογένεια, σε κοινωνική ομοιομορφία, με διατήρηση όλων των θετικών διαφορετικών στοιχείων. Με τομές στον πολεοδομικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σύμμαχο μας την Τέχνη και τον Πολιτισμό,με κοινές δράσεις και οράματα, μπορούμε να δώσουμε και πάλι στη συνοικία της Νέας Σμύρνης τη θέση που της αξίζει. Σύντομα θα συναντηθώ με τους ανθρώπους της κοινότητας των Ρομά, προκειμένου να ακούσω τις απόψεις τους και τη δική τους θέση , για την καθημερινότητά τους. Τα προβλήματα λύνονται μόνο όταν όλοι καταφέρνουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες