ΕΛΛΑΔΑ

Χειμερινοί προορισμοί: Ποιους επέλεξαν οι Έλληνες

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομική συνεισφορά του αντιστοιχεί στο 3,7% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση του, τότε εκτοξεύεται στο 8,1% έως 9,7%, σύμφωνα με στοιχεία του INSETE που αφορούν στο 2020, χρονιά κατά την οποία, ο τουρισμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από τα lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας. Στη γενικότερη εικόνα ωστόσο εκτοξεύεται στο 25%.

Το ελληνικό καλοκαίρι, ο ήλιος και η θάλασσα που λειτουργούν σαν μαγνήτες για τους τουρίστες, μειώνουν τις απώλειες στο ευρύτερο πλαίσιο. Άλλωστε το 2021 ο στόχος του 50% των αφίξεων του 2019, ξεπεράστηκε.

Ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού

Σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού κατευθύνονται πλέον στοχευμένες δράσεις που σαν στόχο έχουν την ανάδειξη πολλών πλευρών και μορφών τουρισμού.

Η ανάδειξη του χειμερινού τουρισμού είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα, καθώς τα έσοδά του κινούνται σε χαμηλά ποσοστά.

Διαφημιστική καμπάνια

Για τον λόγο αυτό υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ ξεκίνησαν συντονισμένα τη διαφημιστική προβολή της χώρας ως προορισμού για το χειμώνα επιδιώκοντας τον 12μηνο τουρισμό αποσκοπώντας να γίνει η Ελλάδα ένας κορυφαίος προορισμό 365 μέρες τον χρόνο κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι δύο μεγάλες καμπάνιες για την τόνωση του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας, απευθύνονται η μία σε 15 χώρες της ΕΕ με τις οποίες διατηρούμε αεροπορική σύνδεση και η 2η για city break στις πόλεις μας. Πρόκειται για πρόταση ολιγοήμερου ταξιδιού (city break) στις πόλεις της Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι, αρχικά από την Αθήνα και στοχεύοντας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ήδη η νέα καμπάνια του ΕΟΤ για τον χειμερινό τουρισμό με κεντρικό μήνυμα,  “Greece does have a winter” είναι στον «αέρα» και καλεί τους Έλληνες να ανακαλύψουν χιονισμένα βουνά, ορεινά χωριά, πανέμορφα ποτάμια και να απολαύσουν κάθε γεύση που έχει η χώρα μας.

Το spot του ΕΟΤ

Σε έναν πρώτο απολογισμό της πορείας του χειμερινού τουρισμού ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, επεσήμανε με πρόσφατες δηλώσεις του, ότι περίοδος των εορτών πήγε πολύ καλά. Προανήγγειλε επίσης ότι θα δοθούν χρήματα για να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα στοιχεία για τους χειμερινούς προορισμούς την εορταστική περίοδο έδειξαν ότι στις προτιμήσεις βρέθηκαν εκτός από τους τις δύο πόλεις όπου υπάρχουν τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, Τρίκαλα και Δράμα,περιοχές όπου υπάρχουν κυρίως χιονοδρομικά ο νομός Ιωαννίνων, το Πήλιο, η ορεινή Αρκαδία, η Αράχωβα και τα Λουτρά Πόζαρ.

Τριήμερα Καθαράς Δευτέρα – 25ης Μαρτίου

Τα επόμενα τριήμερα – «κλειδιά» για τον εσωτερικό τουρισμό θα είναι αυτός της Αποκριάς (5 Μαρτίου) και της 25ης Μαρτίου. Με βάση λοιπών τις πρόσφατες επιλογές. μία μικρή παρουσίαση των πιο περιζήτητων χειμερινών προορισμών

Χάνια Πηλίου

Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές που οι τουρίστες απολαμβάνουν όλες τις εποχές, καθώς ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αποτελούν ελκυστικό προορισμό χειμώνα-καλοκαίρι. Στη δυτική πλευρά, Μακρυνίτσα και Πορταριά, ο τόπος των χειμερινών εξορμήσεων. Γραφικά και ήσυχα, με παραδοσιακές ταβέρνες για καλό φαγητό. Σε κάθε χωριό θα απολαύσετε διαμονή ποιότητας, καθώς και παραδοσιακές γεύσεις

Ο οικισμός Χάνια, χτισμένος σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του Πηλίου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, περιτρυγιρισμένος από οξιές και έλατα. Κατά την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, καθώς τα Χάνια φημίζονται για το παραδοσιακό σπεντζοφάι και τη φασολάδα.

Σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από το χωριό είναι το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες, από τα πιο οργανωμένα και εξοπλισμένα στην Ελλάδα. Με πανέμορφη θέα κάνετε σκι βλέποντας τη θάλασσα από τις χιονισμένες πίστες. Μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά θρησκευτικά αξιοθέατα, εκκλησίες και μοναστήρια. Κατά την Τουρκοκρατία το Πήλιο καθώς ήταν δυσπρόσιτο, διατήρησε τα θρησκευτικά του δικαιώματα και πολλά μοναστήρια λειτούργησαν ως κρυφά σχολειά. Αξίζει να πάτε στην Αγία Μαρίνα στον Κισσό, αλλά και στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Βλάσιο και στον Άγιο Λαυρέντιο στα ομώνυμα χωριά.

Ζαγοροχώρια

Αποτελούνται από συνολικά 46 χωριά, οπότε οι επιλογές αμέτρητες! Το Ανατολικό με Αρίστη, Πάπιγκο και Βίκος, το Δυτικό με Ελατοχώρι, Γυφτόκαμπος Ηλιοχώρι και το Κεντρικό Ζαγόρι με Δίλοφο, Μονοδένδρι, και Κήπους.

Αν ο καιρός το επιτρέπει υπάρχουν δεκάδες διαδρομές για πεζοπορία και πράγματα που αξίζει να δεις, όπως το Φαράγγι του Βίκου. Ο ποταμός Βοΐδομάτης αν και ιδανικός για rafting μάλλον δεν ενδείκνυται αυτή την εποχή. Στην περιοχή βρίσκονται τα περισσότερα και ομορφότερα γεφύρια της Ηπείρου. 

Ορεινή Αρκαδία – Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Το βουνό, κατοικία του τραγοπόδαρου θεού Πάνα και τόπος των Νυμφών. Στο χιονοδρομικό του Μαινάλου, μπορείς να απολαύσεις, αν είσαι λάτρης ή εξπέρ του σκι μοναδικές καταβάσεις σε χιονοσκέπαστες βουνοκορφές! Αποτελεί το κοντινό στην Αθήνα χιονοδρομικό κέντρο. Διαθέτει οκτώ πίστες με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 5,5 χιλιόμετρα και τέσσερις αναβατήρες, που προσφέρουν εύκολη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση.

Αράχωβα

Η Αράχωβα, ή αλλιώς η Μύκονος του χειμώνα ή η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνεται μεγαλόπρεπα στις νότιες πλαγιές του βουνού για να καταλήξει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Η κεντρική πλατεία της βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων.

Σκι και snowboard στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Με 21 πίστες και 7 διαδρομές συνολικού μήκους 36χλμ. Πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, βόλτα με snow snowmobile.

Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Αράχωβας, μπορείτε να γευτείτε ντόπια κρέατα όπως πρόβειο κοντοσούβλι και κοκορέτσι, αρνάκι ή κατσικάκι στη λαδόκολλα, χωριάτικες πίτες, παραδοσιακά μεζεδάκια και σαρμάδες από τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού, χειροποίητες χυλοπίτες και τραχανά. Μην παραλείψετε το φημισμένο Αραχωβίτικο τυρί, τη φορμαέλα έχει ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνοδέψτε το γεύμα σας με το ονομαστό μπρούσκο αραχωβίτικο κρασί και ολοκληρώστε το γεύμα σας απολαμβάνοντας ντόπιο γιαούρτι με μέλι ή παραδοσιακά αραχωβίτικα γλυκά και γλυκά του κουταλιού.

Η πλακόστρωτη πλατεία Λάκκα, ο Άη Γιώργης με τα 264 σκαλιά (Εγκάρσιος) που ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο, Το Ρολόι της Αράχωβας, πάνω στον απόκρημνο βράχο στέκει από τις αρχές του 18ου αιώνα. Δοκιμάστε και μία επίσκεψη στους γειτονικούς Δελφούς, σε απόσταση 10 χλμ.

Ιωάννινα

Η λίμνη των Ιωαννίνων, το ομιχλώδες τοπίο που δίνει μία μυστηριακή ατμόσφαιρα προσελκύει πλήθος κόσμου. Η παραλίμνια πόλη με το Νησί και τον θρύλο του Αλή Πασά και της κυρά Φροσύνης. Μια πόλη με ενεργή νυχτερινή ζωή, λόγω και των φοιτητών αλλά και πλήθος επιλογών για πολλούς που αναζητούν την ιστορία και την παράδοση. Συνδυάζει περίτεχνα το παλιό με το καινούργιο, προσφέροντας εναλλακτικές για όλους. Η οδική σύνδεση μέσω Εγνατίας έκανε εύκολα προσβάσιμη την πόλη, που πριν δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλους προορισμούς εξαιτίας του “κακού” οδικού δικτύου. Πλέον βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο στο Ιτς Καλέ, αλλά και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη. Σημαντικά επίσης αξιοθέατα το επιβλητικό Κάστρο, το Σπήλαιο του Περάματος και το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.

Μπορείτε να δοκιμάσετε ποικιλίες τυριών, φρεσκοκαπνισμένη πέστροφα, μανιταρόπιτα με φρέσκα μανιτάρια, τσίπουρο και κρασί. Οι πολύ τολμηροί ας κάνουν μία προσπάθεια με τον τοπικό παραδοσιακό μεζέ, τα βατραχοπόδαρα.

Λουτρά Πόζαρ

Τα Λουτρά Πόζαρ στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC.

Όλη η περιοχή έχει επίκεντρο τις εξαιρετικά οργανωμένες εγκαταστάσεις των λουτρών. Μία ευρεία γκάμα επιχειρήσεων δραστηριοποιείται, από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι ζαχαροπλαστεία και τουριστικά καταστήματα. Οι επιλογές φαγητού απεριόριστες, αλλά αξίζει μια βουτιά στα ιαματικά νερά δίπλα στα χιόνια…

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το φαράγγι των Λουτρών και το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών. Φεύγοντας καλό είναι να αγοράσετε τοπικά προϊόντα και  υφαντά..

Πηγή: pagenews.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις