ΛΑΡΙΣΑ

Ξεκινά το πρόγραμμα ορθής διαχείρισης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων στο Δήμο Κιλελέρ

Ανακοινώνοντας το πλαίσιο τουπρογράμματος ορθής διαχείρισης κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων,η αντιδημαρχία Καθαριότητας, Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλελέρ κοινοποίησε τα ακόλουθα: «Στο Δήμο μας γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που διογκώνεται λόγωτης παραγωγής αποβλήτων από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι αγρότες κατά την διαχείριση των συσκευασιών τους. Πρακτικά το πρόβλημα είναι έντονο στους Δήμους με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις όπως και ο δικός μας. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων απορρίπτονται συνήθως μετά το άδειασμά τους στα σημεία υδροληψίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν, θέτοντας σε  κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Βασικός στόχος για την αποτελεσματική λειτουργία ενός συστήματος διαχείρισης των κενών συσκευασιών είναι η διαλογή και συλλογή τους από τον ίδιο το χρήστη  έτσι ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα απόβλητα.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Κιλελέρ προχωρά για ακόμα μια φορά στη διανομή ειδικών πλαστικών σάκων για την συλλογή των συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Καλούμε λοιπόν τους προέδρους των κοινοτήτων να παραλάβουν από την αρμόδια αντιδημαρχία τις ειδικές σακούλες συλλογής και να τις διανείμουν σε όλους τους αγρότες που ξεκίνησαν το ράντισμα των αγρών με φυτοφάρμακα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες για την ορθή διαδικασία καθαρισμού κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων απευθυνόμαστε στους αγρότες και τους επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Φοράτε πάντα τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.
  2. Αδειάστε πλήρως το περιεχόμενο της φιάλης στο ψεκαστικό δοχείο.
  3. Ξεπλένετε 3 φορές την κενή φιάλη με καθαρό νερό. Προσθέστε τα νερά ξεπλύματος στο ψεκαστικό δοχείο και ψεκάστε. Στραγγίστε καλά τη φιάλη.
  4. Τρυπήστε τις κενές ξεπλυμένες φιάλες.
  5. Τοποθετήστε τις κενές και ξεπλυμένες πλαστικές φιάλες στις διάφανες πλαστικές σακούλες συλλογής ΧΩΡΙΣ πώματα.
  6. Τοποθετήστε τα πώματα σε ξεχωριστές πλαστικές σακούλες.
  7. Κλείστε τις σακούλες προσωρινά και αποθηκεύστε τις σε ασφαλές μέρος.
  8. Παραδώστε, κατόπιν ανακοίνωσης του Δήμου, τις γεμάτες σακούλες με τις καθαρές κενές πλαστικές φιάλες και τις σακούλες με τα πώματα στους χώρους που θα σας υποδειχθούν από τον Δήμο.

Παρακαλούμε θερμά την ευαισθητοποίηση σας και τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη ρίψη ή καύση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Οι ημερομηνίες καθώς και οι τοπικές κοινότητες που θα γίνει η συλλογή των κενών συσκευασιών θα κοινοποιηθούν  σε επόμενη ανακοίνωση μας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες