ΛΑΡΙΣΑ

Kinetic Therapy: Η θεραπευτική άσκηση είναι η νέα φιλοσοφία στην φυσικοθεραπεία

Ο 21ος αιώνας έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η εποχή που αυξάνει τα μυοσκελετικά προβλήματα. Και όχι άδικα…

Ο σύγχρονος άνθρωπος τείνει να κινείται λιγότερο όσο η τεχνολογία προοδεύει. Χωρίς ανάγκη για χειρωνακτική εργασία και με έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει πολύωρη καθήλωση σε μια καρέκλα γραφείου και μετά στον καναπέ, το σώμα μας και ειδικά το μυοσκελετικό σύστημα υποφέρει.

Ο τρόπος ζωής που υιοθετήσαμε στην σύγχρονη καθημερινότητα οδηγεί σε μία σειρά νέων παθήσεων, νόσων και προβλημάτων που σχετίζονται με τους μυς και το σκελετικό μας σύστημα. Τα προβλήματα αφορούν μυς, τένοντες, νεύρα, συνδέσμους και αρθρώσεις. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται τενοντοπάθειες, μυϊκές κράμπες και θλάσεις, σύνδρομα πίεσης νεύρων και χονδροπάθειες των αρθρώσεων. Το αυχενικό σύνδρομο, η οσφυαλγία –ισχιαλγία, αλλά και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αφορούν όλο και περισσότερους, ενώ παράλληλα οι τραυματισμοί από ατυχήματα, η εργασιακή κόπωση των χειρωνακτικών επαγγελμάτων συνεχίζουν σταθερά να υπάρχουν. Έτσι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν να έχουν ανάγκη από ιατρική φροντίδα ή και χρειάζονται αποθεραπεία σε κέντρα αποκατάστασης…

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει επικρατήσει στο χώρο της φυσιοθεραπείας η ανεξέλεγκτη χρήση μηχανημάτων και τεχνολογίας, η οποία τείνει να αντιμετωπίζει όλες σχεδόν τις μυοσκελετικές παθήσεις με έναν τρόπο οριζόντιο προσφέροντας μη εξατομικευμένες θεραπείες και παθητικοποιώντας όλο και περισσότερο τόσο τον ασθενή όσο και τον θεραπευτή γεγονός που οδηγεί στην περεταίρω μεταξύ τους αποξένωση.

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί τη νέα φιλοσοφία στη φυσικοθεραπεία και δίνει την απάντηση στην παραπάνω προβληματική.

Ο Μάριος Τραγούδας, ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής του Kinetic Therapy”, εξηγεί τη φιλοσοφία της «θεραπευτικής άσκησης» την οποία εφαρμόζει στο πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης, που άνοιξε πρόσφατα στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 44.

«Η φιλοσοφία της θεραπευτικής άσκησης εστιάζει στη θεραπεία μέσω των ασκήσεων και τεχνικών με τα χέρια. Τα μηχανήματα αποτελούν όχι το κύριο, αλλά ένα συμπληρωματικό μέσο που βοηθά σε βραχυπρόθεσμη απομάκρυνση του πόνου, ώστε ο ασθενής να προχωρήσει στο εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων στον οποίο έχει καταλήξει ο φυσικοθεραπευτής. Ουσιαστικά, μιλάμε για ασκήσεις με συγκεκριμένη συνταγογράφηση που αφορά στην επιλογή, ένταση, τη συχνότητα και τον ρυθμό των ασκήσεων, η οποία προκύπτει μετά την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση μέσω της λήψης εκτενούς ιατρικού ιστορικού, ειδικών κλινικών tests και φυσικά την γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού του ασθενούς με τον οποίο αποτελούμε μια ενιαία θεραπευτική ομάδα».

Στο Kinetic Therapy” – συνεχίζει ο κ. Τραγούδας – «εστιάζουμε στην ενεργητική συμμετοχή του ασθενή, ο οποίος μέσα από το πρόγραμμα ασκήσεων που εκτελεί προχωρά στα επόμενα στάδια της θεραπείας.

Η θεραπευτική άσκηση είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί ο φυσικοθεραπευτής, αφού έχει βρεθεί η εστία του προβλήματος και η φύση του πόνου και ληφθούν υπόψη οι προσωπικοί στόχοι του κάθε ασθενούς μετά το τέλος της θεραπείας. Διαφορετικό εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων θα ακολουθήσει για παράδειγμα μια νεαρή μητέρα που πάσχει από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στόχος της είναι να φροντίζει το μωρό της, και διαφορετικό για ένα αθλητή του τένις», λέει χαρακτηριστικά.

Κατά συνέπεια ο όρος “θεραπευτική” αφορά κυρίως στο σχεδιασμό και την επιλογή του εκάστοτε τρόπου άσκησης με βάση τις επιταγές των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αφορούν σε συγκεκριμένο άτομο και το στάδιο της παθολογίας του. Είναι το κομμάτι εκείνο της θεραπείας που θα τον οδηγήσει στο να ξαναγίνει λειτουργικός ώστε να απολαμβάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες, εργασιακές και κοινωνικές.

Το Kinetic Therapy” είναι από τα ελάχιστα Κέντρα Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης που λειτουργούν στη Λάρισα και στηρίζονται στη φιλοσοφία της «θεραπευτικής άσκησης» και της ατομικής (personal) συνεδρίας. Ο χώρος του Κέντρου έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ατομική θεραπεία του κάθε ασθενούς υπό την συνεχή καθοδήγηση του κ. Τραγούδα. Προσφέρει μια ευρεία γκάμα θεραπειών, όπως: θεραπευτική άσκηση, θεραπείες με στοχευμένες ραδιοσυχνότητες Tecar, κρουστικό υπέρηχο, Laser και θεραπευτική μάλαξη, καθώς και εξατομικευμένες θεραπείες και προγράμματα ενδυνάμωσης υπό παρακολούθηση, σύμφωνα με το πρόβλημα του ασθενούς, στον άρτια εξοπλισμένο χώρο που διαθέτει. Ταυτόχρονα, προσφέρονται ειδικές θεραπείες για αθλητές που στηρίζονται στην πολύχρονη εμπειρία του ιδιοκτήτη ως φυσικοθεραπευτή αθλητικών σωματείων.

«Στο “Kinetic Therapy” εστιάζουμε στον σεβασμό στον ασθενή τηρώντας μια απόλυτα ειλικρινή στάση απέναντί του. Η φροντίδα και η συμπαράσταση συμβάλλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και έναν υψηλό βαθμό ικανοποίησης. Όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατά δίχως τη δημιουργία μιας προσωπικής σχέσης με τον ασθενή, την αφοσίωσή στο στόχο, την ειλικρινή επικοινωνία, τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα μέρη και τη διαρκή επιμόρφωση όλων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριος Τραγούδας.

*Kinetic Therapy”, 28ης Οκτωβρίου 44, τ. 2411-810871, 6983047460

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες