ΛΑΡΙΣΑ

10 χρόνια Ενεργοί Πολίτες Λάρισας

Σε ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:

“Την περασμένη Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, πραγματοποιήθηκε η τελευταία (?) Αγορά Καταναλωτών Χωρίς Μεσάζοντες, καθώς ο νέος νόμος της κυβέρνησης φαίνεται ότι καταργεί το θεσμό από την 1/2/2022.

Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, οι εκατοντάδες εκπρόσωποι λαρισαϊκών οικογενειών που παραβρέθηκαν για να ψωνίσουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους με αυτή την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, που στερεί από χιλιάδες πολίτες μια σημαντική ανάσα οικονομικής επιβίωσης στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε!

Η συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα μας και από την πλευρά των πολιτών, αλλά και των τοπικών αρχών, είναι συγκλονιστική, και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την άρση αυτής της αντιλαϊκής απόφασης!

Όμως, στην διάθεση προϊόντων της Κυριακής, βρήκαμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και δύο ευχάριστα γεγονότα:

Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας για να καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με ευχές για υγεία, ευημερία και καλή τύχη! Το φλουρί έπεσε στον τυχερό παραγωγό μελιού που συμμετείχε στη διάθεση Δ. Γκουντοβά και αντιστοιχούσε σε ένα πεντόλιτρο λάδι.

Το δεύτερο ευχάριστο γεγονός, είναι η συμπλήρωση 10 ολόκληρων χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του κινήματος των Ενεργών Πολιτών Λάρισας.

10 χρόνια Ενεργοί Πολίτες Λάρισας!

Το αυτοδημιούργητο, αυτόνομο, ανεξάρτητο κίνημα εθελοντικής δράσης, κοινωνικής αλληλεγγύης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, πολιτισμικής δημιουργίας της Λάρισας, που το έργο του εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό!

Οι δράσεις του είναι πολυσχιδείς και εξαιρετικής σημασίας για την κοινωνία, ιδιαίτερα στα πέτρινα χρόνια της πολυδιάστατης κρίσης που βιώνουμε…

Μια συνοπτική παρουσίαση του δεκαετούς έργου των Ενεργών Πολιτών Λάρισας είναι αυτή που ακολουθεί, χωρίς όμως να καταφέρνει να το συμπεριλάβει ολόκληρο, και για την οικονομία του χώρου και του χρόνου, χωρίς να εμβαθύνει στο μέγεθος της ωφέλειας που έχει για την κοινωνία. Ίσως θα άξιζε να γραφτεί ένα βιβλίο που να καταγράφει την πορεία, τον πρότυπο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, και το σύνολο των δράσεων του κινήματος, κάτι που ίσως στο άμεσο μέλλον να κάνουμε…

Διαθέσεις προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, για να προμηθεύονται οι καταναλωτές φθηνά και ποιοτικά προϊόντα και να βοηθιούνται οι ντόπιοι παραγωγοί να πουλούν τη σοδειά τους εναλλακτικά, χωρίς την εκμετάλλευση των μεσαζόντων!

Λειτουργία του Δωρητηρίου Τροφίμων των Εν.Πο.Λ., που στηρίζει πολλές δεκάδες άπορες οικογένειες συμπολιτών μας! Καμιά μερίδα χαμένη, ήταν μια άλλη δράση μας.

Διδακτική στήριξη μαθητών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο των Εν.Πο.Λ., για παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη των Εν.Πο.Λ., ανοιχτή στο κοινό, που ενισχύει με βιβλία και άλλες βιβλιοθήκες που έχουν ανάγκη. Η Ανακύκλωση γνώσης στην πλατεία Ταχυδρομείου, ήταν η αφορμή για την δημιουργία της.

Λέσχη Ανάγνωσης των Εν.Πο.Λ., όπου βιβλιόφιλοι συναντιούνται ανά τακτά διαστήματα, συζητούν και αναλύουν έργα και συγγραφείς, ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την ανάγνωση επιλεγμένων έργων και συγγραφέων.

Δημιουργία περιβαλλοντικών δράσεων στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας και αλλού.

Οργάνωση και καλλιέργεια λαχανόκηπων και βοτανόκηπων με παραδοσιακά, μη γενετικά τροποποιημένα φυτά, για τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών σπόρων του τόπου μας. Συμμετοχή σε ανταλλαγές σπόρων σε όλη την Ελλάδα. Γι αυτό τον σκοπό στην Στέγη Αλληλεγγύης των Εν.Πο.Λ. λειτουργεί Τράπεζα Σπόρων. Εδώ εντάσσεται και η διάσωση του κρίνου της θάλασσας στα παράλια του Ν. Λάρισας.

Ανακύκλωση των καμένων μαγειρικών λαδιών (τηγανέλαιο) για τη δημιουργία βιοντίζελ. Για το σκοπό αυτό εγκαταστήσαμε ειδικούς κάδους σε πολλά σχολεία της πόλης μας.

Ανακύκλωση πλαστικών καπακιών με σκοπό την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων και άλλου σχετικού υλικού για διάθεση σε ειδικά σχολεία ή σε όσους άλλους τα έχουν ανάγκη.

Ενημερωτικές παρουσιάσεις στα σχολεία σε θέματα εθελοντισμού, ανακύκλωσης και μετάδοσης τεχνογνωσίας για την κατασκευή σχολικού λαχανόκηπου.

Δωρεάν δημιουργικά καλλιτεχνικά εργαστήρια. Οργανώσαμε Χορευτική ομάδα για δωρεάν εκμάθηση παραδοσιακών χορών και θεατρική ομάδα των Εν.Πο.Λ. με σκοπό να εντρυφήσουμε στην τέχνη του θεάτρου και να ανεβάσουμε δικές μας παραστάσεις.

Λειτουργία του Σινέ – Εν.Πο.Λ. με προβολές επιλεγμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ, που συνοδεύονται με ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους σκηνοθέτες τους.

Οργάνωση εκδρομικών επισκέψεων για να γνωρίσουμε την χώρα μας.

Δωρεάν συμβουλευτική από εθελοντές ειδικούς, σε ανήμπορους οικονομικά συνανθρώπους μας, πάνω σε θέματα ψυχολογικής στήριξης, επίλυσης νομικών και λογιστικών θεμάτων, υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.

Επιμορφωτικά σεμινάρια και συζητήσεις, πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τον κάθε πολίτη.

Συνεργασία με άλλους φορείς σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικούς αγώνες, μουσικές βραδιές, ποιητικές εσπερίδες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, με απώτερο σκοπό τη συλλογή τροφίμων για το Δωρητήριο Τροφίμων των Εν.Πο.Λ..

Σύμπραξη με άλλους φορείς, για την οργάνωση, σύσταση και λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Κοινωνικού Φαρμακείου στο κτήριο της πρώην κλινική Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής του Π.Θ., ένα μεγαλεπήβολο όραμα των Εν.Πο.Λ., που έγινε πράξη!

10 χρόνια αυτόβουλης διοργάνωσης είτε συμμετοχής σε άπειρες άλλες έκτακτες δράσεις, όπως η αποστολή βοήθειας σε σεισμόπληκτους, πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους, τη βοήθεια στους πρόσφυγες, στους φυλακισμένους, την παροχή εθελοντικής βοήθειας στη διανομή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, δενδροφυτεύσεις, εκστρατείες καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού, συμμετοχή στην οργάνωση της Οικογιορτής του Δήμου Λάρισας, διαχείριση υγειονομικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης που μας εμπιστεύονται συχνά οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και πολλές άλλες δράσεις του Δήμου, της Περιφέρειας και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών δομών, τόσες πολλές, που είναι δύσκολο να αναφερθούν όλες χωρίς κάποιες να μας διαφύγουν.

Πέρασαν 10 χρόνια τόσο έντονης κοινωνικής δράσης, και συνεχίζουμε ακούραστοι!

Είμαστε ενεργά παρόντες όπου υπάρχει ανάγκη και κρίνουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε!”.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες