ΛΑΡΙΣΑ

Σύσκεψη Κέλλα με Γεωργαντά – Βεσυρόπουλο και Λαρισαίους Γεωπόνους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα

*Σχέδια βελτίωσης και για επιλαχόντες; *Ικανοποιείται το αίτημα των αμβυκούχων για χονδρική διάθεση τσίπουρου και από εμπόρους

«Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, η οποία και θα ισχύει αμέσως, που προβλέπει την μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα από 13% στο 6%.

Με την ίδια ρύθμιση ικανοποιείται και το αίτημα των αμβυκούχων του Τυρνάβου, να δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους που προμηθεύονται το χύμα τσίπουρο, να το μεταπωλούν στην χονδρική με τιμολόγια.

Εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα ένταξης των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης».

Αυτά διαβεβαίωσαν τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υφυπουργός Οικονομικών Αποστόλης Βεσυρόπουλος, στη συνάντηση που είχαν στο ΥΠΑΑΤ, στην οποία συμμετείχαν, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος Δημήτρης Ντογκούλης, ο γραμματέας Κώστας Γρουσόπουλος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωπόνων Δημήτρης Σοφολόγης.

Παρών ήταν και ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ Κων/νος Μπαγινέτας.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Λαρισαίου πολιτικού, ο οποίος ανέφερε “πως οι αγρότες βρίσκονται στο μέσο της καλλιεργητικής περιόδου και δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη η κυβερνητική εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% στο 6%, ενώ οι εταιρείες λιπασμάτων δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση”.

Ακολούθως, ο κ.Κέλλας ζήτησε την επέκταση της κάρτας αγροτών και στις τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha, μετά την σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την τράπεζα Πειραιώς προ μηνός περίπου. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι «θα υπογραφεί άμεσα η σχετική συμφωνία και με τις υπόλοιπες τράπεζες».

 

Στο μείζον ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι “η επιστροφή του ΕΦΚ θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (περίπου 340.000), θα κυμαίνεται στα 60 εκ. ευρώ και θα ληφθούν υπόψη ορισμένα κριτήρια, όπως η δήλωση ΟΣΔΕ και ο μέσος όρος παράδοσης των προϊόντων κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια (2018- 2019-2020)”.

Στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε πως “σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της πιστοποίησης των ΚΥΔ, οι οποίες θα λάβουν τη σχετική βεβαίωση για τα επόμενα έξι χρόνια. Αμέσως μετά, θα ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ”.

Επιπλέον, οι κυβερνητικοί παράγοντες γνωστοποίησαν την εφαρμογή των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων αγροτικών εκτάσεων από 1-1-2023.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΥΜΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Ο  Χρήστος Κέλλας έλαβε τη διαβεβαίωση από Υφυπουργό Οικονομικών ότι “το αίτημα των αμβυκούχων της επαρχίας Τυρνάβου, να δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους που προμηθεύονται το χύμα τσίπουρο, να το μεταπωλούν στην χονδρική με τιμολόγια, ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα διακίνησης του προϊόντος, ικανοποιείται με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση”.

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ

Ο κ. Κέλλας ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να εξαντληθούν οι δυνατότητες απορρόφησης των επιλαχόντων για τα Σχέδια Βελτίωσης, με τον κ. Γεωργαντά να απαντά ότι “τέλος Μαρτίου, το Υπουργείο θα γνωρίζει ποια Σχέδια Βελτίωσης βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης επιλαχόντων αγροτών στο σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο”.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ο κυβερνητικός βουλευτής επανέφερε στην ατζέντα της συζήτησης και το αίτημα των κτηνοτρόφων να επιδοτείται το ζωικό κεφάλαιο και όχι τα βοσκοτόπια.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι λαμβάνουν “τσεκ” όσοι έχουν βοσκότοπους και κανένα ζώο, γιατί έτσι αφήνονται στη μοίρα τους οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, που πραγματικά προσφέρουν στην οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας, με τον ΥΠΑΑΤ να χαρακτηρίζει το αίτημα των κτηνοτρόφων “απόλυτα δίκαιο”, ενώ δεσμεύθηκε για σχετικές ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες