ΛΑΡΙΣΑ

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας για τα 79 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

“Στις 23 Φλεβάρη 1943 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, που δικαίως θεωρείται ως ο κορυφαίος σταθμός στη Νεότερη Ιστορία της πατρίδας μας. Αμέσως μετά την τριπλή ( Γερμανοϊταλική-Βουλγαρική) Kατοχή του 1941, ο λαός και η νεολαία μας ανέλαβαν τον σκληρό και ανελέητο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της πατρίδας . «Αν λαχταράς τη λεφτεριά,στους ξένους μην ελπίζεις, πάρε την ο ίδιος αν μπορείς, αλλιώς δεν την αξίζεις!»(Ν.Καζαντζάκης).

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχαν δημιουργηθεί διάφορες πατριωτικές-προοδευτικές αντιστασιακές οργανώσεις νέων. Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ οι οργανώσεις αυτές αποφάσισαν να διαλυθούν και να συγχωνευτούν σε μία αντιστασιακή οργάνωση νέων με την επωνυμία ΕΠΟΝ. Ανάμεσά τους και το ΕΑΜΝέων. Άλλωστε 28.000 νέοι της ΕΠΟΝ συμμετείχαν και στο ΕΑΜ. Οι βασικοί σκοποί της, όπως αναφέρονται στο ιδρυτικό κείμενό της ήταν:

-Η Εθνική Απελευθέρωση, με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας -Η εξόντωση του Φασισμού και η αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας -Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης, με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών -Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, που υποβλήθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Νέων στο Λονδίνο το Φθινόπωρο του 1945, η ΕΠΟΝ αριθμούσε 600.000 μέλη. Η ΕΠΟΝ δημιούργησε και παιδικό τμήμα, «τα Αετόπουλα». Έντυπό της, η ¨Νέα Γενιά». Απο τα συνθήματά της: «Πολεμάμε και τραγουδάμε», «Γερό κορμί, γερό μυαλό» κ.α. Κορυφαία γεγονότα: το κάλεσμά της σε μαζική συμμετοχή της νεολαίας στην κηδεία του Κωστή Παλαμά και στη διαδήλωση στις 5/3/1943 κατά της πολιτικής επιστράτευσης, για αποστολή εργατικού δυναμικού στη ναζιστική Γερμανία, που υπήρξε η μοναδική νικηφόρα μάχη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας χαιρετίζει και τιμά τη θρυλική ΕΠΟΝ και τους χιλιάδες Αγωνιστές και Αγωνίστριες, οι οποίοι με τον πατριωτισμό, τους θρυλικούς αγώνες τους και τα ιδανικά τους έγιναν ο φάρος για τις επερχόμενες γενιές, όπως του «1-1-4»,των Λαμπράκηδων, της εξέγερσης της Νομικής και του Πολυτεχνείου στη Χούντα.

Αν και κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας τιμά με εκδηλώσεις την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, καλώντας και τους εν ζωή Επονίτες και Επονίτισσες, και φέτος, λόγω της πανδημίας , δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εκδήλωση. Όμως η μνήμη της ΕΠΟΝ παραμένει ζωντανή”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες