ΛΑΡΙΣΑ

Έξι πτώματα για έρευνα στην Ιατρική σχολή Λάρισας – Τέσσερα αφορούν Λαρισαίους και δύο Αθηναίους

Η πρόσφατη κοινή δήλωση του προέδρου του Tμήματος Ιατρικής, καθηγητή Αθανάσιου Δ. Γιαννούκα και της διευθύντριας του Εργα­στηρίου Aνατομίας, Καθηγήτριας Αικατερίνης Βάσιου, με αφορμή τη δωρεά του σώματος της Ρίτσας Μπεσιμέα για τις ανάγκες της Ιατρικής Σχολής ανέδειξε τη μοναδικότητα της προφοράς στην επιστή­μη, αλλά και -εμμέσως πλην σαφώς- το μεγάλο πρόβλημα της εξεύρεσής σωμάτων για την εκπαί­δευση των υποψήφιων γιατρών σε «πραγματικές» συνθήκες. Η έλλειψη πτωμάτων για την άσκηση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής στην Ανατομία, συμφώνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», αποτελεί μείζον πρόβλημα για το σύνολο των Πα­νεπιστημίων της χώρας, συνεπώς και για το Πανε­πιστήμιο Θεσσαλίας, η Ιατρική Σχολή του οποίου αναζητά λύσεις ακόμη και με καμπάνιες με στόχο την αύξηση των δωρητών σωμάτων.

Ενδεικτικό της σπανιότητας της δωρεάς σώματος αποτελεί το γεγονός ότι το σώμα της Ρίτσας Μπετσιμέα είναι το έκτο κατά σειρά σώμα που θα δια­χειριστεί η Ιατρική Σχολή από το 2008 στις σημερινές της εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη διαχείριση ενός πτώματος – από τα έξι πτώματα τα δύο αφορούν Aθηναίους και τα υπόλοιπα 4 Λαρισαίους.

«Η εξεύρεση πτωμάτων για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών μας είναι ένα δύσκολο πρόβλη­μα» υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Aρης Ζιμπής, εξηγώντας ότι το κρίσιμο σημείο είναι η συνήθως αρνητική στάση της οικογένειας όταν συμβεί το μοι­ραίο, ακόμη και αν ο άνθρωπός τους είναι δωρητής σώματος «Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση της επιθυμίας κάποιου να δωρίσει το σώμα του απαιτείται η συναίνεση της οικογένειας καθώς η επιθυ­μία δεν είναι δεσμευτική και εναπόκειται στην οικογένεια αν θα την κάνει αποδεκτή. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να κινήσουμε τη διαδι­κασία διεκδίκησή του πτώματος» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης πτω­μάτων η Ιατρική Σχολή υλοποιεί κατά χρονικά δια­στήματα καμπάνιες «από στόμα σε στόμα» σε ομάδες πληθυσμού, που δεν απορρίπτουν για διάφορους λόγους ρητά και κατηγορηματικά την ιδέα, για την αύξηση του αριθμού των δωρητών σώματος. Από τις συγκεκριμένες καμπάνιες συμπληρώ­θηκαν είτε από μεμονωμένους συμπολίτες, είτε ομα­δικά σχεδόν 30 αιτήσεις δωρεάς σώματος, πολλές από τις οποίες τελικώς δεν θα υλοποιηθούν.

Εφημερίδα Ελευθερία / Δημήτρης Κατσανάκης

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις
Ετικέτες