ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εκατοντάδες Καρδιτσιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων «θύματα»… σύμβασης του 1881

Αντιμέτωποι με το ελληνικό Δημόσιο και την Κτηματική Υπηρεσία βρίσκονται εκατοντάδες Καρδιτσιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων σε ένα μεγάλο και κεντρικότατο  τμήμα της πόλης επί των οδών Κουμουνδούρου, Ηρ. Πολυτεχνείου, Χατζημήτρου και των καθέτων τους από το ύψος της Υψηλάντου και νοτιότερα, πολλοί από τους οποίους παρέλαβαν ήδη και κάποιοι άλλοι θα παραλάβουν τις επόμενες ημέρες αγωγές, με τις οποίες η Κτηματική Υπηρεσία αμφισβητεί την ιδιοκτησία τους στα εν λόγω ακίνητα, -για τα οποία έχουν τίτλους ιδιοκτησίας και πληρώνουν φόρους για δεκαετίες – υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε έκταση που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο στο οποίο περιήλθε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Τουρκικό ζυγό, σύμφωνα με την σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως της 20 Ιουνίου-2 Ιουλίου 1881!

Η Κτηματική Υπηρεσία στις αγωγές που απέστειλε, αφού επικαλείται τα προγενέστερα τρία πρωτόκολλα του Λονδίνου του 1830, τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως του 1832, με τα οποία πρωτοιδρύθηκε το Ελληνικό Κράτος και μια σειρά άλλων διαταγμάτων και άρθρων του Αναγκαστικού Νόμου 1539/1938 και του μεταγενέστερου Αστικού Κώδικα επισημαίνει ότι η έκταση που διεκδικεί  καταγράφηκε από την τότε Οικονομική Εφορία Καρδίτσας ως ανέκαθεν δημόσιο κτήμα, με διαδοχή από το Τουρκικό Δημόσιο, όπως περιγράφεται παραπάνω. Το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αναφέρεται, από το έτος 1895 που ήταν η πρώτη καταγραφή καθώς και η Δ.Ο.Υ. Καρδίτσας που ήταν αρμόδια για την προστασία των Δημοσίων κτημάτων, αντιμετώπισε ομαδικά όλα τα Δημόσια κτήματα που σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρούσε ότι είχαν καταληφθεί από ξένους ιδιοκτήτες και μέχρι σήμερα προέβη σε κάποιες ενέργειες διεκδίκησης το 1913, το 1914, το 1915 και το 1940 χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για να επανέλθει όμως σήμερα, 80 και πλέον χρόνια αργότερα και ενώ αυτές έχουν στην πορεία των χρόνων οικοδομηθεί και αποτελούν πλέον την «καρδιά» του αστικού ιστού, στη διεκδίκησή τους και μάλιστα με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Νομικά γραφεία της Καρδίτσας σύμφωνα με το KarditsaLive.Net έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με τις παραπάνω υποθέσεις και τα νομικά επιχειρήματα που θα αναπτύξουν για να προασπίσουν τις ιδιοκτησίες των συμπολιτών που σοκαρισμένοι παραλαμβάνουν τις αγωγές, ενώ η εγγραφή των διεκδικήσεων αυτών στο Υποθηκοφυλακείο δεν αποκλείει μεν αλλά δυσχεραίνει δε και ενδεχόμενη διαδικασία μεταβίβασής τους.

Αντίστοιχα ζητήματα έχουν ανακύψει και στην υπόλοιπη Επικράτεια κάτι που ίσως τελικά οδηγήσει σε κάποια νομοθετική παρέμβαση για την οριστική επίλυσή τους. Έως ότου όμως και αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο εκατοντάδες συμπολίτες έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους!

Πηγή: karditsalive.net

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες