ΛΑΡΙΣΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Λάρισα: 55 ηλεκτρικά ποδήλατα θέλει να αγοράσει ο δήμος για μετακινήσεις πολιτών στο κέντρο

Ένα ακόμη βήμα με στόχο το κέντρο της Λάρισας να γίνει πιο «πράσινο» και πιο φιλικό για τον άνθρωπο, κάνει η δημοτική αρχή με την προμήθεια 55 ηλεκτρικών ποδηλάτων τα οποία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία και θα χρησιμοποιούνται με ηλεκτρονικό σύστημα μίσθωσης από τους πολίτες.

Η σχετική απόφαση ελήφη από την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και αφορά έργο συνολικής δαπάνης  433.918,16 ευρώ, το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τη δράση: «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, Μικροκινητικότητα, Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Μετακινήσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα θα δίνει  στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.

Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα.

Το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες, τα οποία αναλύονται στις επόμενες παραγράφους.

Το σύστημα θα παραμετροποιηθεί από τον Ανάδοχο σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και θα εκπονηθεί σχετικός Κανονισμός Λειτουργίας του Συστήματος.

«Θέλουμε μέσα από την προσπάθεια αυτή να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο τους πολίτες να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους μέσα μεταφοράς που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, αναδεικνύοντας το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο για τις καθημερινές μας ανάγκες» σημείωσε στο onlarissa.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος.

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες