ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Forms of nature: Αυτό είναι το νέο εικαστικό έργο που θα τοποθετηθεί σε κυκλικό κόμβο της λεωφόρου Καραμανλή – Δείτε φωτογραφίες

Ένα ακόμη εικαστικό έργο, η πιο συγκεκριμένα μία «γλυπτική εγκατάσταση» που τιτλοφορείται «Forms of nature» (ελληνιστί «σχήματα της φύσης») αναμένεται να κοσμήσει το νέο κυκλικό κόμβο επί της λεωφόρου Καραμανλή, αμέσως μετά τον κόμβο του Εμπορικού Κέντρου Fashion City.

Το έργο θα φιλοτεχνήσει η Λαρισαία εικαστικός Μαρία Ζησοπούλου, ενώ θα είναι δωρεά της ΕΔΑ ΘΕΣ.

Πρόκειται για το όγδοο συνολικά που τοποθετείται σε κυκλικό κόμβο στο νομό Λάρισας, στο πλαίσιο της επιθυμίας του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού να συνδέσει την τέχνη και με τους εξωτερικούς χώρους. Όπως μάλιστα είχε τονίσει την περασμένη εβδομάδα κατά την τοποθέτηση του έργου «η τέχνη δεν είναι μόνο μέσα στις πινακοθήκες και στις γκαλερί, είναι και στο δημόσιο χώρο».

Σύμφωνα με τη δημιουργό, «η σύνθεση της γλυπτικής εγκατάστασης αποτελείται από πέντε διαφορετικές μεταξύ τους καμπύλες φόρμες από μέταλλο στα χρώματα του μπλε και του κίτρινου. 5 γιατί 5 είναι τα βασικά στοιχεία της φύσης η γη, ο αέρας, το νερό, η φωτιά και ο αιθέρας. 5 γιατί 5 είναι οι αισθήσεις η ακοή, η όσφρηση, η όραση, η αφή, η γεύση και με όλες τις αισθήσεις μας αντιλαμβανόμαστε συνολικά την υπάρξή μας στην γη και στο φυσικό μας περιβάλλον.

Τα χρώματα, μπλε και κίτρινο. Το κίτρινο βάσει της θεωρίας των χρωμάτων είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα και αντιπροσωπεύει τη χαρά, την ευτυχία, τη διάνοια, και την ενέργεια. Παράγει μια επίδραση θέρμανσης, ξυπνά την εύθυμη διάθεση και υποκινεί τη διανοητική δραστηριότητα.

Το μπλε επίσης είναι ένα από τα τρία βασικά χρώματα. Το μπλε είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, συνδέεται συχνά με το βάθος και τη σταθερότητα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την πίστη, τη φρόνηση, την αξιοπιστία, τη νοημοσύνη, την πίστη και την αλήθεια. Συνδέεται με την υγεία, τη θεραπεία, την ηρεμία και την κατανόηση. Η ανάμειξη των δύο βασικών αυτών χρωμάτων παράγει το πράσινο που είναι το χρώμα της φύσης και συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη γονιμότητα.

Επίσης, ο ειδικά σχεδιασμένος φωτισμός θα ενισχύσει και θα προσδώσει αισθητικά στη συνολική σύνθεση και αντίληψη του έργου ενώ ο πράσινος χλοοτάπητας ως δομικό στοιχείο του σχεδιασμού της σύνθεσης συνδέεται εννοιολογικά με το αποτέλεσμα της μίξης των βασικών χρωμάτων του έργου και της συσχέτισης του με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον.

Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

Δίνοντας έμφαση σε μη παραστατικά στοιχεία, στο χρώμα, τη μορφή, τη γραμμή και το σχήμα η δημιουργός απασχολείται αποκλειστικά με τον χωρικό χαρακτήρα της γλυπτικής εγκατάστασης όπου με αυξανόμενη καθαρότητα επικεντρώνεται στην χωρική διάσταση του μέσου και στην ευρύτερη εξερεύνηση του χώρου.

Μέσω αυτής της αναζήτησης της σύνθεσης της φόρμας οδηγείται σε καθαρές, δυνατές και απόλυτες φόρμες που μπορεί να παραπέμπουν είτε στη κίνηση των κλαδιών των δέντρων είτε στη κίνηση της φλόγας υπογραμμίζοντας έτσι τη πρωταρχική πηγή όλων που είναι η γη, η φύση, προσκαλώντας τον θεατή να αντιληφθεί το έργο εμπειρικά κινούμενος ανάμεσα στα χωρικά του όρια, όπου ανάλογα με την συνεχώς μεταβαλλόμενη οπτική λόγω της κυκλικής κίνησής του εμφανίζεται και η διαφορετική πλευρά της σύνθεσης και αποκαλύπτονται οι ποικίλες συνειρμικές παραπομπές σε οργανικά στοιχεία της φύσης.

Υπενθυμίζεται πως τρία ακόμη έργα κοσμούν ισάριθμους κυκλικούς κόμβους στη λεωφόρο Καραμανλή, στο ύψος του ΑΤΑ, στην οδό Βόλου και στο εμπορικό κέντρο Fashion City.

Δείτε τη φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου αποκλειστικά από το onlarissa.gr:

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες