Θωμάς Παπαλιάγκας

Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ;

Με την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας ξεκάθαρα επεδίωξε έναν στόχο: να στρέψει τα βλέμματα επάνω του και να θυμίσει σε όλους ποιος είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα να στριμώξει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, του οποίου τις κινήσεις όλοι περιμένουν να δουν. Τις περιμένουν ελπίζοντας να προκύψει κάτι καινούργιο ή σοβαρότερο από την ελάσσονα αντιπολίτευση, μήπως και αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής όλα τα βλέμματα έπεσαν στο «new kid on the block», που, κατά κάποιους «δοξάζεται κρυπτόμενο»: τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τι θα κάνει στην ψηφοφορία; Με ποιον θα πάει; Η απάντηση που έδωσε φαντάζει ως αντιφατική: ναι στην πρόταση μομφής, όχι στις πρόωρες εκλογές. Και έπεσαν όλοι πάνω του. Μέχρι και καμία σαρανταρία memes κυκλοφορούν για τη θέση του αυτή, μεταξύ των οποίων και ένα που λέει: «Είμαι Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το άγχος του ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά ήταν να μετρά ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα του λεγόμενου «κουτσού δικομματισμού». Με το υποδεκάμετρο. Η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρόταση μομφής βγάζει ένα αντίστοιχο άγχος; Ας το δούμε.

Κατ’ αρχάς, η πρόταση μομφής είναι σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία ποτέ δεν ευδοκίμησε για κανένα κόμμα που την έθεσε. Η πολιτική θέση των κομμάτων που αντιπολιτεύονται δεν μπορεί να είναι άλλη από την υπερψήφισή της, καθώς πιθανή αποχή ή άλλη ψήφος πιθανόν να προκαλούσε σοβαρές παρερμηνείες ως προς τη στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση. Ακόμη και να θεωρούνταν ως οιονεί ψήφος εμπιστοσύνης. Άρα η υπερψήφιση της πρότασης μομφής ήταν αυτονόητη για το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, το ερώτημα για τις πρόωρες εκλογές δεν τίθεται σε καμία ψηφοφορία. Πρόκειται για το ερώτημα που θέτουν συνήθως οι δημοσιογράφοι προς την αξιωματική αντιπολίτευση: πότε θα ζητήσετε εκλογές; Λες και, αν ζητούσαν εκλογές, θα είχαν καμία δυνατότητα να τις επιβάλουν. Αυτό ακριβώς απαντούσε στις αντίστοιχες ερωτήσεις πριν έναν χρόνο και ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, η απάντηση ότι δεν θέλει πρόωρες εκλογές έχει γίνει σημαία σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και του νέου πρόεδρου του και από τις δύο πλευρές που έχουν κάθε λόγο να μην θέλουν την άνοδό του: και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Και οι δύο του καταλογίζουν αντίφαση με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι αυτό είναι ψευτοδίλημμα.

Η πρώτη αυτονόητη απάντηση ίσως ήταν: ναι στην πρόταση μομφής, ναι στις πρόωρες εκλογές. Τότε θα του καταλόγιζαν ότι είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη εναλλακτική, σύμφωνα και με τα δύο κόμματα θα ήταν: όχι ή παρών ή αποχή στην πρόταση μομφής, όχι σε πρόωρες εκλογές. Τότε θα του καταλόγιζαν ότι είναι δεκανίκι της κυβέρνησης – και μάλιστα από σήμερα. Και δικαίως. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η απάντηση λοιπόν είναι: ναι στην πρόταση μομφής, είμαι έτοιμος για όποτε γίνουν εκλογές. Αυτό απαντάει.

Και αυτό χωρίς κανείς να έχει σχολιάσει την αφορμή για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής: το χιόνι. Είναι επαρκής λόγος για να πέσει η κυβέρνηση της χώρας ο αποκλεισμός εκατοντάδων αυτοκινήτων στην Αττική Οδό για κάποιες ώρες (με τις όποιες ευθύνες της, βεβαίως); Αστείο πράγμα. Εδώ δεν έπεσε όταν συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι με τους 106 νεκρούς.

Και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ξεσπά ένα ακόμη επεισόδιο μεταξύ του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην Υπουργού Π. Πολάκη, τους οποίους χωρίζει η φρουρά της Βουλής. Ένας νυν και ένας πρώην υπουργός ανταλλάσσουν ύβρεις για «τσίγκινα σωβρακάκια» και άλλα τέτοια λεβέντικα. Σε μία σχέση όχι εχθρική αλλά συμβιωτική. Αγωγές δεν πρόκειται να ανταλλάξουν. Βέρες πολιτικού διπόλου ίσως.

Και μετά απ’ όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς: Είναι η στάση αυτή «Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ»; Δεν νομίζω. Εμείς πάντως είμαστε με την ΑΕΛ. Που θα ξαναγίνει σύντομα μεγάλη.

Του Θωμά Παπαλιάγκα, δικηγόρου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες