ΕΙΚΟΝΕΣΛΑΡΙΣΑ

Αυτό είναι το πανέμορφο διατηρητέο χωριό της Λάρισας που μετρά επτά αιώνες ζωής! (φωτό)

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα γνωρίζεις μέρη και ιστορίες που ίσως δεν είχες ξανακούσει ποτέ. Χωριά μικρά και μεγαλύτερα, καθένα με τη δική του ιστορία.

Ένα τέτοιο χωριό το οποίο είναι διατηρητέο και επίσης πολύ όμορφο είναι το χωριό Αμπελάκια στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην Λάρισα. Το όνομά του μόνο τυχαίο δεν είναι ενώ πάνω σε αυτό βασίστηκε και η μεγάλη ιστορία που το συνοδεύει έως και σήμερα.

Τα Αμπελάκια, το ιστορικό αυτό χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του Κισσάβου βορειοανατολικά της Λάρισας. Θα το συναντήσεις στην είσοδο της κοιλάδας ων Τεμπών. Η παραμυθένια κοιλάδα της Ελλάδας μήκους 10 χιλιομέτρων δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και σίγουρα ούτε κι εσένα. Φυσικά τα Αμπελάκια πήραν το όνομά τους από τα πολλά μικρής έκτασης αμπέλια που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Το χωριό θεωρείται ότι έχει 7 αιώνες ζωής και το σίγουρο είναι ότι γνώρισε πολύ μεγάλη άνθηση τους περασμένους αιώνες.

Αυτή η άνθηση και η φήμη που απέκτησε το χωριό οφειλόταν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της εμπορίας βαμβακερών υφασμάτων και κόκκινων νημάτων. Όμως η ανάπτυξη δεν σταμάτησε εκεί. Προς το τέλος του 18ου αιώνα, αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα άρχισε να γίνεται πιο οργανωμένη και συστηματοποιήθηκε με την ίδρυση της «Συντροφίας των Αμπελακίων». Για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητα, αρκεί να σκεφτεί ότι ήταν ο πρώτος οικονομικός οργανισμός θεμελιωμένος σε συνεταιριστική βάση. Ωστόσο, η Συντροφία διαλύθηκε το 1811 σε μια δύσκολη ατμόσφαιρα.

SONY DSC

Αν βρεθείς στην περιοχή της Λάριας και των Τεμπών αξίζει να γνωρίσεις αυτό το πολύ όμορφο και γραφικό χωριό που μόνο τυχαία δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Τα Αμπελάκια είναι μια καλή αφορμή να βρεθείς στη Θεσσαλία αλλά σίγουρα έχεις πολλά ακόμη να δεις στην περιοχή. Η πόλη των Τρικάλων είναι πάντα μια σταθερή αξία όπως επίσης και τα επιβλητικά Μετέωρα που προκαλούν δέος. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς και το χωριό Καστράκι ή και να κλείσεις εκεί τη διαμονή σου. Υπάρχει, επίσης, μια στάση που επιβάλλεται να κάνεις στην Κοιλάδα των Τεμπών και δε θα την ξεχάσεις.

Η Θεσσαλία είναι μια επιλογή που δε θα σε απογοητεύσει όλες τις εποχές του χρόνου. Έχεις πολλά να δεις και να κάνεις και το πιο σημαντικό είναι ότι βρίσκεις καταλύματα για όλα τα γούστα και πολύ καλό φαγητό!

Φωτογραφίες και από τον Γιάννη Συρρή

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες