ΛΑΡΙΣΑ

“AGTnSTEAM: Καινοτόμα Προώθηση των Θετικών Επιστημών στην Εκπαίδευση”

Κλείνοντας το 2021 η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας,  το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Κ. Κοτσανά) στην Αθήνα, το 6ο ΓΕΛ Λάρισας, το LivingArtLab στη Γαλλία, το Psiquadro στην Ιταλία και τη AssociaçãoNacionaldeProfessoresdeInformática στην Πορτογαλία καθώς και τα τρία λύκεια,LyceeProfessionnelGalilee στην Γαλλία, Istituto Tecnico Industriale Statale A.Volta στην ΙταλίακαιAgrupamentodeEscolasAugustoCabrita στην Πορτογαλία πραγματοποίησαν κάτω από την στέγη του Μουσείου και του αττικού ουρανού την πρώτη επιμορφωτική συνάντηση του σχεδίου.

4 ομάδες εργασίας, 18 συμμετέχοντες με 1 στόχο, την ανάπτυξη διαφορετικώνμελετών περίπτωσης με αφορμή ένα έκθεμα-ερέθισμα κάθε φορά, που επιδέχεται πολλών και διαφορετικών προσεγγίσεων και ερμηνειών, δίνοντας μια σύγχρονη διάσταση, ένα futurevector στα διδακτικά σενάρια με εργαλεία μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως η βιωματική εμπειρία ο πειραματισμός, η διάδραση-ανακάλυψη.

Εκεί κάπου ανάμεσα στο αήρ και το ύδωρ, αναζητήσαμε τη γενέτειρα της επιστήμης για να μας αποκαλυφθεί το φωτεινό παρελθόν μας. Με την τεχνολογία του νερού, τις αποχρώσεις του θορύβου και της σιωπής που κρύβει μια μουσική ξεχασμένη,με τα αρχαία ελληνικά όργανα και τα παιχνίδια στρατηγικής  απαντήσαμε: «τι δε λειτούργησε;» «γιατί;» «τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά;» και προσπαθήσαμε ξανά καθώς απεγκλωβιστήκαμε από το δίπολο «σωστό-λάθος»εξάπτοντας την φαντασία μας και διεγείροντας το ενδιαφέρον μας.Η άμεση και ενεργητική εμπλοκή και συμμετοχή της ομάδας συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση και στην αντίληψη της μαθησιακής διαδικασίας ως ευχάριστη εμπειρία κι έτσιφτάσαμεστο θρόνο της αρχαίας βασίλισσας των επιστημών, στον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Με την εμψύχωση του FlorentAziosmanof της LivingArt, μελετήθηκανουτοπικές ψηφιακές μετατροπές των αρχαίων μηχανών, σε μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομη συμπεριφορά. Το στοιχείο της έκπληξης, ως κινητήρια δύναμη του σχεδίου, αξιοποιήθηκε και προδιέγραψε  ήδη  την  πορεία προς την αριστεία στις θετικές επιστήμες.

Οι συμμετέχοντες στο σχέδιο2020-1-EL01-KA201-078861 “AGTnSTEAM: Καινοτόμα Προώθηση των Θετικών Επιστημών στην Εκπαίδευση” αξιοποιώντας τις πρόσφατες καινοτόμες και δημιουργικές εξελίξεις του STEAM (θετικές επιστήμες και τέχνη) και αναδεικνύοντας την αειφορία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είχαν την ευκαιρία μεταξύ των διοικητικών εργασιών (1ο ΤΜ) και των δράσεων επιμόρφωσης (1οLTT) να ανακαλύψουν του θησαυρούς της Αθήνας σε ένα διαχρονικό ταξίδι ακροβατώντας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και παράλληλα να σχεδιάσουν το επόμενο ραντεβού επιμόρφωσης τον Μάιο στο Barreiroτης Πορτογαλίας.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες